27 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü koronavirüs salgınından nasıl etkilendi?

Gayrimenkul sektörü koronavirüs salgınından nasıl etkilendi?

Alkaş tarafından gerçekleştirilen RE360 Gayrimenkul Buluşması, bugün T.C. Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum’un katılımı ve MIPIM Stratejik partnerliği ile Mandarin Oriental Bosphorus ve Digital Network Alkaş’ta hibrit olarak düzenlendi.



Alkaş tarafından gerçekleştirilen RE360 Gayrimenkul Buluşması, bugün T.C. Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum’un katılımı ve MIPIM Stratejik partnerliği ile Mandarin Oriental Bosphorus ve Digital Network Alkaş’ta hibrit olarak düzenlendi. Türkiye gayrimenkul sektörü ve paydaşlarını buluşturan, etkinlik kamu ve özel sektör iş birliğiyle sektörü daha ileriye götürmeyi hedefliyor. Salgın şartları nedeniyle sınırlı sayıda katılımın olduğu organizasyon, kurumsal networking platformu www.digitalnetworkalkascom  üzerinden de canlı şekilde izlenebildi. Alkaş, etkinliği yeni dönemin popüler kavramı hibrit formatla gerçekleştirerek sektöre daha yüksek bir erişim imkanı sağladı. Etkinliğe toplamda bin kişinin üzerinde kişi katılım gösterirken, 8 ülkeden 698 kişi online olarak katıldı.

Gayrimenkul sektörü koronavirüs salgınından nasıl etkilendi?

HEDEF: 4 BİN 326 B2B GÖRÜŞME

RE360’ta MIPIM Fuarı lansmanı da gerçekleştirildi. Her sene 1 milyonu aşkın kartvizit alışverişinin yapıldığı dünyanın en önemli gayrimenkul fuarı MIPIM, 15-18 Mart 2022 tarihleri arasında Fransa’nın Cannes şehrinde 31. defa düzenlenecek. 100 ülkeden 25 binden fazla sektör profesyonelinin hazır bulunduğu organizasyonda bu sene GYODER, 300 metrekarelik ‘İstanbul Çadırı’ ile sektör temsilcilerini yabancı yatırımcılarla bir araya getirecek. GYODER, bütün fuar boyunca 4T olarak tanımladığı ana vizyonu kapsamında tasarım, teknoloji, toplum ve tabiat konularında paneller düzenleyecek ve alanında lider konuşmacıları misafir ederek Türkiye’nin sektördeki öncü duruşunu, başarılarını yabancı yatırımcılara aktaracak. Türk şirketlerine yeni iş bağlantılarının kapılarını açacak organizasyon, Türkiye’ye yurt dışından yeni yatırımların gelmesini de sağlayacak. 2019'daki MIPIM’e 206 kurum ve kuruluşla katılarak 4 bin 326 B2B görüşmeye imza atan Türk şirketleri ise Mart 2022'de benzer rakamlara ulaşmayı planlıyor. 

Gayrimenkul sektörü koronavirüs salgınından nasıl etkilendi?

2053 NET SIFIR EMİSYON HEDEFİ VE YEŞİL KALKINMA DEVRİMİ

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuşmasında gayrimenkul ve inşaat sektörlerini, Türkiye’nin stratejik gücü haline getireceğine ve bunu hep birlikte başarılacağına dikkat çekti. Kurum “Bugün bu ülkenin ekonomik büyümesinde, en büyük rol geleceğimizin lokomotifi inşaat sektörümüze, yatırımcılarımıza aittir. Kovid-19’a bağlı olarak tüm dünyada yaşanan ekonomik durgunluk her ne kadar ülkemizi etkilemiş olsa da, Türk gayrimenkul ve inşaat sektörü, salgın dönemindeki üstün performansıyla gücünü bir kez daha ortaya koymuştur. Bu özel buluşma vesilesiyle; sektörümüze, bir çağrıda bulunmak istiyorum. Sektörümüzü canlandırmak istiyoruz, güçlendirmek istiyoruz. Orta ve küçük ölçekli yatırımcıyı harekete geçirerek üretimi, istihdamı artırmak, büyümeye, ekonomiye katkı sağlamak istiyoruz” açıklamasında bulundu ve sektörü MIPIM fuarına davet etti.

Gayrimenkul sektörü koronavirüs salgınından nasıl etkilendi?

