Gaziosmanpaşa Belediyesi'nden atık yönetimi atağı!
Gaziosmanpaşa Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, geri dönüşebilir atıklarla ilgili ilçede faaliyet gösteren işletmelere yönelik bir çalışma yapacak. Halen Gaziosmanpaşa’da ruhsatlı ve ruhsat müracaatında bulunan 12 bin 500 işletme faaliyet göst
Bu işletmelerden geri dönüşebilir atık üreten firmalar, Belediye personelleri tarafından ziyaret edilecek, uyulması gereken mevzuat kuralları tebliğ edilecek.
Çalışmada ilçemizde faaliyet gösteren işletmelerin oluşturdukları atıkların mevcut yasal düzenlenmelere uygun şekilde kontrolünün ve bertarafının sağlanması ve gerekli yazılı uyarıların yapılarak atık yönetim sisteminin tüm ilçe genelinde uygulanması amaçlanıyor.
Konuyla ilgili konuşan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, “Çevre Dostu Gaziosmanpaşa” için her alanda çalışmaya başladıklarını, büyük önem verdikleri çevre sağlığı ve geri dönüşüm çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Başkan Hasan Tahsin Usta, "İşletmelerde atık yönetim sistemi oluşturulması sonucu hava, su, toprak kirliliğine sebep olacak atıklar kontrol altına alınacaktır. Atıkların kontrolsüz ve bilinçsiz doğaya bırakılmasının önüne geçilerek insan sağlığına olumsuz etkileri azaltılacaktır. Aynı zamanda geri dönüşüme kazandırılan atıklar sayesinde doğal kaynaklarımız korunacak, ham madde ve enerji tasarrufu sağlanacaktır. Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir çevre için atığı oluşturan işletme çalışanlarının bilinçlendirilmesi son derece önemlidir. Atığın kaynağında ayrıştırılması sonucu sağlanacak katkı ve faydaları her vatandaşımız bilmeli ve bu bilinçle hareket etmelidir. Bu bizim dünyamıza ve çocuklarımızın geleceğine en büyük borcumuzdur." dedi.
Atık yönetimi çalışmasının yapılacağı işletmeler
Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmeliklere uyulmasına dair; 2.354 adet işletmeye (marketler, mağazalar, perakende satış noktaları vs.) ambalaj atıkları, 672 adet işletmeye (lokanta, cafe, yemekhane, vs) bitkisel ve hayvansal atık yağlar, 1.384 adet işletmeye (tekstil atölyeleri, mobilya, marangoz, ayakkabı vs.) imalat atıkları, 130 adet işletmeye (cep telefonu servisleri, bilgisayar teknik servisleri vs.) atık pil ve akümülatörler, 151 adet işletmeye (oto bakım servisleri, madeni yağ satış noktaları, oto tamirhaneleri vs.) atık madeni yağlar, 44 adet işletmeye (oto lastiği satış yerleri, oto lastiği tamircileri vs.) ömrünü tamamlamış lastikler ve 4.474 adet işletmeye (market, fırın, pastane, mağazalar vs) biobozunur poşet konularında tebligatlar yapılacak.