16 / 05 / 2024

Gelibolu koruma komisyonu kuruluşu ve çalışma ilkeleri!

Gelibolu koruma komisyonu kuruluşu ve çalışma ilkeleri!

Gelibolu Tarihi Alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunun kuruluşu, çalışma usul ve esasları, 24 Ocak 2015 tarihinde 29246 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik kapsamında yer alıyor..



Gelibolu koruma komisyonu kuruluşu ve çalışma ilkeleri!

Gelibolu Tarihi Alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunun kuruluşu, çalışma usul ve esasları, 24 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik kapsamında yer alıyor.


Gelibolu Koruma Komisyonu: Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca Bakanlıkça kurulan Gelibolu Tarihi Alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu olarak ifade ediliyor. Peki, Gelibolu koruma komisyonu kuruluşu ve çalışma ilkeleri nelerdir?


Gelibolu Koruma Komisyonu


Kuruluşu ve çalışma ilkeleri

MADDE 10 – (1) Gelibolu Koruma Komisyonu Bakanlık tarafından kurulur. Komisyon, köy yerleşim alanları ve belediye sınırları içinde kalan taşınmazlar da dahil olmak üzere Tarihi Alanın tamamından sorumludur.  Doğal sitlerin yeniden değerlendirilmesi hususu hariç olmak üzere, Tarihi Alanda 2863 sayılı Kanun ve alt mevzuatı ile korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına yönelik olarak yapılacak, plan, proje, uygulama, tescil ve ilgili diğer iş ve işlemler için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonuna verilen görev ve yetkiler Gelibolu Koruma Komisyonunca yürütülür. Tarihi alanda yer alan taşınmaz kültür varlıklarının tadilat ve tamiratı Gelibolu Koruma Komisyonunun izni ile yürütülür.


(2) Tarihi Alan içindeki doğal sitlerin yeniden değerlendirilmesine ilişkin kararlar ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunca alınır.


(3) Gelibolu Koruma Komisyonu, mimar ve şehir planlama alanlarındaki uzmanlaşmış ikişer üye ile arkeoloji, sanat tarihi, çevre mühendisliği ve orman mühendisliği alanlarındaki uzmanlaşmış birer üyeden olmak üzere Bakanlıkça seçilen sekiz üyeden oluşturulur.


(4) Gelibolu Koruma Komisyonu başkanı ve başkan yardımcısı, Gelibolu Koruma Komisyonunca sekiz üyenin katılımıyla yapılacak toplantıda üyelerin salt çoğunluğunun oylarıyla seçilir. Bu üyelerin yarıdan fazlasının değişmesi halinde başkan ve başkan yardımcısı seçimi yenilenir. Başkanın yokluğunda, başkan yardımcısı, Gelibolu Koruma Komisyonuna başkanlık eder.


(5) Dördüncü fıkra uyarınca başkan ve başkan yardımcısının seçilemediği hallerde en az beş üyenin katılması koşulu ile yapılan ilk toplantıda, katılanlar arasından geçici olarak başkan ve başkan yardımcısı seçilir. Sekiz üye ile yapılacak ilk toplantıda başkan ve başkan yardımcısının seçilmesi ile geçici olarak seçilen başkan ve başkan yardımcısının görevleri sona erer.


(6) Gelibolu Koruma Komisyonu üyelerinin görev süresi bir yıldır. Görev süresi sona erenler Bakanlıkça yeniden üye seçilebilir. Yeni üye seçilene kadar görev süresi dolan üyenin üyeliği devam eder.


(7) Herhangi bir nedenle bir yıl içinde yıllık izin, hastalık ve mazeret izinleri hariç toplam dört veya üst üste iki toplantıya katılmayan Gelibolu Koruma Komisyonu üyelerinin üyelikleri sona erer.


(8) Üyelikleri süresince Gelibolu Koruma Komisyonunun görev ve yetki alanlarına giren konularda Gelibolu Koruma Komisyonu üyeleri, doğrudan veya dolaylı olarak taraf olamaz ve hiçbir menfaat sağlayamazlar. Aksine davrandığı tespit edilenlerin komisyon üyeliği Bakanlıkça sona erdirilir.


(9) Herhangi bir sebeple Gelibolu Koruma Komisyonu üyeliği sona eren üyenin yerine aynı şartları haiz yeni üye Bakanlıkça atanır.


(10) Komisyon üyelerine 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri uyarınca yapılması gereken ödemeleri mensup oldukları kamu kurumu tarafından yapılır. Herhangi bir kamu kurumuna mensup olmayanlara 6245 sayılı Kanun uyarınca Bakanlıkça ödeme yapılır.


Toplanma ve karar yeter sayısı


MADDE 11 – (1) Gelibolu Koruma Komisyonu Başkanlığın çağrısı ile toplanır. Komisyonun gündemini Başkanlık belirler.


(2) Gelibolu Koruma Komisyonu, üyelerin salt çoğunluğuyla toplanır ve toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile karar alır. Ancak karar yeter sayısı dörtten az olamaz. Kararlar, mevzuattaki dayanakları ile bilimsel gerekçeleri belirtilerek yazılır. Karara karşı olan üyelerin isimlerinin altına “karşı oy” ibaresi yazılır. Karşı oy gerekçesi başkanlıkta yer alan, konunun ilgili dosyasında muhafaza edilir.


(3) Başkanlık, gerektiğinde gündemdeki konular ile ilgisi bulunan kurum ve kuruluş temsilcilerini toplantıya çağırabilir. Çağrılan kurum temsilcilerinin görüşülen konular ile ilgili oy hakkı yoktur.


(4) Gelibolu Koruma Komisyonu kararları kesindir.


(5) 2863 sayılı Kanun ve alt mevzuatı ile Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarına ilişkin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verilen görevler Tarihi Alanda Başkanlıkça yürütülür. Bu görevlerin yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından çıkarılacak bir yönerge ile belirlenir.


(6) Başkanlık kültür ve tabiat varlıklarının tespit işlemlerini 2863 sayılı Kanun ve ilgili alt mevzuatına uygun olarak uzmanları aracılığıyla yapar.


(7) Gelibolu Koruma Komisyonunun kararlarının dağıtımı Başkanlıkça yapılır.


(8) Tarihi Alanda gerçekleştirilen uygulamaların Gelibolu Koruma Komisyonu kararlarına uygun gerçekleştirilmesini Başkanlık denetler.


Gelibolu Tarihi Alanında yapılaşmanın ve yapıların kullanımının denetimi yönetmeliği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön