Gayrimenkul sertifikasıyla ilgili tüm merak edilenler!
TOKİ imzasıyla geliştirilen Gayrimenkul Sertifikası halka sunuldu. İlk kez Park Mavera 3 projesinde ihraç edilen sertifikaların yeni bir finansal yatırım aracı olması bekleniyor. Peki, gayrimenkul sertifikasında sistem nasıl çalışır? Sertifikanın amacı nedir? İşte tüm sorularınızın cevabı...
TOKİ öncülüğünde gayrimenkul sektöründe bir ilke imza atılarak, Gayrimenkul Sertifikası halka sunuluyor. Yeni bir finansal yatırım aracı olan sertifika ile gayrimenkul alacak birikimi olmayan küçük yatırımcı, pay satın alarak projelere topraktan ortak olabilecek. İlk Gayrimenkul Sertifikası ihracı, 1 pay 42.5 TL değerle, İstanbul Başakşehir’de inşaatına başlanan Park Mavera 3 projesi ile yapılıyor.
2016 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gayrimenkul Sertifikası, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) öncülüğünde hayata geçiyor. Gayrimenkul ve inşaat sektörü için yeni bir finansal araç olan Gayrimenkul Sertifikası, Makro İnşaat’ın Park Mavera 3 projesi ile halka sunuluyor. Gayrimenkul Sertifikası ile daire alacak birikimi olmayan, ancak gayrimenkule yatırım yapmak isteyen küçük yatırımcı ve kurumsal yatırımcılar, hisseleri oranında gayri- menkul projesinden pay sahibi olacak. Gayrimenkul Sertifikası’nın detayları, TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ve Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda paylaşıldı. Buna göre, gelir paylaşımı modeliyle TOKİ ve Makro İnşaat işbirliğiyle inşa edilen Park Mavera 3 Projesi’nin belli bir kısmı, paylara bölünecek ve paylar, inşaatın teslim süresi olan 36 ay boyunca Borsa İstanbul’da işlem görecek. Bu süre boyunca, dileyen herkes sertifikalar aracılığıyla projeye ortak olabilecek.
GARANTÖR KURULUŞ TOKİ
TOKİ Başkanı Ergün Turan, Gayrimenkul Sertifikası’nın, konut sahibi olmak isteyenlere yeni fırsatlar sunan önemli bir yatırım aracı olacağını belirterek, uygulamanın küçük birikimlerle yatırım yapmak ve konut edinmek isteyenleri cesaretlendireceğini söyledi. Turan, TOKİ’nin projenin tamamlanmasında “garantör” kuruluş olduğuna vurgu yaparak, “Uygulama, bu hali ile bir ilk olmakla birlikte, modelin altyapısında İdaremizin çok güçlü bir birikimi ve tecrübesi bulunmaktadır. TOKİ, son 14 yılda Gelir Paylaşımı Modelini hayata geçirerek başarılı sonuçlar almıştır. Bu kapsamda TOKİ ve iştirak şirketleri yaklaşık 110 bin konut üretmiştir. Gayrimenkul Sertifikası sistemi de bizim açımız- dan Hasılat Paylaşımı Modeli’nin bir üstüne çıkarak, küçük yatırımcılara alternatif yeni bir yatırım modeli sunmaktır. Artık vatandaşlarımız da bu projeye ortak olabilecekler” diye konuştu.
FARKLI GELİR GRUPLARI BULUŞUYOR
Turan, Gayrimenkul Sertifikası’nın en önemli özelliklerinden birinin, farklı gelir gruplarını “Aynı projeye yatırım yapabilir” noktasına getirmesi olduğunu vurguladı. Turan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Gayrimenkul Sertifikası, farklı gelir gruplarını aynı projeye yatırım yapabilir noktasına getiriyor. Bana göre bizim sektörümüz açısın- dan önemli olan konuların başında bu geliyor. Daha önceki bütün projelerimizde kullandığımız tüm enstrüman- larda herkes gelir grubuna göre bir projenin sahibi olabiliyordu. Eğer alt gelir grubunda ise alt gelir grubundan ancak bir daire sahibi, projenin sahibi olabilirdi ya da oradan gelir elde ede- bilirdi. Gayrimenkul Sertifikası modeli ile tüm gelir gruplarını aynı yatırım ortamında buluşturmuş oluyoruz.”
