22 / 11 / 2024
fuzul

Gelir ve kurumlar vergisindeki indirim hangi vergiler için geçerli?

Gelir ve kurumlar vergisindeki indirim hangi vergiler için geçerli?

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine sağlanan yüzde 5 vergi indiriminden kimler yararlanabiliyor? Bu indirim emlak vergisi, değerli konut vergisi gibi vergiler için de geçerli mi?




Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu bugünkü köşesinde gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine sağlanan yüzde 5 vergi indirimi uygulamasını kaleme aldı.

İşte Abdullah Tolu'nun 'Beyannamenizi verirken yüzde 5 indirimi unutmayın' başlıklı yazısı...

Bugünkü yazımızın konusunu, çağdaş vergiciliğin en güzel örneklerinden birisi oluşturuyor. Evet, tam da tahmin ettiğiniz gibi; vergiye uyumlu gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine sağlanan yüzde 5 vergi indirimi uygulaması.

Belirlenen şartları taşıyan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5’ini, ödemeleri gereken gelir ve kurumlar vergilerinden doğrudan düşüp, kalanını ödüyorlar. Ne güzel bir imkan değil mi?

Bu arada yüzde 5 indirim oranını sakın küçümsemeyin, indirim tutarı beyanname üzerinden hesaplanan verginin büyüklüğüne göre değişiyor. Ama, her güzel şeyin olduğu gibi bunun da bir üst sınırı var: İndirim tutarı 2021 yılında verilecek beyannamelerde en fazla 1 Milyon 500 Bin TL olabiliyor.

Gelir ve kurumlar vergisindeki indirim hangi vergiler için geçerli?

Bu düzenleme yeni mi yapıldı?

Hayır, yeni yapılmadı, yaklaşık 4 yıldır yürürlükte!

Vergi indirimi düzenlemesi, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere 8 Mart 2017 tarihinde yürürlüğe girdi (GVK Mad. mükerrer 121). İlk vergi indirimi uygulaması, 2017 yılına ilişkin olmak üzere 2018 yılı Mart ayında verilen yıllık gelir vergisi ve Nisan ayında verilen Kurumlar Vergisi beyannamelerinde yapıldı. Yani, bugüne kadar 2017, 2018 ve 2019 yılları gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerine uygulandı. Söz konusu düzenleme ile ilgili aksayan bazı hususlar 7194 sayılı Kanunla mükellefler lehine düzeltildi. Uygulamanın usul ve esasları ise 301 ve 312 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğleri ile belirlendi.

Vergi indirimi, süreli bir uygulama mı?

Hayır, yüzde 5 vergi indirimi, bir defalık veya belirli bir süre uygulanmak üzere getirilmiş bir düzenleme değil. Sürekliliği olan bir uygulama.

İndirim hangi vergiler için geçerli?

Yüzde 5 vergi indirimi uygulaması, sadece yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerine göre hesaplanan gelir ve kurumlar vergisi için geçerli. Bunlar dışında kalan KDV, damga vergisi, MTV, ÖTV, veraset ve intikal vergisi, emlak vergisi, değerli konut vergisi vb. için geçerli değil.

Gelir ve kurumlar vergisindeki indirim hangi vergiler için geçerli?

Hangi mükellefler yararlanabiliyor?

Yüzde 5 vergi indiriminden aşağıda sayılan şartları taşıyan;

- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar,

- Finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere kurumlar vergisi mükellefleri

yararlanabiliyor. Ayrıca, basit usule tabi gelir vergisi mükelleflerinin de, yüzde 5’lik vergi indirimi uygulamasından yararlanma hakları bulunuyor.

Enteresandır, kira gelirleri ve menkul sermaye iratları nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi verenler, yüzde 5 vergi indirimi uygulamasından yararlanamıyorlar. Neden mi? Cevap oldukça basit, çünkü, yasa böyle de ondan!

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!


Geri Dön