Yeşil kalkınma devrimiyle ilgili de konuşan Kurum, “Hepimiz için iki hedef var.2053 net sıfır emisyon hedefi ve yeşil kalkınma devrimi. Yeşil kalkınma devrimiyle, artık çevrecilik, şehircilik, tarım, ticaret, sanayi ve hatta sanata kadar tüm kavramlar radikal bir şekilde kabuk değiştirecek, dönüşecek. Yenilikçi yatırımları hızlandırarak, uygun koşullu finans mekanizmalarını oluşturarak küresel rekabette önemli bir konum elde edebiliriz. İşte tam olarak bu nedenle; iklim değişikliğiyle mücadeleyi sadece bir çevre meselesi değil, aynı zamanda bir kalkınma meselesi olarak görüyoruz” dedi. 

Gayrimenkul sektörü koronavirüs salgınından nasıl etkilendi?

YABANCI YATIRIMCILARLA BİREBİR GÖRÜŞMELER YAPILACAK

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu ise "Türkiye’nin dünya çapındaki inşaat ve gayrimenkul projelerinin sunulacağı GYODER İstanbul Çadırı’nın Alkaş’ın temsilciliğini yürüttüğü MIPIM 2022’de fuaye alanında en görünür ve etkin alanlarından birinde yerini alacağını vurgulayarak; “MIPIM her yıl kentler, yerel yönetimler, yatırımcılar, mimarlar, geliştiriciler, kullanıcılar ve hizmet sağlayıcılar olmak üzere binlerce markayı bir araya getiren, değerli ve son derece önemli bir organizasyon. Bu sene GYODER’in MIPIM’deki ana amacı bizim yapılı çevremizin gelişmesi sürecindeki vizyonumuzun temelini oluşturan Tabiat, Teknoloji, Tasarım ve Toplum odaklı hassasiyetlerimizi vurguladığımız 4T prensiplerimizdeki güçlü hikayelerimizi anlatmak ve aynı zamanda kurumsal yabancı yatırımcılarla birebir görüşmelerin sağlanabilmesi için gerekli alt yapının kurulmasını sağlamak. Ülkemizdeki geliştiricilerin son derece yetkin ve dünya çapında firmalar olduğunu ve mevzuatlarımızın yatırımcılara kolaylık sağlamak adına düzenlendiğini aktarmamız gerekiyor. Tüm bu bütünsel yaklaşımın daha da güçlü kılınabilmesi için tek imaj, tek ses, tek mesajın çok önemli olduğunu biliyoruz. Gayrimenkuldeki önemli oyuncuların güç birliğinin GYODER’in çatısında daha iyi temsil edileceğine inanıyoruz. Tüm fuar boyunca 4T olarak tanımladığımız ana vizyonumuz çerçevesinde tasarım, teknoloji, toplum ve tabiat konularında paneller gerçekleştirerek ve alanında lider konuşmacıları misafir ederek bu konulardaki öncü duruşumuzun sergilenmesini hedefliyoruz. Bu çabamızın yapı endüstrisinin farklı alanlarındaki firmalarımız için önemli fırsatları beraberinde getireceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Gayrimenkul sektörü koronavirüs salgınından nasıl etkilendi?

TÜRKİYE CAZİBE MERKEZİ 

Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve resmi MIPIM temsilcisi Avi Alkaş MIPIM öncesinde düzenlenen ve tüm gayrimenkul sektörü paydaşlarını buluşturan RE360 etkinliği ile Türkiye’nin tanıtımı için eşsiz bir sinerji yaratılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dünya yatırımcılarının gözünü Türkiye’ye çevirdiğine, global anlamda ülkemizin bir cazibe merkezi haline geldiğine vurgu yapan Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, “Son dönemlerde gayrimenkuldeki değerlenmeyle birlikte dünya yatırımcıları odağına Türk emlak piyasasını aldı. Avrupa’dan Asya’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar global anlamda büyük talep artışı olduğunu gözlemliyoruz. Biz gayrimenkulün büyük buluşması RE360’ta Türk gayrimenkul sektörünün avantajlarını tüm dünya yatırımcılarıyla paylaştık. Bunu temsilciliğini yürüttüğümüz dünyanın en önde gelen gayrimenkul fuarı MIPIM’de de tekrarlayacağız” değerlendirmesinde bulundu. 

REKABET YERİNE REKABERLİK

Avi Alkaş, dünyanın dört bir yanında dev projelere imza atan Türk gayrimenkul şirketlerinin salgın sürecinde rekabet yerine rekaberlik ederek, yakın coğrafyalarda söz sahibi olabileceğini belirtti. Bu etkinlikte salgın sonrasında gayrimenkul sektörünün nasıl şekilleneceği ve Türk gayrimenkul sektörünün bu sürece nasıl uyum sağlayacağının değerlendirileceğinin altını çizen Alkaş, şunları kaydetti:

Gayrimenkul sektörü koronavirüs salgınından nasıl etkilendi?