YENİ BİR FİNANSMAN YÖNTEMİ
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, vatandaşların bir ev, iş yerinin tamamını veya bir kısmını satın almalarını kolaylaştıran Gayrimenkul Sertifikaları’nın faizsiz finans sistemine de uygun olarak tasarlandığına işaret etti. Ertaş, “Gayri- menkul Sertifikaları hem inşaat projesi geliştirecek şirketlerimiz için bir finansman kaynağı hem de vatandaşlarımıza konut projelerinin kazancından yararlanma imkânı sunan, dilimler halinde alınmak suretiyle, konut satın almayı kolaylaştıran bir tasarruf ve aynı zamanda yatırım aracıdır” dedi. Sertifikaların banka ve aracı kurumlarca satışa sunulacağını ve SPK’dan gerekli izni alan inşaat şirketlerinin sertifika ihraç edebileceğini vurgula- yan Ertaş, ihraçtan elde edilen kaynağın sadece belirtilen projede kullanılacağını söyledi.
“HUKUKİ ALTYAPIYI TAMAMLADIK”
Ertaş, getirilen yeni düzenlemelerle yatırımcı haklarını koruyan hukuki düzenlemelerin tamamlandığını belirterek, TOKİ ve özel sektör projeleri ile Kentsel Dönüşüm projelerinin de gayrimenkul sertifikası ihracı suretiyle finansmanına imkân sağladıklarını kaydetti. Ertaş, “İnşaatının tamamlanmasının garantörü TOKİ olduğu gibi, yatırımcı hakları açısından da proje, SPK’nın denetimi altında olacaktır; tam şeffaflık sağlanacaktır” dedi.
SEKTÖRÜN İMKÂNLARI GENİŞLİYOR
Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, Türk sermaye piyasalarına ilkleri kazandıran Vakıfbank Grubu olarak, gayrimenkul sektörüne ve sermaye piyasalarına yeni bir soluk kazandıracak modele katkı sunmaktan ve ilk halka arza aracılık yapmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Şahin, “TOKİ gibi sektörünün öncü bir kurumuyla yola çıkılan Gayrimenkul Sertifikası modelinin, önümüzdeki dönemde özel sektör inşaat projelerinin finansmanında ve büyük ölçekli Kentsel Dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesinde en önemli araç olacağına inanıyoruz. Geleneksel bir yatırım aracına, sermaye piyasası üzerinden yatırım yapma imkânı veren, küçük yatırımcıya büyük proje getirilerine ortak olma fırsatı sağlayan, Borsa üzerinden nakde çevrilerek faizsiz kazanç imkânı sunan, inşaat sektörünün finansman ve satış imkânlarını genişleten modelin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
PROJEYE ORTAK OLMA FIRSATI
Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, Gayrimenkul Sertifikası ile öncelikli amaçlarının, daire alacak birikimi olmayan vatandaşları, projenin ve bölgenin geleceğine bugünden yatırım ortağı yapmak olduğunu belirtti. Gayrimenkul Sertifikası ile projeye Türkiye’nin ve dünyanın her bölgesinden yatırım yapılabileceğine işaret eden Uyan, sistemin payların bölünmesi esası ile işlediğini, Park Mavera 3 Projesi’nde 1 pay bedelinin 42.5 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Park Mavera 3’ün, İstanbul’un en hızlı gelişen ilçelerinden Başakşehir’in yeni merkezinde yer aldığını belirten Uyan, şehir ve botanik parkı, üniversite, şehir hastanesi ile ulaşım ağları gibi güçlü altyapı ve sosyal donatılarıyla önemli yatırımların da merkezinde bulunduğunu vurguladı.
SERTİFİKA SAHİPLERİNE SUNULAN SEÇENEKLER
KONUT SAHİBİ OLABİLECEKLER
Projeden daire satın almak isteyenler, istedikleri dairenin pay miktarı karşılığında senedi toplayarak daireyi satın alabilecekler.
