Gayrimenkulde yabancı yatırımcı harekete geçiyor!
Tek parti iktidarı ile sağlanan istikrar iyimserliği zirveye taşıdı. Siyasi belirsizliğin kalkması gayrimenkulde de yabancı yatırımcıyı harekete geçirdi. Dolar 2.82 TL'nin altına inerken, yabancıya konut satışı ekime göre ikiye katlandı.
Tek parti iktidarı ile sağlanan istikrar iyimserliği zirveye taşıdı. Tüketici güven endeksi kasımda yüzde 22.9 ile tarihinin en yüksek artışına imza attı. Dolar 2.82 TL'nin altına inerken, yabancıya konut satışı ekime göre ikiye katlandı
1 Kasım seçimlerinin ardından 'tek parti' iktidarıyla gelen istikrar Türkiye'nin moralini zirveye taşıdı. 7 Haziran seçimleri sonrası başlayan 5 aylık belirsizlik havası iyice dağıldı. Tüketici güveni 1.5 yılın zirvesine çıktı. Yabancı yatırımcı 'konut' alımında harekete geçti. Ekonomiye güvenle gelen yabancı sermaye TL'yi gelişmekte olan ülke para birimlerinden iyice ayrıştırdı. TL, dolar karşısında adeta şaha kalktı.
GÜVEN % 22.9 ARTTI
1 Kasım seçimlerinden çıkan istikrarın ilk yansıması Tüketici Güven Endeksi'nde oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, endeks, bir önceki aya göre yüzde 22.9 artarak 77.1 ile yaklaşık 1.5 yılın en yükseğine ulaştı. Küresel ekonomi ve finansal koşullara ilişkin belirsizliklerin tavan yaptığı 2015'te, 7 Haziran seçimlerinden sonraki siyasi belirsizlik ve terör olaylarının etkisiyle tüketici güveni 6.5 yılın en düşük seviyelerini görmüştü. Eylülde endeks 58.5 ile Ocak 2009'dan bu yanaki en düşük seviyesine gerilemişti. Ekimde de 62.78 olmuştu.
DOLAR 2.81'E GERİLEDİ
13 yıllık tek parti iktidarının gerçekleştirdiği yapısal reformlarla, tüm belirsizliklere rağmen ekonomisi büyüyen, 6 yıl sonra cari fazla veren Türkiye'ye, 1 Kasım seçimlerinin ardından yabancı girişi tekrar hızlandı. ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımını kademeli ve yavaş yapacağı beklentisinin de eklenmesiyle dolar dün 2.81 TL'ye kadar geriledi. Güne 3.0560 TL'den başlayan euro da 3.020'nin altına geriledi. Dolarda 1 Kasım seçimlerinden bu yana yaşanan düşüş yüzde 4.2'ye ulaştı. Türk Lirası 29 Ekim'den bu yana gelişmekte olan ülke para birimleri arasında, dolar karşısında en fazla değer kazanan para oldu. Öte yandan Morgan Stanley de, aralarında Türk Lirası'nın da olduğu bazı gelişmekte olan ülke para birimlerinde fırsat gördüğünü açıkladı.
KONUTA YABANCI AKINI
Siyasi belirsizliğin kalkması gayrimenkulde de yabancı yatırımcıyı harekete geçirdi. Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum, ekim ayında yabancıya 67 konut sattıklarını, kasım ayının ilk 20 gününde ise bu rakamın iki kat artarak 127'ye ulaştığını söyledi. Kurum, kasım ayında bir yıllık cirolarının yüzde 30'unu elde edeceklerini söyledi. Kurum, "Bu ay sonuna kadar yabancıya 300 bağımsız bölüm satarak 290 milyon TL ciro beklentimiz var. Bu daha başlangıç" dedi.
EKONOMİK DURUM BİR YILDA DAHA İYİ OLUR
Tüketici Güven Endeksi, vatandaşın genel ekonomik durum beklentisinin de rekor düzeye taşındığını gösterdi. Ekimde 80.87 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 30.9 oranında artarak, kasımda 105.90 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre arttığını gösteriyor.
MADDİ DURUM İYİ OLACAK
Hanenin maddi durum beklentisi endeksi söz konusu dönemde yüzde 10.5 artış kaydetti. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artmasından kaynaklandı.
İŞSİZLİKTE GERİLEME BEKLENİYOR
İşsiz sayısı beklentisi endeksi de aynı dönemde yüzde 31 artarak, kasımda 84.66 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında azalış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı. İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması işsiz sayısı beklentisindeki azalışı, azalması ise beklentideki artışı gösteriyor. Tasarruf etme endeksi de bu dönemde yüzde 17.3 arttı.
ANALİSTLER: ÇOK HIZLI BİR TOPARLANMA GÖRÜYORUZ
Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, güçlü tek parti iktidarıyla siyasi istikrarın tesis edilmesinin ve G20 Zirvesi'nde Türkiye'nin örnek liderliğinin verilere yansıdığını söyledi. ALB Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise 1 Kasım seçimleriyle beraber ortadan kalkan siyasi belirsizliğin tüketicilerin beklentilerini yukarıya çektiğini ifade etti. Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç da seçim sonrasında politik belirsizliğin ortadan kalkmasının endeksin yükselişinde etkili olduğunu belirterek, "Çok hızlı bir toparlanma görüyoruz. Temel sebebi genel ekonomik gidişata dair olumlu beklentiler" dedi.
