22 / 12 / 2024

Gemlik, liman yatırımlarıyla ön plana çıkıyor!

Gemlik, liman yatırımlarıyla ön plana çıkıyor!

Gemlik Gümrük Müdürlüğü 10 milyar 282 milyon 33 bin dolar ihracat hacmi ile Türkiye gümrükler sıralamasında 3. sıraya yerleşti. 126 gümrük müdürlüğü arasında 3. sıraya yerleşen Gemlik, liman yatırımlarıyla da ön plana çıkıyor.



Antrepo yatırımlarıyla ithalat ve ihracatçının maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor…    

         

Tarih boyunca ipekböceği üretimiyle bir dönem dünyanın en çok aranılan atlas ve ipekli kumaşlarının üretildiği Bursa, günümüzde otomotiv, makine, tekstil ve gıda sanayinde ülkemizin önde gelen ticaret merkezlerinden birine dönüştü. 


TUİK Aralık 2015 verilerine göre Gemlik Gümrük Müdürlüğü 10 milyar 282 milyon 33 bin dolar ihracat hacmi ile Türkiye gümrükler sıralamasında 3. sıraya yerleşti. 126 gümrük müdürlüğü arasında 3. sıraya yerleşen Gemlik, liman yatırımlarıyla da ön plana çıkıyor. Türkiye geneline bakıldığında ise; Halkalı Gümrük Müdürlüğü 19 milyar 765 milyon 764 bin dolar  ile birinci, A.H.L. Kargo Gümrük Müdürlüğü 12 milyar 275 milyon 764 bin dolar ile ikinci sırada yer alıyor. Bursa, il sanayisi ve ihracatında; otomotiv, seramik, demir-çelik, gıda ve tekstil sektörleri ilk sıralarda yer alıyor. İhracat yapılan başlıca ülkeleri ise, Almanya, Fransa, İspanya, İngiltere ve Amerika oluşturuyor. Ekonomik gücünün yanı sıra sağladığı katma değerle bugün Türkiye ekonomisinin önemli lokomotiflerinden biri olan Bursa, özellikle Gemlik bölgesindeki hizmet veren limanlarla ticarete yön veriyor. 


Gümrüklü antrepolar ithalatçı ve ihracatçıya destek olacak…

Gemlik’te ki ihracat hacmini değerlendiren Rodaport Limanı Genel Müdürü Ali Açıl, “Hizmete girdiğimiz Aralık 2007 tarihinden itibaren Gemlik de bulunan diğer limanlarla birlikte bölgeden ihracat ve ithalat yapan firmaların en büyük destekçisiyiz. Önümüzdeki yıllarda hinterlandımızda bulunan Bursa ve diğer illerin üretim ve dış ticaret olarak ülke ekonomisindeki rollerinin büyümesi kaçınılmaz görülmektedir. Müşterilerden gelen talepler ve hinterlandımızdaki pazarın gelecekteki hedeflerini göz önüne alarak yatırımlarımıza durmaksızın devam ediyoruz. Tehlikeli sıvı yükler dışında konteyner içinde taşınan yükler de dâhil olmak üzere her türlü yüke hizmet verebiliyoruz. Yakın geçmişte, bölgemizdeki depolama hizmetlerinin potansiyel talebin çok altında kaldığını tespit ederek yeni yatırımlarımızı bu doğrultuda gerçekleştirdik. Yatırım planlarımızı Bursa ilimizin çok yakın bir süre içinde üretim ve ticaret olarak İstanbul’dan oldukça önemli roller çalması üzerine kurguladık. Sene sonu itibarı ile faaliyete geçirmeyi planladığımız limanın hemen yanında konumlanmış 35 bin m2’lik kapalı ve 9 bin m2 açık alana sahip gümrüklü antrepomuzun halen İstanbul’da faaliyetlerini sürdüren ve Anadolu ile ticaret yapmakta olan birçok ithalatçı ve ihracatçıya yeni ilhamlar vereceğini düşünmekteyiz” dedi.  


Hedef yeni yatırımcılar…

Bursa’nın, İstanbul’a göre üretim yapılanmasının daha düzenli ve ilçeleri arasındaki mesafenin geniş olması sayesinde var olan yapının bozulmadan büyümesine olanak verdiğini belirten Ali Açıl, “Limanlar ile hinterlandındaki sanayi tesisleri, Batı ve Kuzeybatı Anadolu’daki diğer merkezler arasındaki otoyol bağlantıları şehir trafiğine girmeden sağlanabiliyor. Yeni yapılan İstanbul-İzmir otoyolu ile iki önemli tüketim merkezi Bursa’ya daha fazla yaklaşacak. Güçlü enerji altyapısı zengin yer altı yer üstü kaynakları ve sahip olduğu birçok avantajlar sebebi ile İstanbul’da kümelenen ancak büyümek veya maliyetlerini azaltmak için çözüm üretemeyen birçok müteşebbis için Bursa ve Güney Marmara çok cazip bir bölge haline gelecek” dedi. 



Geri Dön