10 / 01 / 2025

Gebze'de 28 daire mühürlendi!

Gebze'de 28 daire mühürlendi!

Gebze'de bir inşaat firması tarafından projeye aykırı istinat duvarı yapılması nedeniyle şirkete ait 28 daire mühürlendi. Vatandaşlar evlerinden boşaltıldı.



Gebze Mustafa Paşa Mahallesi 768. Sokak'ta bulunan 2 apartmanın arka kısmındaki istinat duvarı yapılan denetimlerde güvenliksiz görüldü. Bunun üzerine Gebze Belediyesi ekipleri, daha önce 2 blokla bulunan 28 daire sahibine ulaşarak daireleri tahliye etmesi konusunda tebligat gönderdi. Daireleri mühürlemek üzere olay yerine giden Gebze Belediyesi Zabıta ekipleri dairelere tek tek mühürleyerek ev sahiplerini tahliye etti. Tahliye işlemleri sırasında polis ekipleri evlerin bulunduğu yerde tedbir ve güvenlik amaçlı hazır bulundu. 


NEREDE KALACAKLAR? 

Evi mühürlenen Emine Aydın, "Biz burada oturuyoruz. 2 Eylül'de evimizi aldık. 15 Şubat'ta bize evleri yapan firma tarafından yapılan istinat duvarı nedeniyle tahliye kararı geldi. Akabinde firma kendi imkanlarını kullanarak 9 Marta kadar boşaltmamız gereken evlere yürütmeyi durdurma kararı çıkarttılar. Yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle biz avukata gidemedik. 9 Mart'tan sonra belediyeye yapmaları gereken proje sunumunu her hangi bir şekilde yapmamışlar. Biz bundan dolayı mağdur durumdayız ve buradaki insanların tamamının evleri mühürlendi. Bize hiçbir açıklama yapılmıyor. Nerede kalacağız kimse bir şey söylemiyor" dedi. 


PROJEYE UYGUN DEĞİLMİŞ 

Bir müteahhitlik firması tarafından Mustafa Paşa Mahallesi 4327 ada, 20 parsel üzerindeki yapının denetim safhalarına ilişkin Gebze Belediyesinden yapılan açıklamada, "Mustafa Paşa Mahallesi 4327 ada, 20 parsel üzerindeki yapılarla ile ilgili 2 Ocak 2017 tarihinde rutin kontroller sırasında denetimleri yapılmış olup istinat duvarının ruhsat eki onaylı projesine uygun olmadığı görülerek 3194 sayılı imar kanunu 42.ve 32. maddelerine istinaden Yapı Tespit Tutanağı tutulmak suretivle işlem yapılmıştır" denildi. 


BELEDİYE TEBLİĞ ETMİŞ 

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile 4708 yapı denetim kanunu gereği gerekli yazışmaların yapılarak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin de konuyla ilgili dosyada ve yapı yerinde incelemelere yapıldığının dile getirildiği açıklamada, "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri de konu ile ilgili dosyasında ve yerinde inceleme yaparak güvenlik açısından tehlike arz ettiğini belediyemize yazılı olarak bildirmişlerdir. Müteahhit firma ve yapı denetim firması istinat duvarı ile ilgili gerekli teknik analizler getirilmiş olup teknik inceleme sonucu beton kalınlıklarının ve kullanılan donatı çap ve miktarlarının projeyle uyumlu olmadığı tespit edilmiş ve mevcut durumun kamunun sağlık ve selameti açısından tehlike arz etmesi nedeni ile yapı sahiplerine 9 Mart 2017 tarihinde yapıların güvenlik gerekçesi ile tahliye edileceği konusunda tebligatlar yapılmıştır" ifadeleri kullanıldı. 


MAHKEME KARARI 

Belediye tarafından yapılan açıklamanın devamında, "Kocaeli 2.İdare Mahkemesince alınan 2017 taksim 272 Esas nolu yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Bahse konu istinat yapısı ile ilgili olarak belirli aralıklarla belediyemiz harita mühendislerince yapılan deformasyon olup olmadığına dair teknik tespitler neticesinde, istinat yapısında yatay deplasman olduğu tespit edilmiştir. Kocaeli 2.İdare Mahkemesince 31 Mart 2017 tarihli alman kararda 3194 sayılı kanunun 39. Maddesinin yıkılacak tehlikeli yapı tespitinin o yapı ve civarının boşaltılmasını icap ettiriyorsa yapının derhal tahliye edilebileceği belirtilmektedir. Yukarıda belirtilen hususlara istinaden 1 Nisan 2017 tarihinde 3194 sayılı İmar Kanunun 39.Maddesi gereğince B-C bloklarının derhal tahliye edilmesi tebliğ edilmiştir. 4 Nisan 2017 tarihinde tahliye işlemleri için gerekli hazırlıklar yapılmıştır" denildi.



Mavi Kocaeli Gazetesi


Geri Dön