22 / 12 / 2024

Gaziantep'te kira fiyatları düşmeyecek!

Gaziantep'te kira fiyatları düşmeyecek!

Gaziantep Emlakçılar Odası eski Başkanı, Mekan Emlak sahibi Ramazan Aslan, Gaziantep'te emlak konusunda ciddi bir alt yapı çalışmaları yapılması gerektiğini söylerken, en dikkat çeken sözleri ise, kiralar oldu.



Gaziantep Emlakçılar Odası eski Başkanı, Mekan Emlak sahibi Ramazan Aslan, Gaziantep'te emlak konusunda ciddi bir alt yapı çalışmaları yapılması gerektiğini söylerken, en dikkat çeken sözleri ise, kiralar oldu.


Şehirde kiraların çok yüksek olduğunu ifade eden Aslan, "Suriyelilerin gideceklerine çok inanmıyorum. Bu kentte 4 kişi bir araya geliyorsa, o dört kişiden biri Suriyeli buna hepimiz alışacağız artık. Suriyelilerden dolayı kiralara talep patlaması oldu. Allah yardımcıları olsun kolay değil tabi. Bizim insanların da hatası var. İnsanlarımız kiralarda gerçekten ölçüyü kaçırdı. Türk kiracıyı çıkartıp Suriyeli kiracıyı koymayı vicdanı bulmuyorum, doğru bulmuyorum. Allah katında da, kul katında da yanlış işler. Yani siz orada herşeyini kaybetmiş, barınmak için gelen bir insana daha fazla kiraya vermek için evi boşaltacaksınız, fahiş kiralarla ona vereceksiniz. Helal olmadığına inanıyorum doğru olmadığına inanıyorum. Kiralarda eski artışlar yok ama kiralarda kimse düşüş beklemesin. Karataş'ta kiralar 800-1300 arasında gidip geliyor. İbrahimli'de 1.250-1.750 TL'ye çıkıyor" dedi.


Aslan ayrıca, durgun olan konut sektörünün faiz oranlarının düşmesiyle canlanabileceğini söylerken, İbrahimli 2 ve Yamaçtepe'nin Gaziantep'in en elit bölgesi olacağını iddia etti ve "Gaziantep gerçek sitelerle ilk defa İbrahimli 2 ve Yamaçtepe'de tanışacak. İbrahimli 2 ve Yamaçtepe İbrahimli'nin pabucunu dama atacak" diye konuştu.


-"Konut sektöründe durgunluk var. Bunun nedeni veya nedenleri nelerdir?"


GELİŞMİŞ ÜLKELERE YAKLAŞMIŞTIK


Konut sektöründe özellikle son iki yılda o eski primlemeler bitti. O hızlı fiyat artışları artık kalmadı. Daha reel, daha gerçekçi fiyatlar oluşmaya başladı. Konut sektörünün en büyük sıkıntısı faiz oranları. 2013 Mayıs ayında konut kredi faizlerinde gelişmiş ülkelerin seviyesine yaklaşmıştık, aylık 0.66'larda, yıllık 7.20'lerdeydi. Gelişmiş ülkelerde 4-5 bandındaydı. Tabi 2013 mayısı sonrası ülkede yaşananlardan kaynaklı olarak faiz oranları hem konut, hem ticari kredilerde inanılmaz derecede yukarı çıktı. Günümüze geldiğimizde 1.05, 1. 06, 1.07, 1.08'lerde. Arada çok büyük fark var. Tüketicinin ödeyeceği faiz 0.60'dan neredeyse iki katına geldi. Bu da insanların alım gücünü bir şekilde etkiledi."


-"Konut sektörünün tekrar canlanması için faiz oranı ne olmalı?"


