Sektörel

Gayrimenkul sektöründe yeni dönem resmen başladı! Yeni düzenlemeler emlak sektörünü nasıl etkileyecek?

Emlak sektöründe yaşanan fiyat artışları ile ilgili olarak düğmeye basan Ticaret Bakanlığı, manipülatif ilanları takibe aldı. İzmir’de ev sahibinin isteğiyle ilan fiyatını artıran emlakçıya 100 bin TL ceza kesildi. Peki sektör temsilcileri bu konu ile ilgili ne düşünüyor? 


Geçtiğimiz haftalarda ‘Doğrulanmış İlan’ uygulaması için düğmeye basan hükümet, böylelikle manipülatif fiyatlarda bölgedeki diğer konutların da fiyat artışına engel olmayı hedefliyor.  Buna göre gayrimenkul  firmaları, çeşitli yollarla doğrulattıkları ilanları yayımlayabiliyor. Böylelikle sahte ilanların da önüne geçilmesi planlanıyor. Söz konusu bu uygulamayı Ticaret Bakanlığı yetkilileri de yakından takip ederek emlak ilanlarındaki fiyat değişimlerini izliyor.
 

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Deniz Kezer konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada sektörün ciddi bir takip sürecinde bulunduğunu dile getirerek,  kimsenin risk almadığını vurguladı. Kimi zaman söz konusu bu riski alıp fiyat yükselten firmalara cezaların geldiğini duyduklarını dile getiren Kezer, “Örneğin bir konut sahibi geçtiğimiz günlerde ilanı verdiği emlakçıyı arayarak evinin 6 milyon Türk Lirası şeklinde olan fiyatının 10 milyon Türk Lirası’na yükseltilmesini istemiş. Firma yetkilisi de söz konusu bu isteği yerine getirmiş. Fakat birkaç gün sonra firma yetkilisi e-devlet uygulamasına girdiğinde kendisine bu artış sebebiyle 100 bin Türk Lirası ceza kesildiğini fark etmiş. Söz konusu bu cezayı ilan sahibi karşılamazsa mecburen cebinden ödemek zorunda kalacak” dedi.

SEKTÖR DURUR UYARISI

Yeni Bakış’tan Filiz Erol imzalı habere göre sektörü zor günlerin beklediğini dile getiren Kezer, TBMM’nin açılmasıyla Meclis gündemi gelecek olan bu yeni düzenlemelerin çok can yakacağını belirtti. Artacak vergi oranları ve yeni gelecek vergilerle gayrimenkulün yatırım aracı olmaktan çıkacağını dile getiren  Kezer, “Vergi yükü sebebiyle vatandaş konut alamayacak; müteahhit ev satamayacak. İnşaat firmaları piyasada para dönmediği için borcunu ödeyemezken yaklaşık olarak 250 alt sektörü besleyen inşaatta küçülmeler ve iflaslar gelecek; işsizlik artacak. Gerçekleştirilecek olan düzenlemeler de bunların da göz önünde tutulması şart” diye konuştu.

EKSPERTİZ ZORUNLU OLABİLİR

Hazine’nin kasayı doldurmak amacıyla gayrimenkul satışlarında hem alıcı hem de satıcıdan almış olduğu vergiyi, belediye rayiç bedeli üzerinden değil, binanın gerçek fiyatı üzerinden yüzde 2 şeklinde  tahsil edeceğini dile getiren  Kezer, “Yani bakanlık, 10 milyon TL’ye satılan ancak tapuda 2 milyon TL şeklinde gösterilen gayrimenkullerdeki vergi kaçağını engellemek istiyorlar. Bunun için de ya belediyelerdeki emlak vergisi rayiç oranlarını artıracaklar ya da konut satışlarında ekspertiz şartı getirecekler. Yani hiçbir biçimde bir ekspertiz olmadan konut satışı yapılamayabilir. Ama söz konusu bu durum satışları azaltır hatta tamamen durdurur. Vergi oranını yüzde 2’den 1’e indirseler de çok fark edeceğini düşünmüyorum” diye konuştu. Bugüne kadar alınmış olan bir konutun 5 sene sonra satılması durumunda vergiden muaf olduğunu da anımsatan Kezer, yeni düzenlemeyle bu sistemin de ortadan kalkacağını; hiç kimsenin yatırım amaçlı olarak konut almayacağını söyledi.


CEZALAR GELİYOR


İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ilanlardaki fiyatların hem Gelir İdaresi Başkanlığı hem de İletişim Başkanlığı tarafından kontrol altına alınmaya başladığını dile getirdi. Açıklamasında bugüne kadar gayrimenkullerin gerçek değeri yerine çok daha düşük olan rayiç değeri üzerinden gösterildiğini dile getiren Akgün, böylelikle devletin sene içinde vergi kaybına uğradığını dile getirdi. 

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Maliye Bakanlığı ve ilgili kurumların takip için yapay zeka sisteminden yararlandığını dile getiren Rıdvan Akgün, “Emlak portalları kontrol altına alınarak, tapu dairelerinde satışlar kontrol ediliyor. Bununla ilgili cezalar da kesilmeye başlandı. Maliye Bakanlığı Gelir Dairesi Başkanlığı tarafından yanlış ilan ya da  bilgi verenlere 100 bin TL’ye kadar cezalar yazılıyor” diye konuştu.

 

Yeni yılda vergilere büyük zam bekleniyor? 2025'te hangi vergi ne kadar olacak? Uzmanı açıkladı!

İki şehirde satılık arsalar! İhale tarihleri tek tek açıklandı!

Avrupakent GYO Şişli Residence projesinde konut sayısı arttı!