08 / 05 / 2024

Gediz Üniversitesi, tarihi Kozbeyli Köyü'nü restore edecek, turizme açacak!

 Gediz Üniversitesi, tarihi Kozbeyli Köyü'nü restore edecek, turizme açacak!

Kozbeyi köyü 400 yıllık taş evleri ile aslına uygun bir şekilde Gediz Üniversitesi Mimarlık bölümü öğrencileri tarafından restore edilecek. Foça Kaymakamlığı ve Foça Belediyesi protokolü imzaladı



Gediz Üniversitesi tarafından yürütülen sosyal sorumluluk projesi kapsamında, 1600'lü yıllarda kurulan, her karışı tarih kokan Kozbeyli köyü yenilenip turizme kazandırılacak. Tarihi köy için Foça Kaymakamlığı, Foça Belediyesi, Kozbeyli Muhtarlığı ve Köy Güzelleştirme Derneği eşgüdümünde bir süre önce harekete geçildi.


Mimarlık Bölümü akademisyenleri ve aralarında yabancıların da olduğu öğrenciler sahaya indi. RS Proje İnşaat Şirketi ve harita mühendisi Hasan Yılmaz'ın da teknik destek verdiği çalışmalar sonucunda kısa sürede 21 taş binanın rölövesi hazırlandı. Şimdi sıra, kimileri yıkılmaya yüz tutan ata yadigârı yapıları restorasyonla ayağa kaldırmaya geldi. Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Foça Kaymakamı Adem Arslan ve Belediye Başkanı Gökhan Demirağ bu amaçla Kozbeyli Meydanı'nda protokol imzaladı. Kozbeyli sakinlerinden eski CHP Milletvekili Kemal Anadol, köy halkı ve Gedizli gençler de yer aldı. Bu anlaşmanın ardından Kozbeyli için hazırlanan koruma amaçlı imar planı Foça Belediye Meclisi'ne sunulacak. Sonra da restorasyonda gerekli kaynağın aktarılması için İl Özel İdaresine başvurulacak.



İlk aşamada, özel proje alanı olarak belirlenen meydan ve çevresine el atılacak. Binaların dış cepheleri özgün haline kavuşturulup yol düzenlemesi gerçekleştirilecek. En eski yapılardan biri olan Merkez Camii de restore edilecek. Ayrıca yerli ve yabancı konukların ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal tesisler kurulacak. Öğrencilerin rölöve çalışmaları yaz tatilinde de sürecek, 25 bina daha restorasyona hazır hale getirilecek.


Cennet doğanın ortasında, Ege Denizi'ne bakan yamaçta yer alan Kozbeyli'de tarihin etap etap ayağa kalkmasıyla, birkaç yıl içinde Safranbolu, Ödemiş Birgi, Bursa Cumalıkızık gibi göz kamaştıran turistik bir yere daha kavuşulacak.


Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça'nın Türkiye'deki 15 özel koruma bölgesinden biri olduğuna işaret ederek, "Dünya mirası Foça'nın en büyük zenginliklerinden Kozbeyli'nin tarihi kimliğini ortaya çıkaracak bu proje birçok yer için örnek teşkil edecek, ilçemizin değerine de değer katacak." dedi. Kaymakam Adem Arslan, sadece Kozbeyli ve Foça'nın değil, tüm Türkiye'nin kazanacağını ifade etti, "Bu çalışmaların başarıyla tamamlanması için kamu adına yapılacak ne varsa yerine getireceğiz." diye konuştu.


Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik de Muhtar Hayrettin Günindi ve Kozbeyli sakinlerinin isteği üzerine projeyi başlattıklarını açıkladı. Prof. Dr. Çevik, üniversitenin yanı başındaki tarihî köye can suyu verecekleri için büyük mutluluk ve gurur duyduklarını dile getirerek şunları söyledi: "Hem akademisyenlerimiz hem de öğrencilerimiz burayı doğal bir laboratuvar olarak kabul ederek işe sarıldılar. Kozbeyli bize ecdadımızdan kalan bir tarih mirası, onlara olan borcumuzu ödüyoruz. Aynı zamanda üniversite, yerel yönetimler ve toplum işbirliğiyle neler yapılabileceğini de gösteriyoruz."


Projeyi yürüten Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özlem Erkaslan da yıllardır göç veren, zamanla kaderine terk edilen Kozbeyli hakkında şu bilgileri verdi: "İlk olarak 14'üncü yüzyılda Saruhanoğulları Beyliği zamanında, Yolmuç olarak adlandırılan mevkide yerleşime açılmış. 17'nci yüzyılda, Osmanlı döneminde bugünkü yerine taşınmış. Dibek kahvesi ve zeytinyağıyla da bilinen Kozbeyli, tipik Türk mimarisinin en özel örneklerini sergiliyor. Taş ağırlıklı yapılarda Rum etkileri de görülüyor. Bölgenin tamamı tarihsel önemi bulunduğu için kentsel SİT alanı."


Gedizli gençlerin yaz tatilinde de çalışacağı köydeki diğer bölgelere de can suyu verilmesi için rölöve çalışmaları devam edecek. Önümüzdeki birkaç ayda 25 bina daha restorasyona hazır hale getirilecek. Cennet doğanın ortasında, Ege Denizi'ne bakan yamaçta yer alan Kozbeyli'de tarihin ayağa kalkmasıyla, Safranbolu, Ödemiş Birgi, Bursa Cumalıkızık gibi göz kamaştıran turistik bir yere daha kavuşulmuş olunacak.


Gediz Üniversitesi, Foça Kaymakamlığı ve Foça Belediyesi, Kozbey-li'de bazıları yıkılmaya yüz tutan taş evleri ayağa kaldıracak. Bu amaçla Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Kaymakam Adem Arslan ve Belediye Başkanı Gökhan Demirağ köy meydanında protokol imzaladı.


Zaman


Geri Dön