26 / 11 / 2024

Gazi Mahallesi'ne dönüşümle 700 konut yapılacak!

Gazi Mahallesi'ne dönüşümle 700 konut yapılacak!

İstanbul’un belki de en dezavantajlı bölgelerinden biri olan Sultangazi büyük bir değişim yaşıyor. Belediye Başkanı Cahit Altunay’la, ilçedeki kentsel ve kültürel dönüşümü ve Gazi Mahallesi konuşuldu.




Sultangazi’yi nasıl bilirsiniz? Gerek yoğun göç alması, gerekse sosyo-ekonomik seviye açısından kentin dezavantajlı bölgelerinden biri olarak değil mi? Peki altı yıl önce kurulan ilçede neler oldu, hangi yatırımlar yapıldı dersiniz? İşte bu soruların yanıtlarını alabilmek için Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay’la buluştuk. Başkanla ilçenin değişimini, dönüşümünü konuştuk, Gazi Mahallesi’nin dönüşümünde önemli rol oynayan Kent Ormanı’nı gezdik...



Dezavantajlı bölgelerin başkanlarıyla konuşurken kentsel dönüşümle birlikte kültürel dönüşüm üzerinde de duruyoruz. Sanırım bunu en çok sizinle konuşacağız. Zira Sultangazi, şehrin göç alan, değişime-gelişime en çok ihtiyacı olan bölgelerinden biri. Öncelikle buradan başlayalım, hem kentsel dönüşüm hem de akabindeki sosyo-kültürel dönüşüm...



Altı yıl önce Gaziosmanpaşa’dan ayrıldığımız zaman belki bahsettiğiniz noktada gerçekten geri kalmış, hizmetsiz bir alan devraldık. Gerek ulaşım, gerek sağlık, gerek çevreyle ilgili çok acil çalışmalar yapmamız gerekiyordu. Dönüşüm için de ille bir kurumu getirmek ya da belediye olarak bunu yapmak değil, vatandaşın önünü açmak için planlar yapmak gerekiyordu. Biz bunu yaptık. Şu anda Eski Habibler kendi kendini yeniliyor ve üçte ikisi yenilendi.



Kaç bina yenilendi bu bölgede?

Eski Habibler’in diyelim nüfusu beş binse üç bini şu anda kendi binalarını yaptılar ve bir o kadar da oraya nüfus getirdiler. Kalan iki binse birkaç yıl içinde bitecek ve tamamı yenilenmiş olacak. Merkez Habibler dediğimiz bölgede, Cumhuriyet, 50. Yıl ve Uğur Mumcu mahallelerinde de başladı. Yaptığımız bu planlar sayesinde vatandaş kendi dönüşümünü kendi yapıyor.



Peki ada bazlı dönüşüm?

Ada bazlı dönüşümler de var bireysel dönüşümler de. Her ay yüze yakın ruhsat veriyoruz. Bakanlık vatandaşın kirasını öderken, “Paranız yoksa on yıla kadar bankadan kredi alın, faizin yarısını da biz ödeyelim diyoruz. Eğer birleşirseniz, ada bazlı bir araya geldiğinizde, üç bin metreye kadar birleşmelerde daha fazla bir imar artışı veriyoruz.



Kaç mahalle böyle dönüşüyor?

Bu plan bütün mahalleler için geçerli. Biz ayrıca kurum olarak Cumhuriyet Mahallesi’nde 2400 konutu yapıyoruz, 100-150 konut Habibler’de yapıldı şimdi 700 konut daha yapıyoruz. Altı yıldan beri kaçak yapıya ‘dur’ dedik ve dönemimizde iskânsız bir bina dahi yaptırmadık. Eski binalarımızın fiyatları 120-150 bin arasıydı ama şimdi yenilenen binalarda 250-300 bin TL’den aşağıya daire yok. Habibler’de daire fiyatları 550-600 bin TL’ye bile çıktı.



Bu yeni konutlarla birlikte ulaşım projeleri de geliştirdiniz mi?

 Habibler’in altından yeni havaalanına çıkacak yeni bir çevre yolu, karayollarının iadesi aşamasında. Böylece bir tarafında TEM, doğu cephesinde çevre, batı cephesinde çevreyoluyla aslında çevreyollarıyla örülmüş bir ilçe oluyoruz. İlçemizin tek sıkışık bölgesi Metris Kavşağı. Orayı rahatlatacak projeyi de İBB tamamladı, yakın zamanda ihale sürecine çıkıyor.



