28 / 04 / 2024

Konut aramaları satılıktan kiralığa döndü!

Konut aramaları satılıktan kiralığa döndü!

Çevrimiçi gayrimenkul platformu Emlakjet’in araştırmasına göre katılımcıların yüzde 20’lik önce satılık ev aradığını, ancak şimdi kiralık ev arayışına yöneldiğini belirtti. Satılık yerine kiralık ev aramaya yönelimin ilk sebebi de yüzde 53 ile “bütçe kriterlerine göre ev bulamamak” oldu.  



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi verilere göre konut piyasalarında Eylül'de, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 22,9’luk düşüş yaşandı. Emlakjet verileri masaya yatırıldığında da Eylül'de Türkiye’de satılık konut fiyatları aylık ortalama yüzde 4 oranında artış gösterirken, kiralık konut fiyatları da aylık ortalama yüzde 10 düştü. Yine verilen detaylara göre, satılık konut fiyatlarında en çok yıllık artış gösteren kent Bursa olurken, yıllık kiralık konut fiyat artışında ise eylül ayında da Antalya 1. oldu. 

Konut aramaları satılıktan kiralığa döndü!

Yıllık kiralık konut fiyatları eylül ayında düştü

Emlakjet verilerine göre eylül ayında Türkiye’de satılık konut fiyatları aylık ortalama yüzde 4 ordanında artış gösterirken, yıllık artış da yüzde 199 şeklinde oldu. Kiralık konut fiyatlarında da eylül ayında yüzde 10’luk bir düşüş görülürken, bu düşüşün de etkisiyle yıllık artış yüzde 152 şeklinde tespit edildi. Yine verilen detaylara göre Bursa, yüzde 229 seviyesinde artış ile yıllık satılık konut fiyat artışında ilk sırayı kaparken, yıllık kiralık konut fiyat artışında ise Antalya yüzde 186’lık artış ile ilk sıraya yerleşti. Böylelikle de geçtiğimiz ayın verilerine göre her iki kategoride de birinci olan İstanbul, tahtını bu iki kente bıraktı.

Yıllık fiyat artışlarında tahttan inen mega kent İstanbul, aylık satılık konut fiyat artışında yüzde 10’luk artışla Eylül'de de lider oldu. İzmir’de aylık yüzde 25 azalma görülürken diğer büyük kentlerde ortalama fiyatlar sabit seyretti. Eylül'de toplam konut aramaları içinde Emlakjet kullanıcılarının yüzde 54’ü satılık konut ararken, kiralık aramaların oranı da yüzde 46 oldu. 

Resmi olarak açıklanan kiralık ve satılık konut arama verilerine göre eylül ayında İzmir’in Buca ilçesi en çok aranan ilçe de oldu. Buca’yı sırasıyla Bursa’nın Osmangazi ve Gaziantep’in Şahinbey ilçeleri izledi.


Geri Dön