30 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektöründe satışlar TL ile yapılmalı!

Gayrimenkul sektöründe satışlar TL ile yapılmalı!

Gayrimenkul Uzmanı Onur Öngün "Konut alımını teşvik için atılan adımları takdirle karşılıyoruz. Ancak ilk hamle gayrimenkul satışlarında döviz yerine TL'ye geçmek olmalı..



Gayrimenkul Uzmanı Onur Öngün "Konut alımını teşvik için atılan adımları takdirle karşılıyoruz. 

Ancak ilk hamle gayrimenkul satışlarında döviz yerine TL'ye geçmek olmalı. Döviz kurunda düşüş satış fiyatının artmasına neden olurken, yükseliş durumunda ne yazık ki fiyat düşmüyor. Dolayısıyla kaybeden hep tüketici oluyor" dedi. 


 TÜRK ekonomisinin lokomotif gücü olan inşaat sektörünü güçlendirmek amacıyla atılan adımlar sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılanırken, vatandaşın gayrimenkul sahibi olmasının önündeki en büyük engelin başında dövizle satışların geldiği bildirildi. 


KONUTTA DÖVİZ EN BÜYÜK ENGEL

Gayrimenkul sektörüne yön veren kuruluşlardan Onursal AŞ'nin Yönetim Kumlu Başkanı, Gayrimenkul Uzmanı Onur Öngün, son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konut alacaklara yapılacak yüzde 15'lik devlet desteğinin, halkı tasarrufa yönlendirerek, konut alımını teşvik etmekle sınırlı kalmayacağını, sektör ve ekonomiye çok ciddi katkı sağlayacağını kaydetti. 


KONUT ALACAK KİŞİ FED'İ İZLEMELİ Mİ? 

Konut alımını teşvik için atılan adımlan takdirle karşıladıklarını, ancak bu tarz teşviklerden önce piyasalardaki haksız kazançların önünü kesecek bir takım düzenlemelerin de zorunlu olduğunu bildiren Öngün, şunları söyledi "Bunların başında belki de çok sayıda kişi ve kuruluşun kanıksadığı dövizle gayrimenkul satışı geliyor. Özellikle Anadolu'da konut başta olmak üzere gayrimenkullerin önemli bölümü ya euro ya da dolarla alınıp satılıyor. 


KAYBEDENİN HEP TÜKETİCİ OLDUĞU PİYASA VAR 

Bir kere neredeyse yüzde 80-90'ı yerli tedarikçilerle inşa edilen konutun dövizle alınıp satılması son derece mantıksız. Gayrimenkul alıcılarının FED'in ya da İsviçre Merkez Bankası'nın alacağı kararı takip etmek yerine, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın konut kredi faizlerinde indirime gidip gitmeyeceğini takip etmelerinin yeterli olması gerekiyor." Onur Öngün, dövizle gayrimenkul satışının asıl sıkıntısının ise "kurlar iner mi, çıkar mı kaygısından dolayı" gerçekte alım satımı frenlemesi olduğuna dikkati çekerek, "Ülkemizde döviz hareketlerinin oldukça sık yaşandığı bir gerçek. Örneğin, kısa süre önce 2,95 TL'lerde olan euro, bir anda 2,60ları görebiliyor. Kurda bu şekilde yaşanan yüzde 10 kur farkı, fiyatların gerilemesine neden olmuyor. Tüketici konutu yüzde 10 daha pahalı alıyor. Ancak kur düştüğünde bu kez döviz üzerinden satış fiyatı TL'den zarar edildiği gerekçesiyle artırılıyor. Ben bunu bir gayrimenkul uzmanı olarak kabul edemiyorum. Kaybedenin hep tüketici olduğu bir durum söz konusu olduğu için piyasalar beklenen ivmeyi yakalayamıyor" dedi. 


Anadolu


Geri Dön