29 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü faiz indirimi bekliyor!

Gayrimenkul sektörü faiz indirimi bekliyor!

Yeni yılda konut satışlarına yönelik kampanyalara start verilmesini beklediklerini dile getiren uzmanlar, bu kampanyaların konut kredi faizlerini yüzde 2'nin altına çekecek şekilde ve 15 yıllık ödeme planları gibi olursa konut satışlarını artıracağını söyledi.



2024 yılında konut satışlarına yönelik kampanyalara start verilmesini beklediklerini söyleyen uzmanlar başlatılacak yeni kampanyalarla konut satışlarının artacağını da dile getirdi.

Yaptığı açıklamada gayrimenkulün, özellikle de enflasyon ve ekonomik belirsizlik döneminde her zaman güvenli liman olduğunu dile getiren gayrimenkul uzmanı İhsan Çulhalık, bu sebeple gayrimenkule yatırımın her zaman cazip ve revaçta olduğuna değindi. Gayrimenkule olan talebin artmasına rağmen, yetersiz arz ve ağır piyasa koşulları sebebiyle konut alıcısının harekete geçemediğini dile getiren Çulhalık, 2023 yılı konut satış verilerini değerlendirerek 2024 yılı beklenti ve önerilerini açıkladı.

GÜVENLİ LİMAN

Yeni Mesaj'dan Ahmet Haydar Tarhanlı imzalı habere göre İhsan Çulhalık açıklamasında "2023'ü konut satışlarında yüzde 17,5 düşüşle kapattık. Söz konusu rakam 1,2 milyon adet satış demek oluyor. Oysa ki, önceki senelerin ortalama satış adetleri 1,5 milyon adet civarlarında seyrediyordu. 2023 yılında sektöre destek olan yabancı yatırımcıya satışlarda da yüzde 48,1'lik bir daralma, ciddi bir kayıp yaşandı. Fakat, senelik ortalama 800 bin yeni konut ihtiyacı 2023 yılında yaşanan daralmanın geçici olduğunu gösteriyor. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen barınma ihtiyacını karşılanmasının dışında bir yatırım aracı da olan gayrimenkul, daima güvenli liman olma özelliğini koruyacak. Burada önemli olan; konut sahibi olma ihtiyacı bulunan kesimi harekete geçirecek şartların oluşturulmasıdır" diye konuştu.

Yaptığı açıklamada İnşaat sektörü ve beslediği yan kolları için 2023 yılıyla ilgili çok olumlu şeyler söylemeyeceğini belirten İhsan Çulhalık, 2023 yılı içerisinde artan inşaat maliyetlerinin de kaçınılmaz şekilde vatandaşa yansıdığını anımsattı.

Gayrimenkul sektörü faiz indirimi bekliyor!

ANADOLU YAKASI MI AVRUPA YAKASI MI?

2024'te konut satışlarına yönelik kampanyaların başlatılmasının beklendiğini dile getiren İhsan Çulhalık, konut kredi faizlerini yüzde 2'nin altına çekmenin önemli bir kesimi harekete geçirebileceğini dile getirdi. İhsan Çulhalık "2024, arz ve talebin daha dengeli biçimde buluştuğu bir sene olacak. 2024'ün ilk yarısı, seçim sebebiyle biraz daha rölantide geçse de 2. yarıdan itibaren sektörde hareketlenme başlayacak. Özellikle mega kent İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki evlere yoğun ilgi olacağını öngörüyorum. Çünkü o bölgedeki fiyatlar daha makul bir seviyede seyrediyor. Bu dönemde konut satışlarına yönelik kampanyalar başlatılacak. Bu kampanyalar konut kredi faizlerini yüzde 2'nin altına indirecek biçimde ve 15 yıllık ödeme planları gibi olursa özellikle ilk konut satışlarında ciddi bir hareketlenme bekleyebiliriz. Çünkü elinde nakit parası olmayan fakat konut almak isteyen kesim için kredi faizleri belirleyici kriter oluyor.

KONUT ALMAK İSTEYEN KESİMLER DESTEKLENMELİ

Konut kredisi kullanım koşullarını sağlayamadığımız sürece konut sahibi sayısını artırmamız ve kiralık ev krizini çözmemiz çok mümkün olmaz. Ayrıca, ilk konutunu alacaklara destek olacak kampanyalara destek olmanın dışında 2. ve 3. konutunu alacak olanların da krediye erişiminin önünün açılması da önemli olacaktır" dedi.

Son dönemlerde gündemden düşmeyen inşaat sektörünün, milyonlarca istihdam yaratan 250'den çok alt sektöre de kapasite kullanımı sağladığını unutmamak gerektiğine de değinen İhsan Çulhalık, inşaatta kullanılan malzemelerin büyük kısmının yerli ürünlerden meydana gelmesinin de ekonomi için önemli bir katkı olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: 8 büyüklüğünde depreme işaret etti ve Gökdere, Ilıca, Karlıova'yı uyardı!

Murat Kurum’dan 650 bin yeni konut müjdesi!

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 49,25 zam! İşte zam sonrası kalem kalem yeni kök maaşlar!


Geri Dön