KONUT SEKTÖRÜ DE ÇOK HIZLI KOŞTU


-"Bizim toplumumuzda bazı psikolojik sınırlar var. Mesela konutta aslında 1.08 ile 0.99 arasında kişinin ödeyeceği faiz miktarına baktığınızda inanın çok bir fark yok. Ama psilokojik olarak hepimiz etkileniyoruz. Niye sıfırın altına düşmüş, hadi bir ev alalım diyoruz ama 1'in üzerinde çok pahalı diyoruz. Bu psikolojik sınır çok önemli bizim için. Yeni kurulan hükümet, arkasından merkez bankasının kısmi olarak da olsa faiz indirimi, iyiye doğru gidiyoruz gibi. Eğer finansal veriler bunu desteklerse, faiz oranı yüzde 1'in altına indiği zaman 0.99'da, 098'de dahil, konut sektörü tekrar bir ivme kazanır. O nedenle finans sektörünün konut sektörünü desteklemesi lazım. Bu oranlarla biraz daha işimiz zor. Faizler aşağı doğru gidiyor, yüzde 1'in altına indiği zaman piyasa biraz daha iyi olur. Konutta fiyatlar stabil halde, yatay seyrediyor. Konutta eskiden her yıl ciddi anlamda primlenmeler vardı, o bitti artık. Karataş'ta 3+1 daireler 200-325 Bin lira bandında. İbrahimli'de 350'den başlıyor. 550 bin liraya kadar büyüklüğüne göre değişiyor. Konut sektörü de çok hızlı koştu."


-"Gaziantep'te kira fiyatlarında son durum ne?


SOSYAL KONUTA HIZ VERİLMELİ


-"Kiralarda arz-talep dengesi önemli. Kiralar hala yüksek. Kısa vadede kiraların düşmesi çok söz konusu değil. Hep konuştuğumda ifade etmeye çalışıyorum, uydu projeler çok doğru projeler ama, kısa vadede kiraları etkilemez. Şehrin içinde TOKİ, ilçe belediyelerimiz dönüşümle konut üretiyor, bunlar çok önemli ancak yeterli değil. Uydu projeler daha çok orta ve uzun vadeli çözümler. Kısa vadeli çözümlerde ise şehrin içinde sosyal konut üretimine hız verilmesi gerekiyor. Bu  TOKİ  kanalıyla olur, belediyelerin yaptığı gibi olur. Kiralarda kısa vadede bir düşüş beklemiyoruz, hem de öngörmüyoruz. Ama kiralarda da eskisi gibi büyük artışlar yok. Kira fiyatları da piyasanın daralmasından etkilendi. Ama kiralarımız hala yüksek onu da kabul etmemiz lazım."


KİRALARDA KİMSE DÜŞÜŞ BEKLEMESİN


-"Suriyelilerin gideceklerine çok inanmıyorum. Bu kentte 4 kişi biraraya geliyorsa, o dört kişiden biri Suriyeli buna hepimiz alışacağız artık. Suriyelilerden dolayı kiralara talep patlaması oldu. Allah yardımcıları olsun kolay değil tabi. Bizim insanların da hatası var. İnsalarımız kiralarda gerçekten ölçüyü kaçırdı. Türk kiracıyı çıkartıp Suriyeli kiracıyı koymayı vicdanı bulmuyorum, doğru bulmuyorum. Allah katında da, kul katında da yanlış işler. Yani siz orada herşeyini kaybetmiş, barınmak için gelen bir insana daha fazla kiraya vermek için evi boşaltacaksınız, fahiş kiralarla ona vereceksiniz. Helal olmadığına inanıyorum doğru olmadığına inanıyorum. Kiralarda eski artışlar yok ama kiralarda kimse düşüş beklemesin. Karataş'ta kiralar 800-1300 arasında gidip geliyor. İbrahimli'de 1.250-1.750 TL'ye çıkıyor."


-"Arazi piyasası hareketliyken mesleği olan olmayan herkes bu sektöre girmişti. Bunun doğru olmadığını söylemiştiniz, haklıda çıktınız sanırım?"


MİLYARLAR ATIL VAZİYETTE DURUYOR


 -"Son yıllarda Gaziantep'te çok yanlış işler yapıldı. Hepimiz biliyoruz bunu. Arazi speküle bir ticari meta olarak değerlendirildi ve herkes bu işi yaptı. Yanlış. Herkesin işini yapması lazım. Esnaf esnaflığını, tüccar tüccarlığını, sanayici sanayiciliğini yapmalı. Ama Gaziantep'te herkes işini gücünü bıraktı, speküle arazi ticaretleriyle uğraştı. Biz Yüce Allah'a şükürler olsun hiç yapmadık. Kazancımızı teptik. Bunun da sebebi şu. Speküle ticaret her zaman çok risklidir, çok tehlikelidir. Evet kazanırken çok kazanırsınız ama kaybettiğinizde çok şey kaybedersiniz. Şimdi çok üzülüyoruz Gaziantep'te araziye yatırılan milyar TL'ler atıl vaziyette duruyor. Ama ona yatırılan paraların ödemesi her gün yapılıyor, yapılmak zorunda."


