12 / 05 / 2024

Gaziantep’e dinamik kavşaklar geliyor!

Gaziantep’e dinamik kavşaklar geliyor!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kent içi ulaşıma katkı sunmak için Türk Telekomünikasyon A.Ş. ile haberleşme protokolü imzaladı. Protokol ile şehirdeki trafik yoğunluğunun önüne geçilmesi amaçlanıyor...




Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kent içi ulaşıma katkı sunmak için Türk Telekomünikasyon A.Ş. ile haberleşme protokolü imzaladı. Protokol ile şehirdeki trafik yoğunluğunun önüne geçilmesi amaçlanıyor.


Gelişen ve büyüyen metropollerin en büyük sorunlarının başında ulaşım konusunun geldiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, toplu taşımayı özendirici yeni uygulamalar ve ulaşım sistemleri ile oldukça büyük mesafe kaydettiklerini vurguladı. Türk Telekomünikasyon A.Ş. ile beş yıllık bir haberleşme protokolü imzaladıklarını belirten Güzelbey, “Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi adını verdiğimiz bu uygulama ile araç yoğunluğunun olduğu kavşaklarda gereksiz bekleme ve yığılmaları önlemek için bir çalışma planladık. Yani kuracağımız sistemde yer alan kameralar sayesinde yoğunluğun daha fazla olduğu güzergaha geçiş üstünlüğü sağlanacak, ardından yoğunluğa bağlı olarak sistem otomatik olarak geçiş üstünlüklerini düzenleyecek. Bu sayede oluşabilecek gereksiz yığılmaların ve beklemelerin önüne geçilerek daha seri bir trafik akışı sağlanmış olacaktır. Anlık süre tayini yapacak olan sistem sayesinde hangi yönde ne kadar araç yoğunluğu varsa bu yoğunluğun azaltılabilmesi için yeterli yeşil süresi uygulanacak. Bu sistem gereksiz ışık beklemelerini sonlandırıyor. Bu sistem faaliyete geçtiğinde trafik rahatlayacak. Dev ekranlarla şehrin bütün trafiği bu binadan yönetilecek. Bu sistem şu an İstanbul, Konya gibi büyük kentlerde uygulanıyor” diye konuştu. 


TRAFİK DEV EKRANLARDAN TAKİP EDİLECEK


Gerekli alt yapı çalışmaları devam eden projenin teknik detayları hakkında bilgiler veren Güzelbey, “Bu protokol, Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi uygulanan lokasyonlardan elde edilen görüntü, kontrol ve sorgulama datalarının, Türk Telekom’un destek verdiği Metro Ethernet (F/O) iletişim alt yapısı kullanılarak oluşturulacak omurga üzerinden Trafik Kontrol Merkezi’ne (TKM) aktarılmasını konu alıyor. Ayrıca ileride yapılması planlanan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ve Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS)’nin projelerine altlık oluşturacak mahiyettedir.” değerlendirmesini yaptı.


Doğu Rehberi


Geri Dön