30 / 04 / 2024

Geleceğin mimarisi, nasıl yaşayacağımızı da belirliyor!

Geleceğin mimarisi, nasıl yaşayacağımızı da belirliyor!

Geleceğin mimarisi, nasıl yaşayacağımızı da belirleyen en önemli alanlardan biri. Yaşam, mimaride başka bir yöne gidiyor yani daha çok fantastik bir yöne doğru. Yeni yaşam formunda doğa yok...




YENİ YAŞAM FORMUNDA DOĞA YOK


İnsanoğlunu, doğayla herhangi bir bağlantıdan mahrum bir gelecek bekliyor... 

Kent sahasına kurulan 'mega' yapılar vasıtasıyla birbirine kolaylıkla geçiş yapılabilen yükseklik sayesinde aşağıda ne olup bittiğinden haberdar olmayan bir toplum da söz konusu olabilir. 

Evler, bürolar, dükkânlar aynı yapı içerisinde ve yer hissinden bağımsız bir platformda yaşanabilir Amerikan filmlerinin gerçeğe dönüşeceği zamanlar geliyorsa insanlar da bir süre sonra koza benzeri tüplerde yaşayacak bile olabilir. Her şeye alışabilen insanoğlu buna da alışabilir mi acaba? 


İNANMASI güç olsa da dünya bize dar geldi; sığamadık, elimizdekini yettiremedik. Şimdi deniz üstü, deniz altı, gökyüzüne kurulan istasyonlar ve tabii ki uzayda yaşayacağımız yeni yerlerin hayalindeyiz. 


AY DAN ÖNCE YÖRÜNGE VAR 


İnsanın aya ayak basmasından sonra, uzayda koloniler kurulması ihtimali olabilecekler' listesine yazıldı. Ama aya varmadan önce ilk inşaatlar yörüngede olacak. Son deneyler, bir insanın uzayda uzun süre nasıl yaşayacağını anlama olanağı sağladı. 


Uzay taşıtları, gözlem evleri, bilimsel laboratuvarlar ve diğer yapılar güneş enerjisiyle çalışacak ve kendi çevresinde dönerek yapay çekim sağlayacaklar. 10 bin kişilik toplum için nitrojen, hidrojen ve karbon yeterli olacak gibi... 


UÇAN KÜRELERDE YAŞAR MISINIZ? 


Bilim adamı ve mimar Richard Buckminster Fuller'in tasarısına göre, atmosferde kayıp gidecek bir küre içinde, yaşam mümkün. Bir balon gibi hava katmanları arasında süzülüp giden bu küre, güneşin iç havasını ısıtması nedeniyle hafifleyip yükselecek. 

Böyle bir otel neden olmasın? 


BUZ ÜSTÜNDE YAŞAM 


Kuzey Kutbunda kurulacak kentin tasarımını Pratt Üniversitesi'nden Mimar William Katavolos yaptı. Ucuz ve kolay terk edilebilir bir proje. Eskimolar evlerini asırlardır bu yöntemle inşa ediyor. 


DENİZ ÜSTÜ YAPILAR YÜKSELECEK 


Dünyanın büyük bir bölümü sularla kaplı ve deniz üstüne kurulacak yapılar da yenilikçi yöntemlerden biri... Deniz üstü yapıları basit ayaklar üzerine yerleştirilerek hafif malzemelerden yüzen yapılar elde edilecek. 


Akşam Future & Trends Yaşam 


Geri Dön