FATURA AĞIR OLDU


-"Bizim yatırımcımız şuna kandı. Yıllık yüzde 5-6 ile aldığı parayı mesleği olmamasına rağmen sırf duyduklarından kaynaklı olarak speküle bir arazi ticaretine yatırdı. Keşke o paralar üretimde kalsaydı. Bugün onun faturasını toplum olarak hepimiz ödüyoruz. Dolasıyla speküle arazi ticareti yapan insanların hepsi şimdi pişman ama iş işten geçti. Ve buna herkes çanak tuttu. Toplumun yüzde 95'i bu işe çanak tuttu. Yanlıştı, o zamanda söyledim şimdi de söylüyorum,  fatura çok ağır oldu. Ve o ağır fatura ödeniyor, ödenecekte. O nedenle speküle arazi ticareti yapanlar, daha uzunca bir süre bekleyecekler."


-Arsa satışları nasıl? Eski hareketlilik devam ediyor mu?"


ARSADA DA HIZLI KOŞMALAR BİTTİ


-"Arsaya her zaman talep var. Bir kere şunun altını çizelim. Arsa durmadı, arazi durdu. Arsa hiç bir zaman durmaz. Hiç bir zaman arsa durmaz. Speküle arazi ticareti kilitlendi dönüp yüzüne bakan yok. Ama arsa durmaz. İnsanlar bir şekilde barınma ihtiyaçlarını arsa ile karşılayacak. Şehrin içindeki yapılaşmaya uygun arsalar her zaman talep görüyor. Bugün Karataş'ta arsanız varsa satarsınız, İbrahimli'de arsanız varsa satarsınız, Beykent'te, Aktoprak'ta satarsanız. Eskisi kadar hareketli mi değil ama her zaman ticaret canlı mı canlı. Konutta olduğu gibi arsada da o hızlı koşmalar bitti."


KİMSE KİMSEYİ KANDIRAMIYOR


-"Aslında içinde bulunduğumuz günler gayrimenkul ticareti için inanılmaz günler. Çünkü speküle hiç bir hareket yok, kimsenin de yapma şansı yok. Bugün gerçek gayrimenkul yatırımcıları açısından ticaret yapmak için en uygun zaman. Kimsenin kimseyi kandıramayacağı zamanlar bu zamanlar. Speküle hareketler döneminde herkesin birbirini rahat kandırabileceği şekilde devam ediyordu. Ama bugün öyle bir şey kalmadı. Dolayısıyla işini doğru yapan, işini düzgün yapan, iyi yapan, gerek gayrimenkulcü, gerek inşaatçı için bir sıkıntı yok."


-"Arazi sektörü tekrar ne zaman hareketlenir, bir öngörünüz var mı?"


ARAZİ ALANLAR 7 YIL DAHA BEKLEYECEKLER


-"Dağdan, taştan arazi alanlar, uzunca bir süre bekleyecekler. Benim öngörüm 10 yıldı, 3 yılı gitti 7 yıl daha bekleyecekler. İnsanların o alım işini tekrar yakalaması kolay değil. Ne zamanki düşük maliyetli para yakalarlar, oda kısa vadede zor, çünkü 2013 mayıs ayında 100 milyar kredi kullanan esnaf, sanayici yıllık 6 bin lira faiz ödüyordu, bugün 20 bin lira ödüyor. Kimse bu faiz oranıyla alıpta speküle arazi ticareti yapmaz. Kısa vadede de faizlerin oraya gelme ihtimali yok. Piyasadaki finansal durum onu gösteriyor. Biz şimdi Allah'a dua ediyoruz, faizler yüzde 1'in altına düşsün diye."


