25 / 11 / 2024

Geçiş yolu ön izin belgesi nedir?

Geçiş yolu ön izin belgesi nedir?

Araçların bir mülke girip çıkması için yapılmış olan yolun, karayoluna bağlanan ve karayolu sınır çizgisi içinde kalan kısmına geçiş yolu deniyor. Peki, geçiş yolu ön izin belgesi nedir? Nasıl alınır?




Geçiş yolu ön izin belgesi nedir?

Araçların bir mülke girip çıkması için yapılmış olan yolun, karayoluna bağlanan ve karayolu sınır çizgisi içinde  kalan  kısmına geçiş yolu deniyor.


Belediye sınırları dışındaki karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesislerden karayoluna bağlantı yapılmak istenmesi halinde, yolu  yapan ve bakım altında tutan kuruluştan Geçiş Yolu İzin Belgesi alınması zorunludur. Peki, geçiş yolu ön izin belgesi nedir? Geçiş yolu ön izin belgesi nasıl alınır?


Geçiş Yolu Ön İzin Belgesi

Madde 23- Adı geçen  Ön İzin Belgesini almak üzere başvuru sahiplerince yapılacak işlemler :


a) (Değişik:RG-3/4/2012-28253) Durumu bu Yönetmelik hükümlerine uygun olan yerler için başvuru sahibine tebligat yapılarak; Geçiş Yolu Ön İzin Belgesi düzenlettirmek üzere, aşağıdaki evraklar istenecektir.


1- Tesis yapılacak yerin tapusu,

2- Çaplı tasarruf belgesi,

3- Zilyetlik ilmühaberi veya kira kontratından herhangi birinin aslı veya noter tasdikli bir örneği,


4- Vaziyet planı: Teknik elemanlarca hazırlanmış ve imzalanmış tesisin  arazi üzerindeki konumunu, her türlü giriş çıkış yollarını gösteren ve arazideki hâlihazır durumun işlenmiş olduğu vaziyet planlarından beş adet,


5- Tesis yerinin belediye sınırı veya mücavir alan dışında olduğuna dair ilgili belediyeden alınmış resmi yazı.

Tesis yerine ait müşterek veya iştirak halindeki mülkiyette, sahiplerinden her birinin noterden tasdikli onayları ayrıca istenir.


Tesis yapılacak yerin tapusu, çaplı tasarruf belgesi, zilyetlik ilmühaberi veya kira kontratından herhangi birinin aslının ibraz edilmesi ve işlem bitiminde geri istenilmesi halinde, belgenin fotokopisi, aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra ilgili görevli tarafından isim ve unvan yazılarak tasdik edilir ve işlem bitiminden sonra, elden veya bir yazı ekinde iade edilir.


Gerekli belgelerin tamamlanmasını takip eden bir ay içinde ilgili kuruluşun Bölge Müdürlüğünce Geçiş Yolu Ön İzin Belgesi düzenlenerek, vaziyet planı onaylandıktan sonra bir örneği ön izin belgesi ile birlikte başvuru sahibine ve ilgili Valiliğe gönderilir.


b)  Geçiş Yolu Ön İzin  Belgesi  alınmadan  tesise  inşaat izni verilemez. Geçiş Yolu  Ön İzin  Belgesi alındığı tarihten itibaren  engeç 1 yıl içinde  ilgili  Valilikten inşaat izni alınmalıdır.  Bu inşaat izin belgesinin tasdikli bir  örneği  yolu yapan ve bakım altında tutan kuruluşun ilgili  Bölge  Müdürlüğüne  gönderilir.


c) Başvuru sahibinin yazılı isteği veya dilekçe ekinde ibraz edilen belgelerin sahte, eksik veya usulüne uygun olmadığının anlaşılması hallerinde bu belge  iptal edilir ve durum ilgili Valiliğe ve başvuru sahibine bildirilir.


d) Yolu yapan ve bakım altında tutan Kuruluşlar, tesis inşaatının her aşamasında, inşaatın bu yönetmelik hükümlerine uygunluğunu kontrol etmeye  yetkilidirler.


e) Geçiş yollarının, bu yollar ile ilgili adaların, parkyerlerinin ve ilgili diğer hususların bu Yönetmelik ve Geçiş Yolu Ön İzin Belgesinde belirtilen şartlara uygun olarak düzenlenmesi zorunludur. İlgililerce, aykırı bir durumun belirlenmesi halinde, aykırı görülen hususlar için zabıt düzenlenerek, aykırılığın giderilmesi için ilgili Bölge Müdürlüğünce  üç ay süre verilir. Bu süre sonunda belirlenen aykırılığın giderilmemesi halinde bu belge iptal edilir.


Geçiş Yolu İzin Belgesi

Madde 24 - Adı geçen  izin  belgesini almak üzere tesis sahiplerince yapılacak işlemler.


a) Bu Yönetmelik ile Geçiş  Yolu Ön İzin Belgesinde  belirtilen şartlara uygun olarak inşaatı bitirilen tesisler  için  Geçiş Yolu Ön İzin Belgesini  Geçiş Yolu İzin  Belgesi ile değiştirmek üzere İlgili Kuruluşun Bölge Müdürlüğüne müracaat edilir. İlgili Kuruluşca yerinde inceleme yapıldıktan ve Yönetmelik şartlarına aykırı bir durumun olmadığı tespit edildikten sonra  tesise  Geçiş Yolu İzin Belgesi  verilir. Geçiş Yolu İzin Belgesinin  bir örneği de  ilgili Valiliğe  gönderilir.


b) Geçiş Yolu İzin Belgesi  verilen tesisler  için   3194 Sayılı İmar Kanunu ve buna bağlı  Yönetmeliklere göre  ilgili  Valilikten İşletme İzin  Belgesi (Yapı Kullanma İzni ) alınır. Bu Yönetmelik hükümleri  ile Geçiş Yolu İzin Belgesinde belirtilen hususlara aykırı olarak inşaatı bitirilen tesislere İşletme İzin Belgesi verilemez.


Tesislerin işletilmesi sırasında, bu Yönetmelik hükümleri ile Geçiş Yolu İzin Belgesinde belirtilen şartlara uygunluğu, ilgililerce sürekli olarak denetlenir. Aykırı görülecek hususlar tesis sahibine yazılı olarak tebliğ edilerek, aykırılığın giderilmesi istenir.  


Aykırılığın durumuna göre  uygun bir süre  verilir. Bu süre sonunda aykırılığın  giderilmemesi  durumunda Geçiş Yolu İzin Belgesi geçici olarak iptal edilir ve durum ilgili Valiliğe ve tesis  sahibine bildirilir.  


Valilikçe,  ilgili  kuruluşla  işbirliği sağlanarak  tesise ait geçiş yolları her türlü gider tesis sahibine ait olmak üzere  araç giriş çıkışına imkan vermiyecek şekilde tamamen kapatılmak  suretiyle  tesis geçici olarak faaliyetten men edilir. Belirlenen aykırılıkların giderildiği tesis sahibince yazılı olarak bildirildiğinde, gerekli inceleme yapılarak, bu aykırılıkların giderildiğinin anlaşılması halinde Geçiş Yolu İzin Belgesi yeniden verilir ve bu durum ilgili Valiliğe bildirilir.



Karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesisler hakkında yönetmelik tam metni!


Geri Dön