02 / 05 / 2024

Gayrimenkullerini satışa çıkaracaklar, noterlerde sistem değişti! Bakın artık nasıl olacak!

Gayrimenkullerini satışa çıkaracaklar, noterlerde sistem değişti! Bakın artık nasıl olacak!

Artık isteyenler, ev alım-satım gibi tapu işlemlerini, satış ve devir işlemlerini noter aracılığıyla gerçekleştirebilecekler. Bu işlemler için gereken tapu harcının hesaplanan miktarına ek olarak, belirlenen ek noterlik ücretini de ödemeleri gerekecek. Bu değişiklikle, tapu işlemlerinde yeni bir dön



Noterden tapu alım-satım işlemleri artık nasıl olacak?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM), taşınmazlarla ilgili tapu kayıt örnekleri ve diğer önemli belgelerin noterlerle paylaşılmasını sağlamak amacıyla tapu bilişim sistemi üzerinden entegrasyon çalışmalarını sürdürüyor. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS), noterliklerin taşınmazlarla ilgili verilere erişebilmeleri için titizlikle yapılan teknik hazırlıklarla güncelleniyor.

Noterler, taşınmaz satış sürecinde önemli bir rol üstlenecekler. Hak sahibini belirleme ve satışa engel bir durumun olmadığını teyit etme sorumluluğuyla hareket edecekler. Sözleşme, taraflar tarafından imzalandıktan sonra noter, tapu bilişim sistemi üzerinden yevmiye numarası alacak ve sözleşmeyi sisteme kaydedecektir. Taşınmaz satış sürecinde, satış sözleşmesiyle birlikte diğer önemli belgeler de noter tarafından hem elektronik sisteme aktarılacak hem de fiziksel olarak arşivlenecektir. Noter, titizlikle yürütülen süreçte, taşınmaz satış sözleşmesinin yanı sıra gerekli olan diğer belgeleri de güvenli bir şekilde sisteme aktaracak.

 


Geri Dön