SON ALDIKLARI ELLERİNDE KALDI


-"İnsanların dili yandı. İşin en ilginç tarafıda, asgari ücretle çalışan 3 tane işyerindeki 5 kişi bu speküle arazi ticaretinin duyumlarından kaynaklı bankalara koştu. Kişi başı 20 lira tüketici kredisi alalım, bununla 100 bin liralık arazi alalım dediler, aldılar, sattılar, para da kazandılar ama böyle devam eder zannettiler. 5 polis biraraya geldi 200 bin lira kredi aldı, 5 doktor biraraya geldi 500 bin lira kredi aldı gibi. Şimdi onların hepsinin son aldıkları ellerinde kaldı mı, kaldı. Kredileri geri ödemek zorundalar mı, zorundalar. Şimdi bu insanlara tekrar arazi alın dediğinizde hangi güçle gelecekler? Ekonomik güçlerini kaybettiler. Bunun kısa vadede tekrar dönmesi mümkün değil."


-"Arazide, fiyatlar ne durumda, düşüş var mı?"


YARI FİYATINA SATAMAZLAR


"Son alıp da elinde kalanlar yarı fiyatına satamazlar. Tabi speküle yerlerden bahsediyorum. Buralar hiç bir işe yaramayan, tarım alanı olmayan, resmen dağ taş dediğimiz yerler. O zaman aldıkları fiyat neyse bugün yarı fiyatına alıcı bulamazlar. Ama imarlı bölge, imarlı bölgeye yakın yerler, her zaman değerini korur. O tür yerlerin alıcısı hazırdır. İnsanlar nefislerine çok yenik düştüler. Arazinin yerini görmeden aldılar. Öyle bir şey olabilir mi, oldu? Bir daha da hiç kimsenin kendi işinin dışına çıkmasını biz doğru bulmuyoruz. Herkesin işini yapması lazım. "


-İbrahimli 2'de ruhsatlar verilmeye başlanmış. İnşaatlar yakında başlar herhalde?"


ŞEHİTKAMİL'İN İBRAHİMLİ 2 BAŞARISI


-"İbrahimli 2'de işlemler bitti. Şehitkamil belediyesi ruhsat vermeye başladı. Burada ek tadilatlardan dolayı, yapılan yollardan dolayı gecikme oldu. Ama 2016 başında bitti şu anda isteyen herkes İbrahimli 2 bölgesinde gidip ruhsatını alabiliyor inşaatına başlayabiliyor. Zaten bu yıl içerisinde göreceğiz oradaki yapılaşmaları, şu anda iyi gidiyor. Aslında her fırsatta söylüyoruz İbrahimli 2 hakikaten Şehitkamil belediyesinin önemli bir başarısı. Bunu hepimizin kabul etmemiz lazım. Mümkün mertebe olabildiğince, yapılaşmadan önce altyapıyı götürmek için her türlü çabayı sarfediyorlar, bu her türlü takdire değer."


GERÇEK SİTE İLE İBRAHİMLİ 2'DE TANIŞACAĞIZ


-"Gaziantep ilk defa gerçek sitelerle İbrahimli 2'de tanışacak, yani inşaatçı dostlarım alınmasın ama iki tane binayı yanyana koyup buna site demek doğru değildi. Ama o da haklıydı, site yapabilecek arsa yoktu. Şimdi İbrahimli 2'de ilk defa gerçek manada hakikaten sitelerle tanışacağız. Sosyal donatıların maksimum seviyede olduğu ki olması gerekende bu. Gerçekten batıda gördüğümüz son derece modern, son derece kaliteli siteleri İbrahimli 2'de göreceğiz. Başlandı, devam edecek. İbrahimli 2 hakikaten örnek bir yer oluyor."


-"İbrahimli 2'nin yanısıra Yamaçtepe, Sarısalkım, Sam'da son durum nedir?"


BU İKİ BÖLGE İBRAHİMLİ'NİN PAPUCUNU DAMA  ATACAK


-"Yamaçtepe, İbrahimli 2'ye paralel şekilde, imar yapılanması hemen hemen aynı. O da gene böyle site şeklinde yapılaşmaya uygun. Ama orada henüz parselasyon işlemleri bitmedi. Bittikten sonra Şahinbey ilçemizde Şehitkamil gibi hakikaten altyapıyı hızlı birşekilde götürür ve yapılaşmanın yolunu açarsa Gaziantepin İbrahimli ve Yamaçtepe en elit bölgesi olacak. İbrahimli 2 ve Yamaçtepe İbrahimli'nin pabucunu dama atacak. Sarısalkım'ın planı, gölet civarı düşük yoğunluklu olarak geçti. Oradada Gaziantep'in en nitelikli villaları, villa siteleri yapılacak. Orasıda iddialı bir yer. Yani Sarısalkım, Yamaçtepe, İbrahimli 2, Sam şehrin batısının örnek bir alanı olarak yapılaşma alanında."