“Rekabetçi olmanın yanısıra rekaber çalışmanın getirdiği bir düzene geçiyoruz. Bu rekaber yaklaşımla rekabetçi şirketlerin dahi pazarı beraber büyütmeleri ve birlikte gelişmeyi teşvik etmeleri çok önem kazanacaktır.” 

MIPIM Temsilcisi olarak bu seneki etkinliği de kurgulamaktan kıvanç duyduklarına vurgu yapan Avi Alkaş,  “Uluslararası gayrimenkul sektörünün şampiyonlar ligi olan özellikle de kentlerimizin dünyadaki kentsel yaşamın, bütün mimari ve her türlü finansal çözümün yanı sıra yeni uygulamaların da sahne aldığı MIPIM’de Türkiye’mizi İstanbul çadırıyla uluslararası alanda temsil etmek bizim için en önemli görevlerden biri olmuştur” diye konuştu. 

GLOBAL LİGDEYİZ

Avi Alkaş, bu sene gerçekleştirilecek olan ve yıllardır Türkiye’nin çok başarılı bir şekilde temsil edildiği MIPIM’de bu yıl GYODER önderliğinde İstanbul çadırının daha da işlek bir alana taşındığa ve bunun daha da yükselen bir ivme kazandıracağına dikkat çekerek şunları kaydetti: 

“Bu sektördeki tüm paydaşların bir araya gelebildiği, buradaki yenilikleri, yeni akımları inceledikleri, daha da iyi, daha da güzeli, insanın yaşamı için yeni kuşaklara çok daha iyi bir dünya bırakabilmemiz için bu konudaki çalışmaların yapılabildiği global ligde yine bu sene de hep birlikteyiz.”  

Gayrimenkul sektörü koronavirüs salgınından nasıl etkilendi?

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, salgın koşulları sebebiyle iki senedir konferansı dijital değişim ve dönüşümün gereği olarak Digital Network Alkaş (DNA) çatısı altında başarıyla düzenlediklerini ve sektörün bu süreçte ilham veren hikayelerle yol haritasını oluşturmalarına destek sunduklarını hatırlattı. Aközer, şimdi ise gayrimenkul sektörü ve paydaşlarını yeniden fiziki olarak buluşturmaktan dolayı heyecanlı olduklarını belirtti. Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, Türkiye’nin en dinamik sektörlerinden Gayrimenkul ve paydaşlarına katkı sağlamak, Türkiye’nin de yurtdışında tanıtımını yapmak hedefiyle yol aldıklarına da vurgu yaptı.

VİZYONER KONULAR KONUŞULDU

Bu seneki hibrit organizasyonda dünya gündeminden hem sektörel, hem de daha geniş perspektiften sürdürülebilirlik odağında ESG, iklim ve enerji politikaları, ülkemizdeki gayrimenkul sektörünün geleceği ve global düzeyde teknolojik yenilikler, hızla gelişen dijital dünyanın gayrimenkuldeki etkileri, metaverse kavramları gibi son derece önemli ve de vizyoner konular ele alındı. 

Gayrimenkul sektörü koronavirüs salgınından nasıl etkilendi?

Nerede bir belirsizlik varsa orada bir fırsat vardır

Dr. Fatoş Karahasan ve Aret Vartanyan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını Emmanuel de Tissot, RX Fransa Gayrimenkul Satış Direktörü “Dönüşümü Yönetmek” başlığı altında yaptı. Tissot şu açıklamalarda bulundu:

“Nerede bir belirsizlik varsa, orada bir fırsat vardır sözünü Pandemi döneminde gayrimenkulde net bir şekilde gördük. Bu dönemde Türkiye gayrimenkul sektörüne de çok yakın olduk. Global anlamda fiziki organizasyonlara çok yoğun talep var. MİPİM 2022 Mart ayında gerçekleşecektir. 2019’da Türkiye 400’den fazla katılımcıyla gelmişti. 2022’de katılımcı sayısı gitgide artıyor. Şimdiden katılımcıların yüzde 75’i netlik verdiler.”

“Lüks şehir Resort’u Mandarin Oriental Bosphorus, İstanbul’dan merhaba” başlıklı konuşmayı üstlenen Mandarin Oriental Bosphorus Genel Müdürü Harun Dursun, İstanbul’un birçok medeniyete ev sahipliği yapmış eşsiz bir destinasyon olduğunu, bütün dünyadan gelen ziyaretçilerin büyük ilgisini gördüğü ve Asya’dan doğan uluslararası oteller zincirinin İstanbul’a gelişinin de bunun göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Gayrimenkul sektörü koronavirüs salgınından nasıl etkilendi?

