27 / 04 / 2024

Gayrimenkulde İngiltere Türklerin gözde mekanı! 

Gayrimenkulde İngiltere Türklerin gözde mekanı! 

İngiltere’de en çok gayrimenkul satın alan yabancılar arasında Türkiye ilk beşte yer alıyor. İngiltere’de yabancılara satılan taşınmazların yüzde 10’u Türkler tarafından alındı.



Türk vatandaşları gayrimenkul yatırımında İngiltere'yi tercih ediyor. Ülkede yabancılara satılan gayrimenkullerin yüzde 10’u Türkler tarafından alınıyor. Bu;  Çin, Hong Kong, Singapur ile Türkiye’yi İngiltere’de ilk 5’te konumluyor.

Paylaşılan verilere göre, ülkede yabancıların sahip olduğu konut sayısı 280 bin adet. Bu yıl sonu itibari ile ise bu rakamın 300 bine ulaşması öngörülüyor.

YÜZDE 10'UNA TÜRKLER SAHİP

İngiltere'de yabancıların sahip olduğu evlerin yüzde 10'una ise Türk vatandaşlarının sahip olduğu tahmin ediliyor.

Londra merkezli emlak danışmanlık şirketi Benham & Reeves’e göre, dünyanın en gözde şehirlerinden bir olan Londra’da yabancıların mülkiyetindeki konut sayısı 105 binin üzerinde. Bu rakamın da yıl sonuna 110 bin civarına ulaşacağı tahmin ediliyor.

Patronlar Dünyası'nda yer alan detaylara göre, bu, Londra’daki toplam yapıların yüzde 2.8’inin yabancılara ait olduğu anlamına geliyor. Yabancılara ait evlerin toplam değerinin de 56 milyar sterline ulaştığı belirtiliyor.

Gayrimenkul alımlarında İngiltere’ye yönelişle beraber Türk şirketleri de ülkedeki proje sayısını artırıyor. Taahhüt projelerinden sonra gayrimenkul geliştirme yatırımlarında da çok sayıda Türk şirketi, sektörün yükselişte olduğu ülkelerde büyüme planları yapıyor.

Bu güne kadar yurt dışında 30’un üzerinde projeyi hayata geçiren Peker Holding de özellikle Türklerin konut alımında büyük ilgi gösterdiği İngiltere pazarına odaklanmış durumda.

Gayrimenkulde İngiltere Türklerin gözde mekanı! 

Oksijen gazetesinden Elif Ergu, Peker Holding London Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Peker ile İngiltere'deki gayrimenkul piyasasını konuştu.

İşte o söyleşiden satırbaşları:

Gayrimenkul sektöründe proje yapmak İngiltere’de çok farklı prosedürleri gerektiriyor. Zorluklar neler?

Burada geliştirme yapmak ciddi anlamda zor bir iş. En büyük zorluklardan biri belediyelerin ağır çalışması, yeterli elemanlarının olmaması ve bürokrasideki elemanların sürekli değişmesi sonucu zaten yavaş yürüyen işlerin daha da yavaşlaması. Örneğin şu an 73 birimlik Great Missenden projemiz “suitable (uygun), alternative (alternatif), natural (doğal), green (yeşil) SANG sertifikası konusu yüzünden beklemede. Yaklaşık 148 bin konut bu konuda bekliyor.

TÜRKLERİN GAYRİMENKULE İLGİSİ NASIL?

Son zamanlarda Türk müşterilerden çok fazla talep gelmeye başladı. Mortgage almakta zorlanıyorlar, biz de Türk yatırımcılar için özel bir model oluşturduk. Alım satım işlemlerinde avukat, kiraya vermede profesyonel acenteler, Türkiye’de ödeme kolaylığı da sağlıyoruz. Türk müşteriler için her türlü kolaylığı düşündük. Şu an İngiltere’de ev almak için güzel bir zaman.

NASIL BİR ORTAM VAR? NEYE DAYANARAK BUNU SÖYLEDİNİZ?

Kira getirisi de pound olarak ortalama yüzde 5 seviyesinde. Projelerimizin yarıya yakınının Türklerin talebi ile satıldığını söyleyebilirim. Ülke genelinde de yabancılara satılan gayrimenkullerin yüzde 10’unun Türkler tarafından sağlandığını söyleyebilirim. Bu, Hong Kong, Çin, Singapur ile birlikte Türkiye’yi de ilk 5’te konumluyor. Bu söylediklerim elbette yabancı talebi. Bir de İngiltere’de yaşayan hatırı sayılır bir Türk nüfusu bulunuyor. Sadece kayıtlı seçmen sayısı 130 bin. Bu nüfusun da ülkede bilinen Türk markalarına daha duygusal yaklaştığını söyleyebilirim.

Gayrimenkulde İngiltere Türklerin gözde mekanı! 

LONDRA VE ÇEVRESİNDE KONUT SAHİBİ OLMAK İSTEYEN TÜRKLERE NE ÖNERİRSİNİZ?

Bugün İngiltere’de konut yatırımı yapmak için güzel bir zaman. Birçok yatırımcı, son dönemde düşen fiyatları bir yatırım fırsatı olarak değerlendiriyor. Sterlin bazında yaklaşık yıllık yüzde 5 gibi bir kira getirisi de bu yatırımları daha cazip hale getiriyor. Londra özelinde bakarsanız, burası bir küresel finans merkezi olmasının yanı sıra sanat, moda, eğitim gibi birçok alanda da cazibe merkezi. Bu da konuta olan talebin önümüzdeki yıllarda artacağını gösteriyor. Yani Londra’nın küresel gayrimenkul sektörünün parlayan bir mücevheri olduğunu söylemek mümkün.

Biz de Londra ve çevresinde konut sahibi olmak isteyen Türkler için fırsatlar yaratıyoruz. Türkler Londra’yı çok seviyor. Hem çocukların eğitimi için, hem de ABD’ye göre Türkiye’ye çok yakın olması sebebiyle tercih ediyorlar. Son zamanlarda, caddelerde sıklıkla Türkçe konuşulduğuna şahit oluyorsunuz. Biz de Türk yatırımcılar için Londra’da bir ev sahibi olma hayalini gerçeğe dönüştürmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz

İngiltere’de orta sınıf konut fiyatları:

Londra: 516.900

Cambridge: 465.400

Cardiff: 256.500

Liverpool: 155.700

Manchester: 220.000

Newcastle: 149.200

Nottingham: 202.400

Edinburgh: 268.000

Glasgow: 142.800

Leeds: 209.900

Leicester: 227.600.

Asgari ücrette kritik ay! 2024 asgari ücret için iki rakam paylaşıldı! Asgari ücretliler dikkat!

DAP Yeni Levent'te faizler 1,99'a indi!

Ev fiyatları artarken, metrekareleri küçülüyor!


Geri Dön