Ya toplu ulaşım?

Şu anda Topkapı’dan Habibler Malkoçoğlu Mahallesi’ne kadar tramvay geliyor ama şimdi bu hat metroya dönüşecek. Beyazıt Şehzadebaşı’ndan başlayıp yeni havaalanına kadar gidecek. Şu an ilçemizin bir noktasında kalıyordu şimdi yeni havaalanına kadar gidecek. Bir metro da TEM’in karşısında Gaziosmanpaşa tarafından geçiyor. Ona da bağlantı tünelleri yapılacak, o metro da ilçemiz tarafından kullanılmış olacak.



Peki kültürel ve sosyal dönüşüm için ne yapıyorsunuz?

Genç bir nüfusa sahibiz, 513 bin nüfusumuz var. İstanbul’da en çok göç alan üç-beş ilçeden biriyiz. 81 ilin insanının yaşadığı bir ilçe diyebiliriz, tam bir mozaik. Dolayısıyla bütün kültürlere yönelik faaliyetlerimiz oluyor. Altı yıl içinde üç kültür merkezi yaptık. Bu merkezlerde sinema, tiyatro, kütüphane, buz pistine kadar her şey var. Bir de apalı pazar konseptleri var. Üç mahallkede tamamladık, diğer mahalleler için projeler hazır. Şimdi yeni bir gözlem evi ve bilgi evi yapacağız.



‘GAZİ’YE POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUM’

Başkan Altunay: “Gazi Mahallesi’ne pozitif ayrımcılık yapıyorum. Böylece geri kalmış bir ilçenin her yanında kalkınmışlık kendini göstersin.”



Gazi Mahallesi özelinde ne yapıyorsunuz? Mesela kentsel dönüşüm var mı? Kültürel imkânlar nasıl?

Gazi Mahallesi’ne başta Kent Ormanları olmak üzere önemli yatırımlar yaptık ve yapmaya devam edeceğiz, çünkü bu zihinsel dönüşümün bir parçası. İnsanlara istihdam sağlarsanız, ekmek verirseniz onlar da yanlış yollardan çekilmeye başlar. Kent Ormanları Gazi Mahallesi’nde büyük bir dönüşüme olanak sağladı. Buraya at binicilik kursları, hobi bahçeleri, izcilik kampı, basketbol sahası, futbol sahası, tenis kortları kurduk. Bu imkânlar sayesinde o çocuklar spor yapıyor, hayata katılıyor. Yaşlı Bakım Evi kurduk Gazi Mahallesi’ne. Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi açtık. Dört yıldızlı uygulama oteli yaptık. Spor tesisi yapıyoruz. Hem kapalı hem açık alanlarla buranın çehresini değiştiriyoruz.




Kentsel dönüşüm başladı mı Gazi Mahallesi’nde?

 Oraya yakın bir noktada sosyal konut üretiyoruz. Daha sonra su havzasına yakın alanlardaki yerleri buraya taşıyacağız. Onlara bir sözümüz var, ‘anahtar vereceğiz, anahtar alacağız.’

Gazi Mahallesi bir anlamda taşınacak diyebilir miyiz?

Diyemeyiz, konutlar oradakilerin belki de onda birini karşılıyor. Bu bir başlangıçtır, arkası gelecek. Hiçbir zaman imar alamayacak olanları kurtarıyoruz ve onların çıktığı yeri yıkıp yeşil yapıyoruz. Şimdi 700 konutu yapacağız. Onlar taşındığında bunu beşle çarpsanız dört bin kişiyi daha sağlıklı yapılara taşımış olacağız. Asıl amacımız onların büyük bir çoğunluğunu yerinde koruyabilmek. Yerinde dönüşüm aslolandır. Ben Gazi Mahallesi için pozitif ayrımcılık yapmak istiyorum. Böylece geri kalmış bir ilçenin her yanında kalkınmışlık kendini göstersin. Rahatlıkla söyleyebiliriz ki profil büyük ölçüde değişti, değişiyor ve değişmeye de devam edecek. Gazi Mahallesi’nin girişindeki alışveriş merkezi yıllardır inşaat halinde duruyordu, şu an geldi yatırımcı yeri satın aldı. Sadece AVM değil, ofis ve rezidans olarak düşünülüyor. Bu proje de Gazi’de istihdam sağlayacak, mesela sadece AVM’nin 1500 kişi çalıştıracağını biliyorum.



