18 / 11 / 2024

Gaziantep'te AB Anadolu Arkeoloji Enstitüsü kuruluyor!

Gaziantep'te AB Anadolu Arkeoloji Enstitüsü kuruluyor!

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır: "Yunan, Roma, Selçuklu, Osmanlı medeniyetinin en görkemli eserleri Anadolu'dadır. Bu medeniyetlerin zenginliğini dünyaya göstermek Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumluluğundadır" dedi..




 Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Yunan, Roma, Selçuklu, Osmanlı medeniyetinin en görkemli eserleri Anadolu'dadır. Bu medeniyetlerin zenginliğini dünyaya göstermek Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumluluğundadır" dedi. 


Bozkır, Avrupa Birliği Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da desteği ve AB fonuyla Gaziantep'te kurulacak "AB Anadolu Arkeoloji Enstitüsü"nün, Zeugma Mozaik Müzesi'ndeki tanıtım toplantısında, hayata geçirilen projenin sadece Gaziantep için değil, Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi. 


Enstitü sayesinde Anadolu topraklarındaki arkeolojik zenginliklere ait bilgilerin bir merkezde toplanacağını ifade eden Bozkır, "Anadolu çok önemli bir yer. Dünya medeniyetinin en zengin toprak parçası. Hepimiz iftihar etmeliyiz ki binlerce yıldır bu topraklarda yaşıyoruz. Yunan, Roma, Selçuklu, Osmanlı medeniyetinin en görkemli eserleri Anadolu'dadır. Bu medeniyetlerin zenginliğini dünyaya göstermek Türkiye Cumhuriyetinin sorumluluğundadır" diye konuştu.


Müzelerin, bulunduğu ülke hakkında kanaat oluşturduğunu belirten Bozkır, Türkiye'nin çok zengin arkeolojik tarihi eserlere sahip olmasına rağmen bunu yeterince değerlendiremediğini vurguladı.


Her yıl binlerce turistin Paris'e, Madrid'e müzelerindeki eserleri görmek için gittiğine işaret eden Bozkır, "Türkiye olarak çok güzel eserlerimiz var ama müzeler konusunda eserlerimize sahip çıkmak açısından veya bunları dünyayla paylaşmak açısından çok başarılı olduğumuzu söylemek mümkün değil. Bugün Topkapı Müzesi'nin depolarındaki eserler, sergilenenlerin belki de 10 misli daha fazladır" dedi.


Ziyaret ettiği her kentte mutlaka müzeleri ziyaret etmeye çalıştığını aktaran Bozkır, şöyle devam etti:


"Kazılarda elde edilen bilgileri bir araya getirmek, yeni kazılarla zenginleştirmek, mevcut eserlerimizi daha iyi teşhir etmek, bugün lansmanını yaptığımı proje ve benzeri projelerle mümkün hale gelecektir. Onun için bu proje, Gaziantep'in değil, Türkiye'nin projesidir. Buradan elde edeceğimiz olanaklar, bütün dünyanın göz bebeği Anadolu'nun daha iyi tanıtılmasına, daha iftihar edeceğimiz bir şekilde ortaya çıkmasına imkan verecektir."


- "Yalnızca Gaziantep'te 5 antik kent var"


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Akdeniz'in ve Mezopotamya'nın bütün bereketinin, birlikte yaşama kültürünün Evliya Çelebi'nin "Şehr-i Ayıntab-ı Cihan", yani dünyanın göz bebeği olarak tabir ettiği Gaziantep'te toplandığını söyledi. 


Yaklaşık 1 yıl önce 36'ncısı Gaziantep'te düzenlenen Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'na katılan bilim insanlarının kendisinden talep ettikleri en önemli şeyin, "artık bu bilgilerin aynı havuzda birikmesi, bir enstitüye dönüşmesi ve bu güzel hazinenin dünyaya çok daha iyi tanıtılması" olduğunu kaydetti. 


Bu talebi aldıktan sonra hemen harekete geçtiklerini dile getiren Şahin, şöyle konuştu:


"Sayın Bakanımız Volkan Bozkır ile Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik'i ziyaret ettik. Desteklerini aldık. Şu an bu enstitü bir AB projesi olarak hayata geçecek. AB'nin verdiği en büyük hibe programı ama mesele para pul değil. Mesele burada bütün uzman grupların bir araya gelmesi. Yalnızca Gaziantep'te 5 antik kent var. Bölgeye baktığımız zaman Hatay, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kilis, Adıyaman'da hepsi birbirinden kıymetli hazineler var. Dünyayı gezdiğimiz zaman olmayan kültürlerinden kültür, olmayan eserlerinden eserler çıkardıklarını biliyoruz. Bizim mevcut eserlerimizi çok daha iyi tanıtmamız ve hak ettiğimiz yere gelmemiz gerekiyor. Bu bakımdan bu enstitü çok önemli."


- "Gaziantep, bilim dünyasının da ilgisini çekiyor"


 Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar ise Gaziantep'in tüm dünyada kültür ve turizm şehri olarak adını duyurmaya devam ederken, bilim dünyasının da ilgisini çektiğini söyledi. 


1979'dan bu yana düzenlenen uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nun 36'ncısının geçen yıl Gaziantep'te düzenlendiğini anımsatan Kocapınar, "Sempozyumda  Anadolu arkeolojisini daha da geliştirecek ve dünyaya tanıtacak Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nün Gaziantep'te kurulması fikri kabul edilmişti. Bugün bu fikir Başkan Fatma Şahin, bakanlarımız Ömer Çelik ve Volkan Bozkır'ın girişimleriyle hayata geçiyor" diye konuştu.


Gaziantep'te 248 arkeolojik sit alanı bulunduğuna dikkati çeken Kocapınar, bunun Kahramanmaraş, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye gibi çevre illerle bin 283'e yükseldiğini, Gaziantep'te 969 olan tescilli kültür varlığı sayısının da çevre illerle 3 bin 567'ye ulaştığını vurguladı.


Toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Hale Vural,  Ankara  Üniversitesi'nden Prof. Dr. Işın Yalçınkaya, İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ve Zeugma Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay ile AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak da konuşma yaptı. 


Bu arada kurulacak enstitü için 10 milyon avroluk AB fonu kullanılacağı öğrenildi.


AA


Geri Dön