02 / 05 / 2024

Geleceğe yön verecek 5 mega kent!

Geleceğe yön verecek 5 mega kent!

Dünyanın geleceğine yön verecek 5 mega kentin inşası sürüyor. Malezya, Çin, Kazakistan gibi ülkelerde yer alan kentlerin  ofis, rezidans ihtiyaçlarını karşılaması bekleniyor. 



Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; üretim, ticaret, eğitim, teknoloji alanında destek sağlayacak kentler geleceğe yön verecek. 


1-) Forest City

Geleceğe yön verecek 5 mega kent!

Malezya'nın son yılların en tartışmalı mega kent projelerinden biri olan Forest City (Orman Kenti), 100 milyon dolara mal olacak. Orman kenti, Çinli inşaat devi Country Garden ve Johor Kralı'na ait Esplanade Danga şirketler tarafından inşa ediliyor.


Singapurluların ve Çinli emlak yatırımcılarının rağbet göstermesi beklenen Forest City, "ekolojik alanlarıyla "geleceğin şehri" olarak niteleniyor.

Deniz kenarında inşa edilecek kentte 700 binden fazla kişi yaşayacak. Kentte ofis kuleleri, rezidanslar, alışveriş merkezleri yer alacak ve araba girişi yasak olacak.


2-)  Xiong’an New Area

Geleceğe yön verecek 5 mega kent!


Çin devletinin desteklediği Xiong’an New Area, son yıllarda yükselen ve finans merkezi olarak dikkat çekiyor. 

Başkent Pekin'e 100 kilometre uzaklıkta inşa edilen kentin, "Çin'in üçüncü büyük ekonomi motoru" olması bekleniyor. Kent aynı zamanda, Çin'in serbest piyasa açılımlarında bir laboratuvar işlevi de görecek.  

 

3-) Nurkent

Geleceğe yön verecek 5 mega kent!


Kazakistan'da "dünyanın okyanustan en uzak noktası" olan bölgede kurulan Nurkent, Avrasya'da ekonomik potansiyelin geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor.

Çin ve Kazakistan sınırında inşa edilen kent iki ülke arasında önemli bir köprü olacak. Çin ve Kazakistan arasında gümrüksüz ticari geçişlere de açık olacak bölge, 200 bin kişiye ev sahipliği yapacak.  Nurkent'in inşasına 9 milyar dolar harcanacak.


4-) Colombo Port City

Geleceğe yön verecek 5 mega kent!

Sri Lanka Çin destekli bir başka mega kent projesi olan Colombo Port City, Sri Lanka’nın başkenti Colombo'nun kıyısında inşa edilecek.

Hint Okyanusu kıyısında, dünyanın en yoğun sevkiyat hattının olduğu bölgede kurulacak liman kenti, Çin ile Ortadoğu ve Afrika arasındaki ticarette de önemli bir geçiş noktası olacak. Kentin kendi yasaları ve özel politikaları olması planlanıyor. 

 

5-) Dumq 

Geleceğe yön verecek 5 mega kent!


Çin'in "Modern İpek Yolu" olarak nitelenen Kuşak ve Yol projesine dahil olan Umman, Arap Denizi kıyısında 11 milyar dolara mal olacak yeni bir kent inşa ediyor.

Çin'in de desteklediği Dumq'un, üretim ve ticaret alanında bölgenin önemli kentlerinden biri olması hedefleniyor.


Geri Dön