-"Şehrin içinde kalan, imara açılması gereken yerler niye bu kadar gecikti?"


3 BELEDİYE BUNU TELAFİ ETMELİ


-"Tabi, uzun zamana yayıldığı için haklı olarak insanlarımız burada eleştiri getiriyor, bende getiriyorum işin doğrusu. Haklıyız çok gecikti. Birde insanların vicdanına bazı şeyleri anlatamazsınız. Şehrin içinde geçmişte İbrahimli dururken, Yamaçtepe dururken, şehrin çok uzakları imara açıldı, yapılaşmanın teşviki yapıldı, bunlar doğru değildi, o zamanda söyledim, şimdi de söylüyorum. Vicdani de değildi. Bence belediyelerin, ilçe belediyelerinin, büyükşehirin bunu telafi etmesi lazım. Şehrin içi dururken yapılaşmayı siz dışarıdan başlatamazsınız. Şehir içinde yapılaşmalı dışarısıda yapılaşmalı. Daha hızlı hareket ederek telafi edilebilir, belediyelerin biraz daha hızlı hareket ederek bunu çözebileceklerine inanıyorum." 


RÜŞVET DEĞİL, BAHŞİŞ


-"Bazı insanlar yapılacak bir işleri için bile tapu memuruna para teklif eder. Bu konunun önüne neden geçilemiyor?" 


-"Evet biz geçmişte ilgili mercilere bildiklerimizi, doğruları anlattık, doğru yapılması gerektiği konusunda da önerilerde bulunduk. Ama bu ülkede tapu kadastro genel müdürü canlı yayına çıktı, verilen bu ödemeler bahşiştir dedi. O kurumun genel müdürü bunu söylüyorsa, yorum yapmamıza gerek kalmadı, bunun üzerine çok şey söyleyemiyorsunuz. Geleneksel böyle bir yapı var. İnsanlar bir taşınmaz sattıklarında, bir taşınmaz aldıklarında evet bir hediye gibi değerlendirebiliyor, düşünebiliyor. Yemek yemeğe gidiyorsunuz, bahşiş hediye veriyorsunuz. Ancak burada biz şuna karşıyız. Bir işlem yapılırken bir bedel istenmesine karşıyız, gönlünden kopuyorsa bir hediye veriyorsa ona da kimsenin engel olma şansı yok."


-"Tapuda sahtecilik olaylarından dolayı çok canı yanan vatandaş oldu. İnsanların haberi olmadan arazileri alınıp satıldı. Arazi hareketliliği bitti. Hala bu yönde duyumlar alıyor musunuz?


PARANIN OLDUĞU YERDE SUÇ ÖRGÜTLERİ OLUR


-"Paranın oduğu yerdede maalesef bu tür organize suç örgütleri var. Yok diyemeyiz buna, var. Paranın olduğu yerde suçu ortadan kaldıramazsınız. Ne kadar yasal tedbirler koyarsanız koyun, sadece yasalar suçu ortadan kaldırmıyor. Bu sadece bizim sektörümüzde değil diğer sektörlerdede öyle. Önemli olan bunu yasal tedbirlerle en aza indirmek bizim talebimiz bu. Eğer tapuda çok hızlı hareketler varsa, bu tür organize işlerinde daha çok yer buldugu bir alan platform oluşuyor. Organize suç örgütlerinin tapudaki işlemleri eskiye oranla daha az. Ortadan kalktı mı kalkmadı halen duyuyoruz." 


-Sahtecilik olaylarına karşın, vatandaşlara bir uyarınız olacak mı?


VATANDAŞ UYANIK OLMALI


-"Artık günümüzde vatandaşın daha uyanık olması lazım. e-devlet diye bir şey var. Yani insan e-devletten bilgilerini sık sık kontrol edecek, hepimiz kontrol edeceğiz. Tapu bilgilerini görebiliyorsunuz. Ne zamanki kendi adına kayıtlı taşınmazı göremiyorsa derhal tapuya ve cumhuriyet savcılığına müracaat edecek. Bunu vatandaşımız e-devletten sık sık kortrol etsin.


Gaziantep 27


Geri Dön