11 / 05 / 2024

Gebze OSB Türkiye ihracatının yüzde 3.3'ünü karşılıyor!

Gebze OSB Türkiye ihracatının yüzde 3.3'ünü karşılıyor!

Türkiye'nin en büyük üretim üslerinden Gebze OSB 143 firmayla 22 bin kişiye istihdam sağlıyor. Fiziki altyapısı ve sunduğu hizmetlerle gelişmiş ülkelerin teknoparklarıyla boy ölçüşüyor.



1988 yılında 537 hektar alan üzerine kurulan GOSB, 189 parselde, 143 firma ile faaliyetine devam ediyor. Türkiye'nin en önemli OSB'lerinden birisi olan GOSB'un elektrik hizmeti, Scada uzaktan kumanda sistemi ile destekleniyor ve bölgeye 7 gün 24 saat hizmet verme özelliğine sahip. İSU (Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi) tarafından karşılanan bölgenin su ihtiyacı 10 bin metreküplük su deposu ile destekleniyor. GOSB'un fiziki altyapısı ve sunduğu hizmetler, gelişmiş ülkelerdeki endüstri parkları ile eş düzeyde, hatta bazı konularda daha da gelişmiş durumda olduğunu söylüyor GOSB Müdürü Zeynep Nil Sönmez, "Bu nedenle, yabancı sermayeli kuruluşlar, Türkiye'de GOSB'ni tercih ediyor" diyor. 


Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren yabancı sermayeli 43 yabancı firma arasında, Almanya, Amerika, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, İsrail, İtalya, Japonya, Kore ve Yunanistan'dan katılımcılar bulunuyor. GOSB sanayi parselleri içerisinde, gıda, ambalaj, plastik, elektrik-elektronik, makine, kimya, otomotiv ve bilişim sektörleri, sanayi parselleri dışında ise tır parkı, teknopark, indirici merkez, spor, okul, arıtma tesisi, dini tesis, bankalar ve park alanları bulunuyor. 


İSTANBUL'UN DA CAZİBE MERKEZİ 


Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirmesinde OSB'lerin önemli bir yer tuttuğunu ve bölgelerinin de ekonominin nabzının attığı yer olarak nitelendirildiğini ifade eden Zeynep Nil Sönmez'e göre, 5 milyar dolar ihracat hacmiyle GOSB'nin Türkiye ekonomisine sağladığı katkı yadsınamaz derecede fazla. İnşaat aşamasında ve etüt aşamasında olan firmaların üretime geçmesiyle birlikte bu rakamın katlanarak artacak. Devam ediyor Sönmez, "GOSB yaklaşık 22 bin kişi istihdam ediyor. İstanbul'dan Anadolu'ya geçiş hattında bulunan bölge, üretim yapmak için çok büyük avantajlara sahip. İstanbul'a yakınlık, yetişmiş işgücünün bulunması, ulaşım arterlerine yakınlığı, depo ve antrepoların bölgede yoğun olarak bulunması, GOSB'ni cazibe merkezi haline dönüştürdü. 


Anadolu'ya geçiş hattında bulunan bölge, üretim yapmak için çok büyük avantajlara sahip. 5 milyar dolar ihracat hacmimizle Türkiye ekonomisine sağladığımız katkı oldukça fazla. İnşaat ve etüt aşamasında olan firmaların üretime geçmesiyle birlikte bu rakam katlanarak artacaktır. 


.Sunduğumuz hizmetlerin başında OSB'ler tarafından verilen ruhsat ve izinler bulunuyor. Bu çerçevede, imar durumu, yapı ruhsatı, basit tadilat ve kazı, arıtma tesis onayı, asansör ruhsatı, itfaiye yeterlilik belgesi, deneme izni, bağlantı belgesi, yapı kullanma izni, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı veriyoruz." 


OSB'DEN ÖTESİ... 


Eğitimli bireylerin geleceğin temel taşı olduğuna inanan GOSB yönetimi bu yönde de önemli çalışmalara imza atıyor. Sosyal sorumluluk bilinci yüksek, çevresindeki ihtiyaçlara duyarlı, sorunların farkında olan ve bunların çözümüne yönelik fikir üreten bir neslin yetiştirilmesine ortak olmak, katılımcısının ara eleman ihtiyacına çözüm üretmek ve eğitime destek vermek üzere Tadım ve Kocaeli Valiliği işbirliği ile "GOSB Tadım Jale Yücel Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin tamamlanarak, 2009-2010 öğretim yılında hizmete girmesi sağlandı. 


Merkezinde konumlanmış GOSB Meydan Projesiyle, GOSB'a yaraşır bir sosyal rekreasyon alanının oluşturulduğunu söyleyen Sönmez, "Proje ile hem GOSB'ne hem de çevresindeki diğer bölgelere ve yerleşkelere hizmet verilmesi amaçlandı. 134 adet kapasiteli  parkı ve 73 araçlık servis parkı bulunan GOSB'nde katılımcılara 7 gün boyunca, 80 tonluk kantar hizmeti veriliyor. 170 kişilik konferans salonu ve çok amaçlı salon, toplantılar, kokteyl, resim ve heykel sergisi, ürün sergileri vb. etkinlikler için katılımcıların hizmetinde. 


GOSB restoran ise konuklarına seçkin bir ortamda a la carte olarak hizmet veriyor. GOSB yönetim merkezi ve sosyal tesislerinde ayrıca tenis kortları ile yarı olimpik bir havuz da yer alıyor" diyor. 


Dünya Özel Ek 


Geri Dön