24 / 12 / 2024

Gayrimenkul sertifikasında yeni dönem başlayacak!

Gayrimenkul sertifikasında yeni dönem başlayacak!

Yeni bir finansal yatırım aracı olarak hayatımıza giren gayrimenkul sertifikalaru için Sermaye Piyasası Kurulu, yeni bir tebliğ taslağı hazırladı.



Yeni Şafak Gazetesi'nden Emine Açar bugün ''yeni finansal yatırım aracı olarak tanıtılan gayrimenkul sertifikası'' hakkında yazısını kaleme aldı. İşte, Emine Açar'ın bugünkü yazısı... 

 

Türkiye gayrimenkul zengini bir ülke konumunda bulunuyor. Ancak bu sektörün sadece bağımsız bölümler veya blok gibi daha büyük çaplı olarak alınıp satılması belli bir yere kadar hareketlilik imkanı veriyor. Son yıllarda ise gayrimenkullerin menkul kıymet olarak alınıp satılmasıyla eldeki gayrimenkuller yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Bu yıl İstanbul Borsası’nda işlem görmeye başlayan gayrimenkul sertifikası çalışmalarına firmalar birhayli istekli. Ancak şimdiye kadar atılan adımlar yetersiz.

 

AMAÇ BÜYÜK YATIRIMLARA KAYNAK OLUŞTURMAK

Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK), sektörün portföyündeki kaynağın daha etkin kullanılması için çalışmaları hızlandırıyor. Gayrimenkulun bir sertifikaya bağlanarak küçük dilimlerle alınıp satılabilir olmasını sağlayan Gayrimenkul Sertifikası'nın derinliğini artırmak da SPK’nın yeni dönem çalışmaları arasında yer alıyor. Kurulda başlatılan çalışmalarla yakın zamanda gayrimenkul sertifikalarını daha çok görmeye başlayacağız. Bu tür sertifikaların büyük altyapı yatırımlarında da önemli bir kaynak oluşturması bekleniyor.

 

YENİ TASLAK TAMAM

Gayrimenkulleri menkulkıymetleştirerek birçok uygulamayı devreye alan Sermaye Piyasası Kurulu’ndaki son çalışmaları Başkan Vahdettin Ertaş’tan öğrendik. MÜSİAD ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği Küresel Katılım Finans Zirvesi’nde sohbet ettiğimiz Ertaş, yeni bir kaynak oluşturmak konusunda adını duymadığımız pek çok menkulkıymeti son birkaç yıl içinde sisteme aldıklarını söyledi. Gayrimenkul Sertifikası’nın da bunlardan biri olduğunu belirten Ertaş, “İlk örneği belki çok başarılı olmadı ama uygulamada karşılaşılan sorunları çözecek yeni bir tebliğ taslağını tamamladık. Bugünlerde resmi gazetede yayımlanacak” dedi.

 

EN BÜYÜK SORUN VERGİ ALTYAPISI

Sektör temsilcileri ve fianans uzmanları gayrimenkul sertifikalarında istenilen başarıya ulaşılamamasındaki en büyük nedeni vergi mevzuatı olarak görüyor. Yeni taslakta vergi uygulamasının çözülmesi ve konu ile ilgili kafa karışıklığının giderilmesi gerektiği vurgulanıyor. Uygulamada karşılaşılan sorunlara çözüm olması hedeflenen yeni taslağın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından daha fazla gayrimenkul şirketinin sertifika ihraç etmesi bekleniyor. İhraç edilecek sertifikalarla ikincil piyasada da derinlik oluşması hedefleniyor.

 

Gayrimenkul sertifikasında yeni dönem başlayacak!

 

Gayrimenkul sertifikası ihracının ilk uygulaması mart ayında Park Mavera 3 projesinde gerçekleştirildi. 143.2 milyon liralık ihraçta pay bedeli 42.5 lira oldu. Toplam 3,37 milyon adet sertifika 7 Nisan’da 42,50 liradan borsada işlem görmeye başladı. Aradan geçen zaman diliminde hissede aşağı yönlü hareketler hızlandı. Hisse senedi 11 Mayıs’ta 36,88 liraya kadar geriledi ve ardından tekrar 39 liraya kadar çıktı. Ancak bu seviyede barınamadı. İşlem gördüğü tarihten bu yana yatırımcısına yüzde 16 kaybettiren hissede son kapanış fiyatı ise 35,80 oldu.

 


Hissedeki hızlı fiyat hareketleri sonucunda hisseye piyasa yapıcı atandı. Borsa İstanbul, Vakıf Yatırım Menkul Değerler’in Park Mavera 3 gayrimenkul sertifikalarında, 2 Ekim 2017 tarihinden itibaren piyasa yapıcı olarak faaliyete başladığını duyurdu. Gayrimenkul sertifikalarının özkaynak oranının hesaplanmasında da uygun görülen özkaynağın yüzde 100’ünün kabul edilebileceğine dikkat çekildi.


Geri Dön