27 / 04 / 2024

Gediz Üniversitesi 400 yıllık köyü restore ettiriyor!

Gediz Üniversitesi 400 yıllık köyü restore ettiriyor!

Köy sakinleri tarihî güzelliklerinin gelecek nesillere taşınması için harekete geçti. Kuruluşu 1600'lü yıllara dayanan köy halkının Gediz Üniversitesi'nden yardım istemesi üzerine üç etaptan oluşan bir proje hazırlandı...




Kozbeyli köyü, Ege Denizi'ne  bakan yamaçlardan birini adeta nakış gibi süslüyor. İzmir'in Foça ilçesinde bulunan 400 yıllık köy, taş binalanyla çam ağaçlarının arasında güzelliğini sergiliyor.

Köy sakinleri tarihî güzelliklerinin gelecek nesillere taşınması için harekete geçti. Muhtarları Hayrettin Günindi'nin öncülüğünde Gediz Üniversitesi'nin kapısını çaldı. Tarihî köy, geniş kapsamlı bir projeyle restore edilerek ihtişamlı günlerine dönecek. Kozbeyli'nin geleceğe aktarılması gereken bir kültür mirası olduğuna dikkat çeken Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr.Özlem Erkarslan, "Restorasyon tamamlandığında ortaya bambaşka bir yer çıkacak. Köy halkı şimdiden sabırsızlanıyor, merakla bekliyor." diyor.

Kuruluşu 1600'lü yıllara dayanan köy halkının Gediz Üniversitesi'nden yardım istemesi üzerine üç etaptan oluşan bir proje hazırlandı. Öncelikle tescilli yapıların rölövelerinin çıkarılması, ardından kamu kaynakları kullanılarak yenilenmeleri için koruma amaçlı imar planı hazırlanması, son olarak da restorasyona geçilmesi hedeflendi. Foça Kaymakamlığı, Belediyesi, Kozbeyli Muhtarlığı ve lan da kullanılarak restore edilmesinin önünde engel kalmayacak ve hızla eski görünümüne kavuşturulacak. Böylece Safranbolu, Ödemiş Birgi, Bursa Cumalıkızık gibi göz kamaştıran turistik bir merkez daha kazanılacak. Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özlem Erkarslan, "Gediz Üniversitesi olarak tarihî bir zenginliğimizi insanlığa tekrar kazandırmaktan ve geleceğe taşımaktan büyük onur duyuyoruz.

Hem öğretim üyesi arkadaşlarımız hem de öğrencilerimiz heyecanla görev alıyor, projenin gönüllü birer parçası olmanın gururunu paylaşıyor." ifadelerini kullanıyor.
Köy Güzelleştirme Derneği eşgüdümünde geçen yıl kollar sıvandı.
Mimarlık bölümü akademisyenleri ve aralarında yabancıların da olduğu öğrenciler, çoğu tescilli 50'ye yakın binanın mimari çizimlerini yaparak rölövelerini düzenledi, ikinci etaba geçilmesi için üniversite, kaymakamlık ve belediye tarafından protokol imzalanarak  İzmir  Valiligi'ne başvuruldu ve İl Özel İdaresi'nden kaynak istendi 96 bin lira tahsis edildi. Öğretim üyeleri ve öğrenciler, yeni öğretim yılının başlamasıyla birlikte Kozbeyli'de bir kere daha sahaya inecek. Bir yılda tamamlanması hedeflenen planla tarihî köyün kamu kaynakİzmir'in Foça ilçesindeki Kozbeyli köyünün sakinlerinin isteği üzerine hazırlanan restorasyon projesinin bir yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri yeni eğitim yılının başlamasıyla köyde çalışmalara başlayacak.

Zaman

Geri Dön