IŞIK: GÜVEN BÜYÜMEYİ ARTIRIR
Tüketici güveninin 1 Kasım'dan sonra yükseldiğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Tüketici güven endeksinde daha iyi rakamları göreceğiz. 1 Kasım seçimlerinde ortaya çıkan güçlü ve istikrarlı bir hükümeti ortaya çıkaracak Meclis yapısının oluşmasının büyük rolü var" diye konuştu. Bu durumun gelecek dönemde büyümeyi arttıracağını vurgulayan Işık, "Benim beklentim, 2016 yılı büyüme rakamlarının bugün öngörülenin daha üzerinde olacağı hatta yakın zamanda 2016'ya yönelik büyüme beklentilerinin yukarı yönlü revize edileceği yönünde. Bundan sonra Türkiye'nin önü açık" diye konuştu.
Oktay ÖZDABAKANOĞLU/Sabah
Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
AK Parti'nin seçimlerden tek parti olarak çıkmasıyla, piyasalar coştu. Yabancı yatırımcı harekete geçti. Tüketici güveni tavan yaptı. Açılan şirket sayısı arttı.
Seçim sonuçları hem tüketicinin hem yatırımcının yüzünü güldürdü. 1 Kasım öncesinde bekle-gör psikolojisine giren piyasalar rahatladı. Sandıktan çıkan istikrar ile tüketici güven endeksi arttı, yabancı yatırımcı başta gayrimenkul sektörü olmak üzere Türkiye'ye yöneldi. Borsa yükselirken, dolar 3 ayın en düşük seviyesi olan 2.81 liraya kadar indi.
1.5 YILIN ZİRVESİ
Vatandaş, tek parti iktidarıyla birlikte tekrar rahatladı ve geleceğe daha olumlu bakmaya başladı. Bu da tüketici güven endeksi rakamlarına yansıdı. Tüketici güveni 1.5 yılın zirvesine çıktı. Tüketici eğilimi anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Kasım'da geçen aya göre yüzde 22.9 arttı. Ekim'de 62.78 olan endeks, bu ay 77.15 oldu. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi de söz konusu dönemde yüzde 10.5 artış kaydetti. Geçen ay 86.58 olan endeks, bu ay 95.66'ya yükseldi. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının yükselmesinden kaynaklandı. Ekim'de 80.87 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi, yüzde 30.9 arttı ve Kasım'da 105.90'a ulaştı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, tüketici güven endeksindeki artışa ilişkin "İnanıyorum ki Aralık ve Ocak ayı daha da güçlenecek, tüketici güven endeksinde daha iyi rakamları göreceğiz" dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından açıklanan istatistiklere göre de, Ekim'de kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18.68 artarak 5 bin 133 oldu. Kapanan şirket sayısı ise yüzde 26.98 azaldı ve 644 olarak gerçekleşti.
YABANCI KONUTA HÜCUM ETTİ
Seçim sonrası ortaya çıkan tek parti iktidarıyla sona eren siyasi belirsizlik, gayrimenkulde yabancı yatırımcıyı harekete geçirdi. Uzmanlar, 2016'da özellikle yabancı yatırımcıların yapacağı alımlarla gayrimenkul sektöründe ciddi rekorların kırılacağının beklendiğini vurguladı. KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2016'da gerçekleştirilen satışların 2015'e kıyasla 2 katına çıkacağını söyledi. Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Kasım'da yabancıya satılan konutların 2 kat arttığını belirterek, "Bu daha başlangıç" dedi. Beyttürk İnşaat Başkanı Muhammet Barman da, son 15 günde yabancıların adeta hücum ettiğini kaydetti.
Takvim
Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İnşaat sektörünün önemli isimleri, geleceğe ilişkin çantalarındaki planları tartışmak üzere dün GYODER Yüksek İstişare Kurulu'nda bir araya geldi. Sektör temsilcileri, hem son verileri hem güncel sorunları masaya yatırdı. 5,3 milyar liralık satış yaptık. Bunun yaklaşık 960 milyon lirasını yabancı ülke vatandaşlarına sağladık" dedi.
SATIŞ TEŞVİK EDİLMELİ CANLI BİR DÖNEMİN BAŞINDAYIZ
Dört yıllık seçimsiz dönemin sağladığı siyasi istikrarın katkısını iyi kullanmak gerektiğine vurgu yapan Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, sektörün canlı bir döneme girdiğini söyledi. Yabancıların sektöre ilgisinin devam ettiğini aktaran Kurum, şunları söyledi: "Örneğin biz ilk 10 ayda Verilen bilgiye göre yabancıya satışın sürdürülebilir olması için yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiği de tartışılan konular arasında yer aldı. İyileştirmenin merkezi ve yerel yönetimlerin desteği ile mümkün olabileceğine vurgu yapan müteahhitler, Ekonomi Bakanlığı 'nın ihracatçıya verilen teşviklerden sektörel olarak yararlanmak istiyor.
Bugün