Gaziantep Kalesi konutlaştırılmasın!
Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Hasan Özgür Girişken, "Gaziantep Kalesi çevresinde yapılaşma izni 12,50 metre yüksekliğiyle sınırlıyken şimdi 20 metreye çıkarıldı. Bu kadar önemli bölgeyi, konutlaşma tehlikesi altına sokma şansımız yok" dedi.
Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Hasan Özgür Girişken, Panorama Müzesine ilişkin çalışmalar kapsamında plan tadilatına gidildiğini belirterek, "Gaziantep Kalesi çevresinde yapılaşma izni 12,50 metre yüksekliğiyle sınırlıyken şimdi 20 metreye çıkarıldı. Bu kadar önemli bölgeyi, konutlaşma tehlikesi altına sokma şansımız yok" dedi.
3 Mart Dünya Mimarlık Günü dolayısıyla basın açıklamasında bulunan Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Hasan Özgür Girişken, odanın çalışmaları hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi.
15 EKİMDE SONA ERECEK
Mimarların bilimden, sanattan, kültürden ve toplumdan yana tavrını asla değiştirmeyeceğini belirten Girişken, "Bu gün toplumla daha fazla bütünleşebilmek değerlerimizi topluma daha fazla iletebilmek ve bizim de toplum hayatına katkı sağlayabilmek adına 'Mimarlık Günleri' adıyla 2 haftaya yayılan etkinlikler düzenleyeceğiz. Mimarlık hayatın her alanına dokunmaktır. Yarın düzenlenecek kokteyle başlayacak etkinliklerimiz 15 Ekim'e tadar sürecek.
MİMARLAR 4 DAVA KAZANDI
Mimarlar odasınca belediyeler aleyhine açılan 4 dava lehimize sonuçlandı. Binevler Mahallesi'nde Şahinbey Belediyesi tarafından yapılan yurt alanıyla ilgili davamızda genellikle 3 yada 4 katlı konut yapılarının bulunduğu bu alanda belediye emsal sınırı olmayan ve 21,50 yüksekliğinde bir yurt alanı oluşturdu. Bizler yurtların bir ihtiyaç olduğun farkındayız, ancak yurt yapımının belli bir nizamı ve kuralı vardır. Mahkeme talebimizi haklı gördü. Çevre teşekkülüne aykırı çevreye ek bir yoğunluk getirecek planın iptal edilmesi yönünde bir hüküm verdi. Bunun dışında Osmangazi Mahallesinde açtığımız davalar hem büyükşehir hem de Şehitkamil belediyesine karşıydı.
Kamuoyunda çok gündemde olan Metro Hiper Marketin batı kanadında çevre yolunun İbrahimli çıkışıyla birbirine bağlanan yol üzerinde bulunan planlama alanda itirazda bulunduk, burası büyükşehir belediyesini park ve bahçeler müdürlüğü hizmet binasının bulunduğu alan, burada belediye yeşil alan ve park fonksiyonlarını yerine düşük yoğunluklu bir konut öneri getirildi. Bizim itiraz ettiğimiz yoğunluk değil böyle önemli bir alanı konut yapılaşmasına açılamayacağıdır. 1 'inci idare mahkemesi bizi haklı görerek, böylesi önemli bir yeşil omurganın zedelenmesinin ve bölünmesinin kabul edilemeyeceğine karar verdi, plan tadilatını bozma kararı aldı.
KAZANILAN DAVALAR MUTLU ETMEZ
Kazandığımız bu davalar için sevinç ya da mutluluk duymuyoruz. Endişeyle imar plan tadilatlarını takip etmek istemiyoruz. Daha farklı alanlarda enerjimizi değerlendirmek istiyoruz. Ranta ekonomik değere indirgenmiş planlamaya her zaman karşı durduk, kamu yararını önceleyen planlara karşı çıkıyoruz, dava devam etmesine rağmen Büyükşehir ihaleleri tamamladı, satışları gerçekleştirdi, alt yapı ve yol çalışmalarına devam ediyor.
ÇALIŞMA GRUPLARI FARKLILAŞTI
Panorama müzesinin bulunduğu yer için geçen haftalarda itirazda bulunduk, mimarlar odası olarak uzun süredir büyükşehir tarafından gerçekleştirilecek olan Panorama müzesini destekliyorduk, proje kapsamında gönüllü olarak çalışan arkadaşlarımız bile vardı. Çeşitli gerekçelerle proje detaylarının farklı gruplarla çalışmasına karar verildi.
YÜKSEKLİK 20 METRE OLDU
Burada bir plan tadilatı karşımıza çıktı. Burada, Gaziantep kalesi gibi kentin en önemli kültür varlıklarından birisi yer almaktadır. Burası, Demokrasi Meydanı'ndan ve stadyum yönünden algılandığı bir bölge. Bölgede, yapılaşma izni 12,50 metre yüksekliğiyle sınırlıyken şu anda 20 metreye çıkarıldı. Daha düşündürücü olanı ise böyle önemli bir kararın belediye meclisinden oy birliğiyle geçmiş olmasıdır. Bu konuda gerçekten şaşkınız. Büyükşehir belediyesinden Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, konuyla ilgili açıklamada bulundu, bunun bir opsiyon kazanmak amaçlı bir plan tadilatı olarak değerlendirdi, ben de katılıyorum. Bazen esnekliğe ihtiyaç duyulabilir.
BURADA OPSİYON KULLANILAMAZ
Ancak kalenin etkileneceği bir alanda böyle bir opsiyonumuz yok. Kalkınmış ülkeler olamayan tarihlerine atfederken, kültür varlıklarına daha fazla önem atfetmeye çalışırken bizim bu kadar önemli tarihi eseri, böyle bir tehlike altına sokma şansımız yok. Sezer beyin de Büyükşehrinde kültür varlıklarına yönelik hassas olduklarını biliyorum. Ancak 20 metre yükseklikte kaba bir kütle yapılmayacağına eminim. İmar kararları sadece bugünü değil geleceği bağlar. 15 yıl sonra aynı hassasiyeti göstermeyen bir yönetim geldiğinde bu müzeye gelecek araştırmacının kalacağı bir konuk evi yapmak istese biz ne yapacağız.
Mesele bu opsiyonu bugün kötüye kullanılmayacağı değil, yarın kötüye kullanılma ihtimali var" diye konuştu.
Gaziantep Ekspres