29 / 04 / 2024

Gayrimenkul üreticileri yeni dönemden umutlu!

Gayrimenkul üreticileri yeni dönemden umutlu!

Türkiye'de Mart ayında 105 bin 46 adet konut satıldı. Konut satışı sayının şubat ayına göre yüzde 34 oranında artması gayrimenkul üreticilerini umutlandı.



Türkiye'de Mart'ta 105 bin 46 adet konut satışı yapılması ve sayının şubat ayına göre yüzde 34 oranında artması gayrimenkul üreticilerine umut verdi. Yeni Akit Gazetesi'nde yer alan habere göre; vatandaşların yapılan faiz seçenekleri dışında bulunan kampanyalardan yararlanması oranı yükseldi ve yabancılara mülk satışı arttı.

250 bin dolar dopingi

 Gayrimenkul üreticileri yeni dönemden umutlu!

Sene sonuna kadar yabancıya konut satışında,sektörün 10 milyar dolarlık seviyeyi yakalayabileceğini ifade eden KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Yabancılara 2019 yılı Mart ayı konut satışı geçen yılın Mart ayına göre yüzde 71 oranında artış ile 3 bin 129 adet olarak gerçekleşti. 2018 yılında yabancıya konut satışında vatandaşlık imkânının 250 bin dolara çekilmesiyle vites büyütmüştük. Bu sene yurtdışı tanıtım organizasyonlarına verilecek teşviklerle daha büyük bir ivme yakalayarak ülkemize 10 milyar dolar döviz girdisi kazandırabiliriz” açıklamasında bulundu.

Emlak katılım’la yeni soluk

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat Albayrak’ın açıkladığı reform paketinin sektörün olumlu yönde etkileneceğini savunan Elmas, ‘’Sektörde kredilerin bir kısmının kurulacak olan gayrimenkul fonu hissesi ile takas edilmesi sektörü rahatlatacak ve kredilerin fona konulmayan kısımlarının ödenebilirliğini daha da artıracaktır. KDV ve tapu harcı indirimlerinin devam etmesi ve Emlak Katılım Bankası ile yeni finansal modellerin geliştirilmesiyle gayrimenkul sektörü ekonominin lokomotifi olmaya ve ülkemize katma değer üretmeye devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Bahadır: Rakamlar sevindirici

 Gayrimenkul üreticileri yeni dönemden umutlu!

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır da, rakamların sevindirici olduğunu belirterek, “Yabancıya satışta yıl sonunda hedeflenen rakamların üzerine çıkılacağını söyleyebiliriz. Gayrimenkul yatırımı açısından cazip fırsatların bulunduğu ülkemizde, yabancı yatırımcılara satışların önümüzdeki aylarda artmaya devam edeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Yabancının gözü İstanbul ve Antalya’da

İstanbul’daki satışlarda yabancıların payı geç geçtikçe artarken  Antalya da ayrı bir değer olarak görülüyor. 

Son verilere göre yabancılara ocak-mart dönemindeki 9 bin 618 adet konut satışı gerçekleşti. İstanbul, yabancıların konut alırken tercih ettiği illerdeki ilk sıradaki yerini koruyor. Geçtiğimiz yılın mart ayında İstanbul’dan 556 konut satın alan yabancılar, bu yılın mart ayında bin 520 konutun sahibi oldu.

Yeni şehirde teslim bu yıl

Yabancıların İstanbul’dan konut alımı, Mart ayında 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 173,4 artış gösterdi. Antalya, satılan 626 konutla yabancıların en çok tercih ettiği ikinci il oldu. Antalya’yı 173 konutla Ankara, 121 konutla Bursa, 110 konutla Yalova ve 104 konutla Sakarya izledi. Yabancılara konut satışında Iraklılar geçen ay 548 ile birinci sırada bulundu. REIDIN verilerine göre yedi büyük şehir arasında Bursa’dan sonra Antalya yatırımın dönüşünde ikinci sırada yer alıyor. Antalya’ya ilçeler bazında bakıldığında ise Kepez ilçesi verileriyle dikkat çekiyor. Emlak Endeksi verilerine göre Antalya’nın kira dönüş süresi ortalama 20 yıl iken Kepez bölgesi, 18 yıllık amortisman süresiyle genel ortalamadan daha kısa sürede yatırımcıya geri dönüş vaat ediyor. Kepez, Antalya’nın ilçeleri arasında en kısa kira dönüşüne sahip iki ilçeden biri konumda bulunuyor. İlçede kiraların yüzde 21 oranında artması yatırımcıları cezbeden bir diğer faktör. Kepez’in geleceğine damga vuracak olan ve Sur Yapı imzasıyla 8 milyar liralık yatırımla hayat bulan 70 bin nüfuslu yeni şehir de yabancı yatırımcıların takibinde.  Ön satışa sunulduğu Aralık 2017’den bu zamana kadar yüzde 50’nin üzerinde prim yapan proje 19 bin bağımsız bölümden meydana geliyor. İlk etabı bu yıl sonunda teslim edilecek projede konutlar, ofisler, home ofisler, dükkânlar, çarşılar, okullar, sağlık, ibadet alanları ile müzeler ve büyük kent parkı yer alacak. 

Yabancı en çok 1+1 aldı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına bakıldığında, Mart ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0.82, 2+1 konut tipinde yüzde 0.32, 3+1 konut tipinde yüzde 0.58 ve 4+1 konut tipinde yüzde 0.56 oranında nominal artış kaydedildi.

2019 Mart'ta 105 bin 46 konut satıldı!

Yabancıya konut satışı 2019 Mart'ta yüzde 71,3 arttı!


Geri Dön