28 / 04 / 2024

Gelirin yüzde 30'unu aşmayacak şekilde kira düzenlemesi geliyor!

Gelirin yüzde 30'unu aşmayacak şekilde kira düzenlemesi geliyor!

Yeni bir sistemle fahiş kira zamlarına son verilmesi planlanıyor. 'GYODER Yeni Konut Modeli' yakında devreye girecek ve bu modelle konut sektöründe yeni bir dönem başlayacak. Yeni sistemle arsa maliyetlerinin ciddi şekilde düşmesi ve ev sahipliğinin şirketler tarafından üstlenilmesi bekleniyor.



Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) vatandaşların yüksek kira fiyatlarından şikayetçi olmasının ardından harekete geçti. Kamu ve özel sektörün ortak çalışmasıyla yeni bir konut modeli üzerinde çalışmalar yoğunlaştı. Peki bu yeni modelde konutların kira bedeli ne olacak, bu sistem ne zaman işlemeye başlayacak?

Yeni konut modelinde ev sahibinin yerini şirketler alacak

GYODER, kiralık konut arzının hızla artırılmasını sağlamak için bazı önerilerde bulunmaktadır. Bu önerilere göre devlet belirli bir süre için araziyi gayrimenkul üretimi yapacak firmalara tahsis eder. Bu firmalar, aldıkları finansal destekle inşaatlarını gerçekleştirirler. Ancak bu inşaatları sadece kiralamak amacıyla kullanırlar. Belirlenen sürenin sonunda bu konutlar devlete geri döner.

Gelirin yüzde 30 unu aşmayacak şekilde kira düzenlemesi geliyor!

Aynı sistem Avrupa’da da işletiliyor

Avrupa'da, özellikle İsviçre ve Almanya'da belediye evleri modelini andıran bir konut sisteminin örnekleri vardır. Bu modelde kiralanan evlerin sahipleri bireysel mülk sahipleri değil daha çok kamu ve özel sektör iş birliğiyle kurulmuş şirketlerdir. Bu tür kurumsal şirketler gayrimenkul yatırım fonları veya gayrimenkul sertifikaları yoluyla finansman olanaklarına sahip olabilmektedir. Ayrıca devletin de kira oranlarını belirli bir standartta tutarak denetlediği bu model hem kiracılar için hem de yatırımcılar için avantajlı olarak görülmektedir.

Yeni modelde kiralar ne kadar olacak?

Bu model sayesinde Amerika'nın bazı eyaletlerinde görüldüğü üzere oda sayısına dayalı kira bedelleri belirlenebilir. Özellikle bu kira bedelinin hanehalkı gelirinin %30'unu aşmamasına dikkat ediliyor. Kullanım süresi dolduktan sonra ekonomik değerini yitiren bu mülkler ve araziler devlete geri dönüyor.

Bu modelin en önemli maliyet azaltıcı özelliği inşaat satış fiyatlarını %40-50 oranında etkileyen arsa değerinin devre dışı bırakılmasıdır. Eğer arsa maliyeti devlet tarafından karşılanırsa inşaatların maliyeti önemli ölçüde azalacak ve bu sayede yapılar piyasaya daha uygun fiyatlarla sunulabilecek.

O ildeki 53 adet tarla kiraya veriliyor! Yıllık kira bedelleri 2 bin 300 TL'den başlıyor! 

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Kira tutarı nasıl belirlenir? Kira tespit davasında 5 sene detayına dikkat! 

Kira anlaşmazlığı yüzde 133 zamla çözüldü: Arabulucuda anlaşma oranları artıyor!


Geri Dön