Rezidanslara talep yüzde 80 arttı

JLL Gelişen Pazarlar Direktörü Thomas Mundy Küresel Gayrimenkul Trendleri ve Yeni Öngörüleri konusuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Global ölçüde gayrimenkul sektörü ciddi şekilde toparlandı. Sanırlar ötesine yeniden para akmaya başladı. Rezidanslara talebin yüzde 80 arttığını görüyoruz. Dijitalleşen ve güvenlik sunan bu alanların çok daha yükseleceğini gözlemliyoruz. Pandemide yara alan ofis alanının da toparlandığını görüyoruz. Bu yıl rekor düzeyde satın almalar birleşmeler gerçekleşti. Bu yükselen trend artarak sürecektir. İşbirlikleriyle sürdürülebilirlik mümkün oluyor. Sürdürülebilirlik için Global anlamda işbirlikleri şarttır.”

Gayrimenkul sektörü koronavirüs salgınından nasıl etkilendi?

Sürdürülebilir, iklimden, afetlerden dayanıklı binalar inşa edilmeli 

Yeni İklim, Ekonomi ve İnsan Üçgeninde Bizi Neler Bekliyor? Sorusu üzerinden Emekli Büyükelçi Mithat Rende ufuk açıcı bir konuşma gerçekleştirdi. Rende, şunları kaydetti:

“Sürdürülebilir ekonomi, sürdürülebilir gelişme, iklimle mücadele en önemli kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. 2017’de ABD’de iklim afetinin zararı 306 milyar dolar olarak açıklandı. Sanayi çağından bu yana yerküre 1.2 derece ısınmıştır. Ekonomik düzenin global anlamda tehdit edilmesinden bahsediliyor. Bunun sorumluluğunun yüzde 75’e varan boyutlarda şehirlere ve binalara veren makaleler okuyorum. Sürdürülebilir, iklimden, afetlerden dayanıklı binalar inşa etmek zaruridir. Sigorta şirketleri iklimde ciddi zarar gören bazı alanlara sigorta ödemeyi ret edebiliyor, bankalar çekimser davranabiliyor.” 

Yeni bir dünya mı, yeniden dünya mı? 

JLL Sürdürülebilirlik Başkanı Guy Granger RE360’ta Yeni Bir Dünya Mı, Yeniden Bir Dünya Mı? sorusunu yönelterek, "Yeni bir dünya mı, yeniden dünya mı? İklim değişikliği nasıl etkiliyor. Çevre dostu binalarla karbon emisyonuna katkıda bulunulması şarttır. Doğal kaynaklara nasıl daha yakın olabiliriz diye bakıyoruz. Sıfır emisyon planı global olarak belirlendi. Yüzde 40 oranında çimento ve çelik en fazla karbon yayan kaynaklardır. Dolayısıyla gayrimenkul yeşil dönüşümün sorumluluğunda desteklenmelidir" açıklamasında bulundu.

FUARA YÜKSEK KATILIM BEKLENİYOR

Türkiye temsilciliğini ALKAŞ’ın yaptığı Fransa’nın Cannes şehrinde gelecek sene 31. defa gerçekleştirielcek dünya gayrimenkul sektörünün en seçkin fuarı MIPIM Mart 2022'de yapılacak. Dünyanın dört bir yanından gayrimenkul sektöründeki yatırımların paylaşıldığı, günde 1 milyonu aşkın kartvizit alışverişinin gerçekleştirildiği MIPIM Fuarı’nda yabancı katılımcılara Türkiye’deki yatırım potansiyeli ve fırsatları aktarılıyor. 

MIPIM 2019'da 90 olan katılımcı ülke sayısı 100’e yükselirken, fuarın düzenlendiği alanda 20 bin metrekareden 21 bin 500 metrekareye çıkarıldı. 2019'daki MIPIM boyunca bir önceki sene 25 bin olan ziyaretçi sayısı 26 bine ulaştı. 2022'de ise 26 bini aşkın kişinin MIPIM’i ziyaret etmesi öngörülüyor.

2020'de salgın nedeniyle yapılamayan MIPIM, 2019'da proje finansmanı alanında 5 bin, geliştirici alanında 4 bin 800, mimarlık alanında 2 bin, mülk sahibi alanında bin 600, hizmet sağlayıcı alanında 4 bin, portföy yönetimi ve ikincil piyasalar alanında da 5 bin 400 kuruluş kayıt gerçekleştirmişti.

RE360 Gayrimenkulün Büyük Buluşması'nda neler konuşuldu?


Geri Dön