NAKDE DÖNÜŞTÜREBİLECEKLER
Gayrimenkul sertifikası alan pay sahipleri, istedikleri zaman sertifikalarını Borsa’da o anki değeri üzerinden bozdurup, nakde çevirebilecekler.
SATIŞ GELİRİNE ORTAK OLABİLECEKLER
Sertifika alan yatırımcılar konut sahibi olmak istemezlerse, proje sonunda inşa edilen gayrimenkuller açık artırmayla satılabilecek. Satış gelirinin dağıtımı, pay sahiplerine payları oranında yapılacak.
EV ALAMAYAN PAYINI ALACAK
Ev almak için yeterli birikimi olmayan vatandaş “pay” alacak. İsteyen paylarını toplayıp ev sahibi olacak, isteyen payını Borsa İstanbul’da satıp değer artışından faydalanacak. Bu modelle küçük yatırımcı büyük projelere ortak olup gayrimenkul sektöründeki primden faydalanacak.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
1- Kurumsal ve bireysel yatırımcılar, yeni sistem ile Gayrimenkul Sertifikası’nın ilk uygulama projesi olan Park Mavera 3’e yatırım ortağı olabilecek.
2- İnşaat projesinde paylar, herkesin ortak olabileceği şekilde bölünecek.
3- Borsa İstanbul’da işlem görecek olan sertifikalar, aracı bankalardan temin edilebilecek. Sertifikaların Borsa İstanbul’da işlem görme süreci, inşaatın yapım süresi olan 36 ay boyunca devam edecek.
4- Bu süreçte projeden daire satın almak isteyenler, istedikleri dairenin pay miktarı kadar senedi toplayarak dairenin tek sahibi olabilecek.
5- Satış vaadi sözleşmesi ile birlikte, daire Borsa işlemlerinden çıkarılacak ve dairenin tapusu, hemen sahibine teslim edilecek.
6- Gayrimenkul sahibi olmayı düşünmeyenler ise 36 ay boyunca diledikleri zaman pay senetlerini başka yatırımcılara devredilebilecek.
7- Proje sonunda inşa edilen gayrimenkuller, açık arttırmayla satılabilecek ve satış geliri, pay sahiplerine payları oranında dağıtımı yapılacak.
GAYRİMENKUL SERTİFİKASI’NIN AMACI
Türkiye de ilk defa uygulanacak olan Gayrimenkul Sertifikası, SPK dene- timinde bireysel ve kurumsal yatırımcıların gayrimenkul projelerine, güvenle ortak olmasını sağlayan bir yatırım aracıdır. Gayrimenkul Sertifikası ile herhangi bir gayrimenkul projesine tek başına yatırım yapacak ekonomik yeterliliği olmayan, ancak gayrimenkule yatırım yapmak isteyen tüm kesimlerin çok ufak birikimlerle, kredi çekmeden yatırım yapmasına imkân tanınması amaçlanıyor. Projeye ortak olmak isteyen Türkiye’nin ve dünyanın her tarafından her gelir grubundan gelecek talep, sınırlı sayıdaki payların başvuru sırasına göre dağıtılması ile karşılanacak. Projenin en başından, tabiri caizse, topraktan yatırıma ortak olan yatırımcı, dilerse projenin teslimine kadar bekler, dilerse de beklemeden istediği an yatırımını o anki değerin- den nakde dönüştürebilir. Proje ilerledikçe ve bölgesel yatırımlar tamamlandıkça yatırım değerlenir. İstendiğinde, beğenilen bir dairenin payı, borsadan toplanıp sahibi olunabilir veya 3 yıl sonra bitmiş ve değerlenmiş, oturmaya hazır projenin satış gelirine pay nispetinde ortak olunabilir. Yatırımın proje, inşaat ve tamamlanma garantörü TOKİ olacak, yatırımcı hakları açısından denetimi ise SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından gerçekleştirilecek. Projeye ilişkin her türlü gelişim, BİST (Borsa İstanbul) üzerinden KAP’a (Kamu Aydınlatma Platformuna) bildirilecek ve tam şeffaflık sağlanacak. Gayrimenkul Sertifikası, yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar için yatırım fonlarına yönelik geliştirilmiş yeni bir enstrümandır.
TOKİ Haber