29 / 06 / 2024

Gayrimenkulde sahaya dolandırıcılar indi: Bir daire fiyatına 4 daire kandırmacası!

Gayrimenkulde sahaya dolandırıcılar indi: Bir daire fiyatına 4 daire kandırmacası!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut piyasasının durgunlaşması ve gayrimenkullerin elde kalmaya başlamasıyla gayrimenkulde sahaya dolandırıcılar indi.



Son günlerde sık sık gündeme gelen emlak piyasasında manipülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla ilan denetimleri hızlandırdı. Ayrıca bunun dışında satılık, kiralık konut ilanı çıkmak için de yetki belgesi şartı getirildi. 2. ilan girişleri de önlenirken, bir ilan için iki ayrı fiyat girişleri de kaldırıldı. Konu ile ilgili olarak açıklamalar yapan sektör temsilcilerine göre, yeni düzenlemeyle, konut piyasasında fiyatların şişirilmesinin önüne geçilmiş oldu.

Piyasaya çeki düzen verilirken artık dijital platformalar sızamayan sahtekarlar, bu kez de sosyal medya hesaplarını hedef alarak farklı yöntemlere başvurdu. Konut piyasasındaki durgunluğu ve mülklerin elde kalmaya başlamasını kullanmaya başlayan dolandırıcılar, gayrimenkulde sahaya indi. Sahtekarlar artık  cep telefonu ve facebook, instagram, whatsapp gibi sosyal medya hesapları üzerinden “yarı fiyatına satılık”, “çok sıkıştım” gibi mesajlarla, vatandaşları tuzağa düşürüyor. 

Gayrimenkulde sahaya dolandırıcılar indi: Bir daire fiyatına 4 daire kandırmacası!

BİR DAİRE FİYATINA 4 DAİRE KANDIRMACASI

Dünya'dan Hamide Hangül'ün haberine göre İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Kurucusu Şenay Araç Demir konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada son dönemlerde sosyal medyada bu tür mesajların çok sık görülmeye başladığını dile getirdi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada vatandaşları oltalamak için WhatsApp, Facebook üzerinden sürekli gayrimenkul mesajları döndüğünü kaydeden Demir, “Yarı fiyatına satılık konut mesajlarıyla çok fazla karşılaşılıyor. Ayrıca şu an WhatsApp, Facebook veya cep telefonlarına, ‘çok sıkıştım paraya ihtiyacım var.’ ‘mülkümü, değerinin yarısına satıyorum’ gibi mesajlar sık sık gelmeye başladı, sakın bunlara itibar etmeyin” uyarısını yaptı.

Yaptığı açıklamada kendisine de bu konu ile ilgili olarak çok fazla mesaj geldiğini dile getiren Şenay Araç Demir, sözlerine şu şekilde devam etti: “Mesela son olarak lüks bir inşaat firmasının 3 oda 1 salon 3 adet, 2 oda 1 salon 1 adet, toplam 4 adet konut için 25 milyon Türk Lirası'na acil satılık mesajı geldi. Halbuki o bölgede bir daire fiyatı 25-26 milyon Türk Lirası'ndan başlangıç gösteriyor. Söz konusu mesajda mülk sahibinin ödemesi olduğu, paraya çok acil ihtiyacı olduğu, çek ödeyeceği gerekçe gösteriliyordu.

Konunun detaylarını araştırdım ve gelen yerlerin tapularını talep ettim. ‘Kiracı var mı’ diye sordum ‘var’ yanıtını verdiler. Kira kontratlarını, kiracı bilgilerini talep ettim. Bunları talep ettiğimde mülk sahibi telefonlarımıza yanıt vermemeye başladı ve bir anda ulaşılmaz oldu. O gün 300-400 bin Türk Lirası kapora isteyen şahıs bir anda ortadan kayboldu. Bizlerin araştırma yapma ve bu araştırmaları sonuçlandırma şansımız var. Fakat vatandaşlar boşta bulunarak araştırma yapmıyor ve hemen inanabiliyorlar.”

Gayrimenkulde sahaya dolandırıcılar indi: Bir daire fiyatına 4 daire kandırmacası!

PİYASA SIKIŞIK

Açıklamasında mega kent İstanbul’un dışında arsanın en fazla prim yaptığı bölgelerden de sosyal medya üzerinden bazı mesajlar döndüğünü dile getiren Şenay Araç Demir, “Edirne Kırklareli’den hiç tanımadığımız bazı insanlardan ‘çok sıkışığız, 500-600 bin Türk Lirası'na arsa’ diye ilanlar geliyor. Ayrıca yine Yeşilköy’de 3,5 milyon dolarlık bir yer için 2 milyon dolara mesajı döndü. Zaten orada bir konut fiyatı 30-40 milyon Türk Lirası” dedi.

Yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut piyasasında şu anda bir durgunluk olduğunu, o sebeple de fiyatların yaklaşık olarak yüzde 25-30 düştüğüne değinen Şenay Araç Demir, “Şu anda emlak piyasası çok sıkışık, dolandırıcılar o sebeple para kapmaya çalışıyor. Yaklaşık olarak iki haftadır dönüyor bu şekilde mesajlar, konut sahibi olmak, gayrimenkule yatırım yapmak isteyen herkese şu anda olta atıyorlar” dedi.

IBAN PAYLAŞMASINLAR

Açıklamasında ayrıca vatandaşların bu tür mesajlara itibar etmemesini ve asla kapora yatırmaması uyarısı da yapan Şenay Araç Demir, “Bir emlak firmasıyla irtibata geçsin ve yardım talep etsinler. Veya hiçbir biçimde bu mesajlara yanıt vermesinler. Benim arsam var, Çanakkale’de, Edirne’de, Tekirdağ’da yarı fiyatına satıyorum, acil olarak satmam gerekiyor mesajları, IBAN verme, kapora isteme gibi talepler dolandırılma yöntemidir. Asla itibar etmesinler” dedi.

TAPU İSTEYİN

Dolandırılmamak için sosyal medya üzerinden cazip fiyat teklifleriyle, önce söz konusu konutun tapusunu talep etmesi uyarısı yapan Şenay Araç Demir, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Öncelikle o tapuyla belediyeye giderek araştırma yapsınlar ‘Bu doğru mu’, ‘böyle bir yer var mı’ şeklinde sorsun. ‘Kimin ismine’ diye araştırma yapsın. Şayet eğer varsa, ‘üstünde ipotek var mı’ sorusunun yöneltsin. Ada, pafta, parseli yazdığında yerini gösterir. Veya en yakın emlakçıya giderek, ‘bana böyle bir mülk geldi’ diyerek emlakçıyla birlikte araştırsın. Hayali değil, gerçeği satın alsınlar. Profesyonel emlakçılarla hareket ederek satın alma gerçekleştirsinler.”

 

Emekli maaşlarına ek zam gelecek mi? Asgari ücret yükselecek mi? Kulis bilgileri geldi: Emekliler ve çalışanlar dikkat!

Ziraat Bankası müşterilerine 31 Mart 2024 uyarısı! İşte Ziraat'ten 7 bin 500 TL almak için adım adım yapmanız gerekenler

0.69 konut kredisi şartları neler? Kentsel dönüşüm kredisi 2024 kimlere verilecek? Emekliye ekstra indirim müjdesi!


Geri Dön