03 / 05 / 2024

Geleceğin yapıları nasıl olmalı?

Geleceğin yapıları nasıl olmalı?

buildingSMART Türkiye, ‘openBIM ne işe yarar?’ başlıklı webinar serisi kapsamında şimdiye dek 5 toplantı düzenledi. buildingSMART Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı Muhammed Maraşlı, tecrübelerin aktarılması ve fikir alışverişi için uzman isimlerle buluşmayı sürdüreceklerini belirtti. 



İnşaat sektöründeki en önemli teknolojik gelişimlerden biri olan BIM (Building Information Modelling) yani Bina Bilgi Modellemesi’nin Türkiye’de kullanımının daha da yaygınlaşmasını planlayan buildingSMART Türkiye; sektörde bilgi ve deneyim paylaşımının önemine ve yararlarına olan gereksinimden yola çıkarak, Türkiye İMSAD ev sahipliğinde ‘openBIM ne işe yarar?’ başlığıyla webinar serisini hayata geçirdi. 

2020 Aralık'tan itibaren ‘Bugünü inşa ederken geleceği yaratmak’, ‘Proses Yönetimi’, ‘openBIM’in tasarım aşamasında kullanımı’, ‘openBIM’in yapım yönetimi aşamasında kullanımı’ ve ‘openBIM’in maliyet analizi aşamasında kullanımı’ başlıklarında gerçekleştirilen webinar serisine, uluslararası projelerde görevde bulunmuş alanında uzman isimler konuşmacı oldu.

Geleceğin yapıları nasıl olmalı?

buildingSMART Türkiye Yürütme Kurulu Başkanı Muhammed Maraşlı, tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını sebebiyle dijital teknolojiler sayesinde sanal ortamda buluştuklarını dile getirerek, “‘openBIM ne işe yarar?’ webinar serisi kapsamında şimdiye kadar beş ayrı konu başlığı altında uzman isimlerle buluştuk. Farklı konuşmacıların katıldığı webinar serimiz periyodik aralıklarla gerçekleşmeye devam edecek” diye konuştu. 

Gelecek, dijital teknolojiyle yaratılıyor

Moderatörlüğünü buildingSMART Türkiye İletişim Tanıtım ve Üyelik Çalışma Grubu Koordinatörü Müge Sümerol’un üstlendiği ‘openBIM ne işe yarar?’ webinar serisinin ilki ‘Bugünü inşa ederken, geleceği yaratmak’ başlığında gerçekleştirildi. Toplantının konuşmacısı Royal Bam Group Dijital İnşaat Direktörü Menno de Jonge, görev yaptığı inşaat grubunda imza attıkları örnek projeleri de paylaşarak; geleceğin, dijital teknolojiyle yaratıldığını vurguladı.

 Geleceğin yapıları nasıl olmalı?

İyi bir proje ortaya koymak için openBIM süreci iyi yönetilmeli

‘openBIM ne işe yarar?’ webinar serisinin ikinci toplantısında ‘Proses Yönetimi’ konusu değerlendirildi. Toplantının konuşmacısı Turner Construction Company Regional Virtual Design and Construction Manager Ayşe Polat, iyi bir proje hayata geçirmek için openBIM süreçlerinin nasıl daha iyi yönetileceğine ve projelerde openBIM yaklaşımının önemine ilişkin bilgiler paylaştı. 

Dünyadaki uygulamaların genel özellikleriyle paylaşıldığı serinin ilk iki giriş webinarından sonra ülkemizdeki uygulamalara ilişkin tecrübelerini, yaşadıkları problemleri ve çözüm tavsiyelerini paylaşmak amacıyla yerel konuşmacıların katıldığı tecrübe paylaşımı oturumları düzenlendi. 

BIM ile tasarım sadece yeni yapılar değil tarihi yapılar için de önemli

Webinar serisinin 3'üncü toplantısında ‘openBIM’in tasarım aşamasında kullanımı’ anlatıldı. Toplantının konuşmacıları Attec Kurucusu ve Yöneticisi Ahmet Topbaş ile Bold Mimarlık Kurucu Ortağı Erdinç Çiftçi, openBIM’in Türkiye’de hangi alanlarda ve yapılarda kullanıldığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplantıda, BIM teknolojisinin sadece yeni binalarda değil mevcut yapılarda ve hatta tarihi binalarda da yenileme için kullanımının oldukça önemli olduğu vurgulandı. 

Geleceğin yapıları nasıl olmalı?

openBIM ile binalarda değişim 

Serinin 4'üncü toplantısında ‘openBIM’in yapım yönetimi aşamasında kullanımı’ konuşuldu. Toplantının konuşmacıları Mimari Tasarım Kıdemli Yöneticisi Dilan Yüksel ile TAV İnşaat BIM Müdürü Deniz Pehlivan, openBIM’in Türkiye’de inşaat sürecinde olan kullanım aşamalarını ve openBIM sayesinde yapım yönetimi evrelerinde ne gibi değişikliklerin olduğunu katılımcılara anlattı. Toplantıda ayrıca BIM’in kamu kurumları tarafından benimsenmesi, özellikle kamu projelerinde BIM kullanımı ile sektöre örnek olunması ve fırsatlarının daha geniş kitlelere yayılmasına ilişkin ayrıntılar konuşuldu. 

BIM bazlı modellerde tasarım ve maliyet analizi

Nisan'da düzenlenen serinin 5'inci toplantısında ise ‘openBIM’in maliyet analizi aşamasında kullanımı’ konusu değerlendirildi. Toplantının konuşmacıları Smart BIM Kurucusu Hasan Can Özdemir ile GMD Moskay Yönetici Ortağı Mehmet Oskay, yaptıkları sunumlarda BIM bazlı bir model oluştuktan ve tasarımı yapıldıktan sonra, diğer tüm tarafların bu veriler üzerinden nasıl bir hesaplama, maliyet ve proje yönetimi gerçekleştirdiklerini, bu çalışma şeklinin fırsat ve yararları ile ortaya çıkabilecek sorunları, bu sorunların çözümü için nelere dikkat edilmesi gerektiğini kendi deneyimlerini de katarak açıkladı. 

Webinar serisinin tüm toplantılarında, konuşmacılar tarafından katılımcıların soruları bütün ayrıntılarıyla cevaplandı ve ele alınan konular kapsamında online oylama sonuçları paylaşıldı.

buildingSMART'ta geleceğin yapıları konuşuldu!


Geri Dön