KENT ORMANI’NA İKİ BUÇUK MİLYON ZİYARETÇİ

Başkan Altunay’la Gazi Mahallesi’ne yapılan ve geçen yıl 2.5 milyon ziyaretçi ağırlayan Kent Ormanı’nı gezdik. Binicilik kulübü, tenis kortları, basketbol ve voleybol sahaları, hobi bahçesi ve izcilik kampı bulunan Kent Ormanı, Alibeyköy Barajı manzaralı..



‘Uyuşturucuyla mücadelede büyük yol aldık’

Bu bölge uyuşturucu haberleriyle de gündeme geliyor, sosyal projeler uyuşturucuyla mücadele sürecinin en önemli ayaklarından biri sanırım...



Bağımlılıkla mücadeleyi önleme noktasında ciddi çalışmalar yaptık. Yeşilay’la ‘Benim çocuğum yapmaz deme!’ projesini, proje merkezimizle bütün mahallelerde faaliyete geçiriyoruz. Velileri toplayıp eğitiyoruz ama bu işin daha üst noktasında kaymakamlık, belediye ve diğer birimler olmak üzere Sultangazi Bağımlılıkla Mücadele Derneği’ni (SUBÜD) kurduk. Bu dernek şu anda hem eğitiyor hem önlüyor hem de tedavi ediyor. Bir rehabilitasyon merkezi kurmayı hedefliyoruz.



Özellikle satış manasında bölgede bir yuvalanma olduğu konuşuluyor...

Uyuşturucu kullanımı olarak diğer ilçelerden fazla da değiliz. Satış durumu da azaldı. Biz bundan altı yedi ay önce orta sıralardaydık şimdi diplerdeyiz. Uyuşturucu bitti demiyorum ama kullanım ve satış olarak ortanın altındayız. Yapılan çalışmaların verimini alıyoruz.



450 yıllık kemer turizme açılacak

Mimar Sinan’ın eseri Mağlova Kemeri’ni turizme kazandır projeniz vardı, ne aşamada?

Öyle güzel bir şaheser ki bu, bırakın yaşayayım diyor. 450 yıl sonra hâlâa ilk günkü görkemini koruyan bir kemer. Alibey Barajı’nın üzerinde bir gerdanlık gibi ilçemizi süsleyen, iki yakayı birbirine bağlayan muazzam bir eser. Vatandaşlarımız buraya ulaşamıyordu. Kent parklarımızın üçüncüsünü bu kemerin etrafına açıp yollarını düzenlemek gibi bir projemiz var ve etrafında piknik yapacaksınız, Mağlova’nın güzelliğini ve barajın manzarasını seyredeceksiniz. İstanbul’a gelen bir turist oraya da gidip görsün istiyoruz. Orman Bakanlığı ile görüştük, bu yolların açılması noktasında gereken katkının verileceğini biliyorum.




600 yataklı HASTANE

“İlçemiz altı yıl evvel eğitim, sağlık, çevre yoksuluydu. Sadece on iki tane sağlık merkezi vardı, şu an otuz tane var. 500 bin nüfuslu bir yerde beş tane lise vardı. On yılda elli okul hedefimizden yirmi sekizini gerçekleştirdik, sekizi ihaleye çıkıyor. İki tane yüksekokulu belediye olarak biz yapacağız. İstanbul Üniversitesi buraya bir fakülte açacak. Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi taşınarak daha kapasiteli hale getirildi, onun yıkıldığı yere 8200 metrekare İlçe Sağlık Merkezi yapıldı. 600 yataklı devlet hastanesi inşa ediyoruz. 178 yoğun bakım ünitesine sahip. En geç 2016 içinde açacağımızı umuyorum.”



'Sokakta pazar kurulmayacak'

“Sultangazi’de sokakta pazar kalmayacak. Otuza yakın pazar kurarak sokak, cadde kapatan bu kadar yoğun nüfuslu bir ilçede bu gelişme çok önemli. Çocuk topu sokakta oynuyor, bisikleti sokakta sürüyor. Baba arabayı sokağa park ediyor, Anne ne yazık ki sokakta oturup basamakta konuşuyor. Artık bunlardan kurtulacağız. Sokaktan pazar kalkınca sokak çocuğa kalıyor, dönüşümle otopark, binaların altına geçiyor, oyun alanları, bıraktığımız yüzde altmışlık bahçelerde oluyor, kadınlar sohbetini bahçelerinde ediyor ve her şey modern oluyor. Bütün mahallelerde kapalı pazar yerlerimiz hazır.”



Habertürk - Esra Boğazlıyan


Geri Dön