03 / 05 / 2024

Gaziantep konut stoku 30 binin üzerine çıktı!

Gaziantep konut stoku 30 binin üzerine çıktı!

Gaziantep'te her gün yeni bir konut lansmanı yapılırken daha önceden inşa edilmiş olan onlarca konut firmaların elinde kaldı. Gaziantep'te konut stoku 30 binin üzerine çıktı.



Gaziantep'te her geçen gün artan konut inşaatları şehirde bir konut stoku fazlalığına neden oldu. 30 bin rakamının üzerine çıkan konut stokları nedeniyle Gaziantep konut mezarlığına dönüştü. Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Hasan Özgür Girişken, “Zaten elimizde satamadığımız en az 30 bin konutluk stokumuz varken, yeni devasa projelere gerek yok” dedi.

Sirinnar net'te yer alan habere göre; Türkiye genelinde artan inşaatların yarattığı arz-talep dengesizliği nedeniyle konut stoku şişmeye başladı. Ocak 2019’ten bu yana 2.7 milyon yeni konut iskan belgesi aldı. Birçok bölgede birinci el satışlar ancak 2.1 milyona ulaştı. Bununla beraber 600 binden fazla konut stoka eklendi. Gaziantep’te de konut stoku 30 binleri geçmiş durumda.

Türkiye’de ‘konut balonu’ gündeme gelmesinin en önemli nedeni Darbe girişimi ve OHAL sürecinde konut satışlarının azalması ve arsa değerlerinde yaşanan artış olarak gösterildi. Ayrıca, orta ve alt gelir gruplarına hitap eden konutlardan ziyade lüks konut üretimine yönelen sektörde satışların azalmasıyla sıkışmalar başladı.

Ekonomi ve konut sektöründeki yavaşlama Gaziantep'i de etkiledi. Kentte konut satışları 2019 yılında 2018 yılına göre yüzde 50 civarında gerilerken talep fazlası üretilen konutlar satılamayınca inşaat firmalarının elinde kaldı.

Firmalar konutları satmak için kampanya başlattı

Gaziantep'te konut inşa eden ve satamayan pek çok firma bulunuyor. Özellikle Karataş ve Beylerbeyi Bölgesinde konut yapan firmalar ellerindeki daireleri satmak için kampanya başlattı. Çoğu firma satılmayan dairelerden kar elde etmek için kiralama yoluna gidiyor.

 Müteahhitlik sistemi değişmeli

Gaziantep’te bin 200 inşaat müteahhidin bulunduğunu açıklayan Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Hasan Özgür Girişken, müteahhitlik sisteminin değiştirilmesi gerektiğinin söylüyor.  Birçok sektörde faaliyet gösterenlerin kendi işlerinden vazgeçip, müteahhitliğe yöneldiğine dikkat çeken Girişken, “Türkiye’de bir müteahhit balonu var. Ancak yurt çapında 2 milyon konut stoku eritilemezse ve konut balonuna dönüşürse bunun nedeni ülkede müteahhit balonuna müsaade edilmesidir” açıklamasını yaptı.

 Evler vatandaşın elinde kaldı

Konuta ihtiyacı olanların konut sahibi olamadıklarının altını çizen Girişken, son bir kaç yıldan beri insanların konutları oturmak için değil, yatırım amaçlı aldıklarını anlattı.

Geçtiğimiz yıllarda dövizdeki hareketlenmelerden ve faizlerin yükselmesiyle konutun cazip bir yatırım aracı olmaktan çıktığını açıklayan Başkan Girişken şu açıklamaları yaptı: "Konut almaya talep azalınca inşaat sektörü zora girdi. Gerçekten konut sahibi olmak isteyenlerin finansman güçlüğü çekmesi nedeniyle kiraya yöneldiler. Bununla birlikte kredi maliyetlerinin yükselmesi düşmekte olan konut talebinin daha da düşmesine neden oldu. 2,5 yıl öncesine kadar inşaat maliyetleri durağan seyrediyordu. Ancak 2-3 yıllık zaman zarfında yüzde 50-60 arasında zamlar geldi. Satış yokken, maliyetlerde artınca sektörün beli büküldü."


Geri Dön