02 / 05 / 2024

Gayrimenkul yatırımı yapmanın ucuz yolu

Gayrimenkul yatırımı yapmanın ucuz yolu

Hatırı sayılır bir birikiminiz yoksa ya da piyangodan ikramiye çıkmadıysa yatırım amacıyla konut ya da arsa satın almanız bir hayli zor. Ancak enflasyonun hızlı yükseldiği bir ekonomide tasarrufunuz erimesin istiyorsanız sektörün getirisinden faydalanmak için küçük bütçelerle yatırım mümkün.



Gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul piyasasına yatırım yapmak amacıyla kurulduğunu belirten Aktaş, bu fonların işleyişi hakkında da bilgi verdi. Aktaş, gayrimenkul yatırım fonlarının, gayrimenkul portföyünü işletmek amacıyla portföy yönetim şirketleri, gayrimenkul portföy yönetim şirketleri veya gayrimenkul ve girişim sermayesi portföy yönetim şirketleri kurduklarını belirtti. Aktaş gayrimenkul fonlarının bitmiş ya da devam eden gayrimenkul yatırımlarını, gayrimenkule dayalı hakları, gayrimenkul projelerini, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının çıkardığı sermaye piyasası araçlarını, aktif toplamının yüzde 75'i gayrimenkullerden oluşan anonim şirket hisselerini, gayrimenkul sertifikalarını, TOKİ'nin fon kullanıcısı olduğu kira sertifikalarını ve ya başka gayrimenkul yatırım fonlarının katılma paylarını portföylerine dahil edebildiklerini ifade etti. Gayrimenkul yatırım fonlarına yatırım yapabilmek için kurucu portföy yönetim şirketine müracaat etmek gerektiğini ifade eden Aktaş, SPK tarafından lisanslanan ve bir anonim şirket olarak örgütlenmiş olan gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ise borsadan hisse alımı yoluyla yatırım yapılabileceğini söyledi.

GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI NASIL ÇALIŞIR?

Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının faaliyet konusunun genel olarak; gayrimenkul alım satım kârı veya kira geliri elde etmek amacıyla; arsa, arazi, konut, ofis, alışveriş merkezi, otel, lojistik merkezi, depo, park, hastane ve benzeri her türlü gayrimenkulü alıp-satmak kiralamak veya kiraya vermeyi alım-satımı vadetmek olduğunu aktaran Aktaş, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının, aktif toplamının en az yüzde 51'i ile gayrimenkuller, gayrimenkul projeleri, gayrimenkule dayalı haklar, gayrimenkul yatırım fonu katılma payları ve sermayesine yüzde 100 iştirak ettikleri yap-işlet-devret projeleri kapsamındaki şirketlere yatırım yapmak zorunda olduklarını kaydetti.

İNŞAAT YAPAMAZ AVM İŞLETEMEZLER

Aktaş, ayrıca gayrimenkul yatırım ortaklıklarının, kendi mülkiyetlerindeki arsa ve arazilerin yanı sıra hasılat paylaşımı veya kat karşılığı olarak başkalarının gayrimenkulleri üzerinde proje geliştirebildiğini belirterek, üst hakkı, intifa hakkı ve devremülk hakkı tesis ettirerek yatırım yapabildiklerini de kaydetti. Aktaş gayrimenkul yatırım ortaklıklarının hiçbir şekilde gayrimenkullerin altyapı yatırım ve hizmetlerinin inşaat işlerini kendilerinin üstlenemediğini ayrıca otel, hastane, alışveriş merkezi vb. gayrimenkulleri de ticari amaçla işletemediğini vurguladı.

Konut aramaları satılıktan kiralığa döndü!

Emlak Konut GYO Bodrum Ortakent arsası için 18 firmadan teklif! 

Nurol GYO, Nurol Tower'daki 12 adet bağımsız bölümü 139.8 milyon TL'ye sattı! 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön