03 / 05 / 2024

Gayrimenkul sektörü ön plana çıkıyor!

Gayrimenkul sektörü ön plana çıkıyor!

EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, 2017 yılının ilk 9 ayına ait EY verilerine gayrimenkul sektörünün ön plana çıktığını söyledi..



EY verilerinden derlenen bilgilere göre, yılın 9 ayında Türkiye'de 114 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti.

 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, bu yılın ilk 9 ayında gerçekleştirilen 114 işlemden 64'ünün değeri açıklandı. Ancak diğer 50 işlemle ilgili finansal bilgiler paylaşılmadı. Değeri açıklanan işlemlerin toplam hacmi 5,9 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

 

TÜRK YATIRIMCILARDAN 1,8 MİLYAR DOLARLIK İŞLEM 


 
Bağımsız denetim, danışmanlık, kurumsal finansman ve vergi alanlarında faaliyet gösteren EY verilerine göre, Ocak-Eylül döneminde Türk yatırımcılar 67 işleme imza atarken, yabancı yatırımcılar ise 47 işleme imza attı.


 
Bu yılın 9 aylık dönemindeki işlemlerin 1,8 milyar dolarlık kısmı Türk yatırımcılar, 4,1 milyar dolarlık kısmı ise yabancı yatırımcılar tarafından yapıldı.

 

İŞLEM DEĞERİ EN YÜKSEK SEKTÖR: ENERJİ 


 
Enerji sektörü, birleşme ve satın alma işlem değerlerinin sektörel dağılımına bakıldığında, 2 milyar 192 milyon dolar ile ilk sıraya yerleşti.


 
Finansal hizmetler 1 milyar 373 milyon dolarla ikinci, ulaştırma 921 milyon dolarla üçüncü, imalat 546 milyon dolarla dördüncü, yiyecek ve içecek 364 milyon dolarla beşinci, perakende 255 milyon dolarla altıncı, madencilik de 205 milyon dolarla yedinci sırayı aldı.


 
EN BÜYÜK İŞLEMLER


 
En büyük işlem hacmine sahip ilk üç işlem ise OMV Petrol Ofisi, Garanti Bankası ve Mersin Limanı'nın satışı olarak sıralandı. Mersin Limanı'nın yüzde 40 hissesinin 869 milyon dolara Avustralyalı IFM Investors tarafından satın alınması diğer en büyük işlemler arasında yer almasına neden oldu.


 
GAYRİMENKUL ÖN PLANA ÇIKIYOR
 


EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, yaptığı açıklamada dünyada 2017'nin Ocak-Eylül döneminde 2,2 trilyon dolar işlem hacmi oluşturan yaklaşık 36 bin birleşme ve satın alma gerçekleştiğini söyledi.


 
Cantekinler, 2016 yılının aynı döneminde de işlem hacminin ve adedinin benzer seviyelerde olduğunu da ifade ederek "Bu dönemde enerji, gayrimenkul, imalat, teknoloji ve finansal hizmetler sektörlerinin ön plana çıktığını gözlemlemekteyiz." şeklinde konuştu.
 

 

 


Geri Dön