29 / 04 / 2024

Kira anlaşmazlığı yüzde 133 zamla çözüldü: Arabulucuda anlaşma oranları artıyor!

Kira anlaşmazlığı yüzde 133 zamla çözüldü: Arabulucuda anlaşma oranları artıyor!

Kira anlaşmazlıklarında arabuluculuk zorunluluğu geçen ay yürürlüğe alındı ve uygulama başladı. Taraflar artık dava açmadan önce arabulucuya gidiyor. Arabuluculukta anlaşma oranları artıyor. Avukat Umut Metin, bir ev sahibi ile kiracının yüzde 133 zamda anlaştığını açıkladı. İşte ayrıntılar...



Konut sahibi ve kiracılar arasında yaşanan zam tartışmaları artık arabulucuda anlaşılarak sonuçlanıyor. Arabulucu Avukat Umut Metin, 1 Eylül'de hayata geçen arabuluculuk uygulaması ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Arabulucu Avukat Umut Metin, Eylül'deki dava sayılarını bir önceki yılın aynı ayına kıyasladığımızda dava sayılarının 20 binden 2 bin 500’lere gerilediğine dikkat çekti ve "Arabuluculukta dava sayısı yüzde 90 azaldı. Arabuluculuk çok başarılı ve davaları engelledi" ifadelerine yer verdi. 

Kira anlaşmazlığı yüzde 133 zamla çözüldü: Arabulucuda anlaşma oranları artıyor!

Avukat Umut Metin, şu anda görülmekte olan arabuluculuk toplantılarının yaklaşık 5 bininde anlaşma olduğunun, 3 bin civarında anlaşamama olduğunun altını çizdi ve geçtiğimiz haftalara göre anlaşma oranın da arttığını söyledi. 

"Arabuluculuk bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Bir sürü alternatiflerle anlaşma yaratmak mümkündür" diyen Umut Metin, yalnızca tek yöntem değil, sayısız alternatif ile çözümler üretilebileceğine vurgu yaptı. 

Kira anlaşmazlığı yüzde 133 zamla çözüldü: Arabulucuda anlaşma oranları artıyor!

KİRA ANLAŞMAZLIĞI İÇİN 4 YÖNTEM 

Avukat Matin, arabuluculuk anlaşmalarından örnek vererek, "Birinci anlaşma modeli olarak bedelde anlaşma modelini örnek gösterebiliriz. Kiracı 6 bin lira ödüyor. Çevredeki kiralar 25 bin lira seviyesinde, taraflar yüzde 133'lük zamda yani 14 bin lirada anlaşmay yaptı" dedi ve yargıya gitmek yerine kendilerinin bedelde anlaşma modeli ile 14 bin lirada el sıkıştıklarının altını çizdi. 

Diğer bir modelde ise ‘geçmişten gelen kira sorunları’ olanların özellikle önceki senelerde davalaşmışlarsa verilmiş bir tahliye kararı olduğunu aktaran Metin, "Tahliye kararı istinaf mahkemesinde görülüyor. Ama bu arada kiracının eve de 1 yıla kadar ihtiyacı var. Tahliye edilirse çok zor durumda yaşayacak. Tahliye kararının bölge adliye mahkemesi tarafından kabul edilme ihtimali de var" dedi ve tarafların 1 sene sonrasına tahliye taahhüdü ve kira artışının normal artıştan daha düşük olmamasında anlaştığını aktardı. 

Üçüncü modelde ise kira artışının kademeli şekilde yapıldığını söyleyen Avukat Metin, "Örneğin bugün kira 6 bin TL, ancak 3 ay 6 bin TL’den oturmaya devam et. Yılbaşından itibaren ücretlere zam gelecek. ‘Yeni yılla birlikte kira rakamın şu olacak’ diyerek rakamları belirleyip anlaşma seçeneğidir" diye konuştu. 

Dördüncü anlaşma modeline ilişkin de "Taraflar rakamlarda anlaşamıyorlardır. Tahliyeyi de ev sahibi çok istiyordur. Burada arabulucu huzurunda tahliye taahhüdü alınır kira tutarı yükseltilmez" açıklamasında bulunan Metin, arabulucukta bu yöntemlerle beraber yüzde 60-70'lere doğru ilerleyen anlaşma oranlarının olduğuna dikkat çekti. 

Kira anlaşmazlığı yüzde 133 zamla çözüldü: Arabulucuda anlaşma oranları artıyor!

"Arabuluculuğun diğer alanlarda da uygulanması gerekir. Arabuluculuğun olduğu her alanda yüzde 50 anlaşma oranı kaydedildi" açıklamasında bulunan Metin, şu anda 5 bin civarında anlaşma olduğunu, yaklaşık 10 bin kişinin anlaştığını vurguladı. 

Metin, konuya ilişkin açıklamasını "Her aileyi 4 kişi olarak hesaplarsanız binlerce kişinin sorununun arabuluculuk ile çözüldüğünü söyleyebiliriz" diyerek tamamladı. 

Konuta bir yılda en fazla 4 kiralama sınırı Meclis'te! Kurala uymayanlara ağır ceza verilecek!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan yeni evleneceklere müjde! Kredi şartı belli oldu!

Emeklilerin 5 bin TL'lik ikramiyesinde flaş gelişme! Bakan Işıkhan resmen açıkladı: Bugün...


Geri Dön