28 / 04 / 2024

Gazipaşa Havalimanı'nın resmi açılış töreni yapıldı!

Gazipaşa Havalimanı'nın resmi açılış töreni yapıldı!

Gazipaşa Havalimanı'nın resmi açılış töreni yapıldı. Gazipaşa Havalimanı'nın Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen resmi açılış töreninde konuşan Bakan Yıldırım 'Son 11 yılda sadece 10 milyon vatandaşımız uçakla tanıştı' dedi...



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Son 11 yılda sadece 10 milyon vatandaşımız uçakla tanıştı. 76 milyon vatandaşımız bir yılda uçakla seyahat etme imkanına kavuştu. İşte sonuç, işte hizmet, işte hava yolu halkın yolu nasıl olur, böylece 11 yılda gösterdik" dedi.


Gazipaşa Havalimanı'nın Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen resmi açılış töreninde konuşan Bakan Yıldırım, havalimanının yapımına 1994 yılında Antalya Valiliği İl Özel İdaresince başlandığını ancak yatırımın yarım kaldığını anlattı.


Yapımına başlandığında havalimanının pistinin 1 metreye 30 metre olduğuna dikkati çeken Yıldırım, göreve geldikleri dönemde havalimanının tekrar ele alınması için Başbakan Erdoğan'dan talimat aldıklarını vurguladı.


Talimat doğrultusunda çalışmalara 2006 yılında başladıklarını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:


"2009 yılı itibarıyla yap işlet devret modeliyle buranın tekrar uçuşlara açılması için çalışmayı başlattık. 2010 yılında ilk defa ticari uçuşlar yapılmaya başlandı ve 50 bin olan bir yıllık uçuş, 2013 Kasım itibarıyla 350 bine çıktı. Bugün artık Gazipaşa'ya orta gövdeli uçaklar inebiliyor. Gazipaşa'ya 9 Avrupa ülkesinden seferler yapılabiliyor. Yurt içine tarifeli seferler yapılabiliyor."


- Bölünmüş yol çalışmaları


Bakan Yıldırım, Antalya'nın turizm ve tarımda Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri olduğunu kaydetti. Bugün Gazipaşa'ya erişimi sağlayacak önemli bir yolun da açılışını yaptıklarına değinen Yıldırım, "Bu yol, Alanya-Gazipaşa yoludur. Alanya-Gazipaşa yolu toplam 81 kilometre bölünmüş yol olarak yapılmıştır. Bir süre önce hizmete giren bir yoldur ve toplam bedeli 155 milyondur. Helal olsun Alanya'ya, Gazipaşa'ya, daha fazlasına layıksınız" diye konuştu.


Hükümet olarak bölünmüş yollara yönelik yürütülen çalışmaları anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Son 11 yılda Türkiye'yi bölünmüş yollarla donattık. Yolları böldük, hayatları birleştirdik, milleti birleştirdik. Doğusuyla batısıyla güneyiyle kuzeyiyle milleti kardeş yaptık, birbiriyle kucaklaştırdık. Son 11 yılda 80 yılda yapılan bölünmüş yolların tam 2,5 katını yaparak ülkemize çok büyük bir altyapı hizmetini kazandırmış olduk. 'Hava yolu halkın yolu olacak' dediniz, bu talimatın gereğini yerine getirdik. 8,5 milyon vatandaşımız uçakla seyahat ederken son 11 yılda sadece 10 milyon vatandaşımız uçakla tanıştı. 76 milyon vatandaşımız bir yılda uçakla seyahat etme imkanına kavuştu. İşte sonuç, işte hizmet, işte hava yolu halkın yolu nasıl olur, böylece 11 yılda gösterdik."


- "Türkiye, dünyaya en fazla noktaya uçan ülke"


Bakan Yıldırım, Türkiye'nin bugün dünyada en fazla noktaya uçan bir ülke haline geldiğinin altını çizdi. THY'nin sefer yaptığı nokta sayısını 60'tan 236'ya çıkardığını vurgulayan Yıldırım, ülkenin yarım asırlık hızlı tren özlemini AK Parti iktidarının gerçekleştirdiğini ifade etti.


Antalya'ya son 11 yılda yapılan yatırımların çok dikkat çekici olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları söyledi:


"2003-2011 için sadece bölünmüş yollar, tek yollar, asfalt yollar için 2 milyar 100 milyon lira yatırım yaptık, helal-i hoş olsun. Devam eden 73 de projemiz var. Bunların toplam tutarı tam 2 milyar 200 milyon lira. Bunu da önümüzdeki birkaç yıl içinde tamamlamış olacağız. Antalya gibi ülkemizin turizm merkezi, tarımın başkenti, meyve sebze başkenti olan bu topraklara daha da fazla hizmet yapmak boynumuzun borcudur. Bugün açılışını resmen yaptığımız havalimanının Gazipaşa'ya, Antalya'ya, bölgeye, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."


Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mevlüt Çavuşoğlu ve Menderes Türel, AK Parti Antalya Milletvekilleri Hüseyin Samani, Gökçen Özdoğan Enç ve Sadık Badak, AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse ve diğer yetkililer de katıldı.


- Gazipaşa Havalimanı


TAV Havalimanları Holding tarafından 2009 yılında 25 yıl süreyle işletmesi devralınan Gazipaşa Havalimanı'na ilk tarifeli sefer, 12 Temmuz 2010'da yapıldı. Gazipaşa Havalimanı'nın ilk yolcuları, Borajet Havayolları'nın BRJ600 sefer sayılı uçuşu ile İstanbul'dan geldi.


Havalimanı, 27 Nisan 2011'de de Hollanda'nın başkenti Amsterdam'dan gelen ilk yurt dışı yolcularını ağırladı. Transavia Havayolları'na ait Boeing 737-700 tipi uçak, Gazipaşa Havalimanı'nda havacılık geleneği "su kemeri" ile karşılandı.


TAV Gazipaşa tarafından 2034 yılına kadar işletme hakkı bulunan Gazipaşa Havalimanı'nın yıllık 500 bin yolcu kapasitesi, 2 bin 144 metrekarelik terminal binası ve 150 araç kapasiteli otoparkı bulunuyor. 


AA


Geri Dön