26 / 08 / 2024

Gayrimenkul sektörü 2022'yi nasıl geçirecek?

Gayrimenkul sektörü 2022'yi nasıl geçirecek?

Alkaş Yönetim Kurulu Kurulu Başkanı Avi Alkaş 'Han'lardan hanelere geçiş süreciyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Alkaş, "65 yaşını aşmış insanlara şehirlerin çeperlerinde özel köyler kuracağız. İzmir yakınında, Kocaeli sınırında ve Silivri'de çalışmalar başlıyor" diye konuştu. 



Akşam'dan Şenay Büyükköşdere'nin haberine göre; 2 senenin ardından MIPIM tekrar kanlı canlı geri geliyor. Avi Alkaş, "Dünyada ciddi bir seyahat azalması var. Maliyetler de çok arttı. Dolayısıyla geçmiş yıllardaki kadar yüksek bir katılım olmaması doğal. MIPIM bir prestij fuarı. Bir kulüp üyeliği. Buraya sıcak satış yeri olarak bakmamak gerek. Orada yerinizi aldığınız zaman hem uluslararası finans çevrelerinde hem de uluslararası projelerin arasında görücüye çıkıyorsunuz, öyle bir vitrin orası. Bu sene daha küçük bir İstanbul katılımı ve de daha az sayıda Türk pavyon katılımcısı katılımcısı söz konusu. Aşağı yukarı yüzde elli civarında bir azalma var. Tabii burada GYODER'in desteği çok önemli" açıklamasında bulundu. Alkaş, kendisine yöneltilen soruları şu şekilde yanıtladı:

Kovid 19 etkisi, günlük yaşamda olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de bir dönüşüm ihtiyacı doğuruyor. Siz ne tür etkiler öngörüyorsunuz?

Yaşam tarzlarımızdaki değişimle beraber, ben aslında bizim Egelilerin keşfettiğini iddia ettiğim yaşama doğru gittiğimizi düşünüyorum. İzmir'in yaz döneminde insanlar genellikle perşembe akşamı Çeşme'ye kaçar, pazartesi akşam şehre dönerler. Dolayısıyla İzmir'de yaz döneminde iş günleri, salı, çarşamba, perşembedir. Dubai de 2.5 iki buçuk günlük haftasonuna uygulamasına başlıyor. Ben bütün Arap dünyasına sonra da bize gelmesini bekliyorum.

Peki bunun nasıl sonuçları olacak?

Kent merkezlerindeki genel merkezlerde, 1-2 gün büyük toplantılar için gidilecek. Burada da insanlar öğrenci yurtlarının daha konforlu şekilde dizayn edilmiş çalışan yurtlarında kalacaklar. Onun dışında insanlan evlerine yürüme mesafesinde veya scooterla gidebileceği paylaşımlı ofislerde çalışacak. 3-4 güne uzatılan hafta sonlarında ise evden serbest çalışma modeli olacak diye tahmin ediyorum. Bu zaten Tokyo gibi büyük metropollerde uygulanan bir sistem.

Gayrimenkul sektörü 2022 yi nasıl geçirecek?

HAN'LARDAN HANELERE

Nurus'la birlikte 'Han Spaces'ı kurarak, paylaşımlı ofis modeline yatırım yapan ilk yatırımcılardan oldunuz. Bu pazar büyüyecek mi?

Paylaşım ekonomisi yaşamımızda her açıdan yaygınlaşıyor. Bugün elektriğin, kira maliyetlerinin durumu ortada. Dolayısıyla şirketlerin tüm bu genel giderler yerine araştırma geliştirme giderlerine pay ayırması hem kaynakların verimli kullanılması hem de israfın önlenmesi açısından herkes için daha verimli olacaktır.

Yeni projeleriniz var mı?

Ben bu Han işini sevdim, şimdi de hanlardan hanelere geçiyoruz. Büyük şehirlerin çevrelerine, içinde sağlıklı hanelerin olduğu sağlıklı yaşam köyleri kurmak üzerine çalışıyoruz. Bunu 65 yaşın üzerine çıkan yani altın çağını yaşayan insanlar için bir eksiklik olarak gördük. İnsan ömrü uzuyor. Ve 65 yaş üstü insanların insanların yaşam kalitelerini iyileştirmeye, onları evlerine hapsetmeden, ufak ufak başlayan rahatsızlıklarına rağmen normal bir yaşama yakın bir yaşam sürmelerini sağlayacak kurgulara ihtiyacımız var. Bu benim sosyal açıdan da çok önemsediğim bir proje. Biz Alkaş olarak yatırımcıları bu yöne çekmeye çalışıyoruz. Örneğin İzmir'in hemen dışında 100 dönüme yakın bir arazi oldu. Yatırımcımızla bu çalışmayı yapıyoruz. Keza Kocaeli sınırında ve İstanbul Silivri'de de birer projemiz var. Büyük kentlerimizin etrafında bu tür mekanları eğer doğru şekilde kurgulayabilirsek buradan ihracat geliri de elde edebiliriz.

Artık beşinci nesil AVM'ler yolda. Yeni dönemde farklı ihtiyaçları tatmin edebilecek AVM'ler karşımıza çıkacak. Daha açık alanlı, daha fazla sağlık birimleri içeren alışveriş merkezleriyle karşılaşacağız. Belki her AVM'de bir test merkezi olacak. Eğitim merkezleri ve çalışma alanları da bu merkezlerin içine girecek.


Geri Dön