27 / 12 / 2024

Genç nüfus gayrimenkul sektörü için bir avantaj!

Genç nüfus gayrimenkul sektörü için bir avantaj!

Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, yaşanan terör olaylarının konut sektörünü de etkilediğini söyledi. Dumankaya, genç nüfusun ise sektör için bir avantaj olduğunu kaydetti.



Resmi verilere göre bu yılın Ocak ayı itibarıyla Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.9 azaldı. ‘İpotekli’ konut satışları da yüzde 19.9 düştü. Yabancılara satış ise yüzde 13.4 artmış durumda. İnşaat sektörü hakkında değerlendirmede bulunan Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, iç ve dış siyasi gelişmeler ile terör olayları yüzünden bir gerileme olsa da genç nüfusun da etkisi ile gayrimenkule talebin genel olarak devam edeceğini belirtti. 


‘Sektörde balon yok’ 

Konut sektöründe balon olduğu yönündeki yorumlara katılmayan Dumankaya, Türkiye’de fiyattan öte, aynı segmentte çok fazla konut arzı oluştuğunu kaydetti. Bu yüzden tüketiciden ziyade şirketlerin sıkıntı yaşayabileceğini aktaran Dumankaya, “Burada ekonomi açısından sıkıntı; firmaların fazla arzı, talebin üzerinde arzı yapmasının firmaları sıkıntıya sokması, firmaların satamaması, firmaların finansal borca, dışarıdan yabancı kaynak kullanıp yani banka kredilerine girmesi ve bunu döndürememesi ve bunun da ekonomiye vereceği zarar. Tüketici açısından bu şey yok, tam tersi, fiyatları baskı altında tutuyor, fiyatları daha düşük tutuyor” dedi.  


‘Genç nüfus sektör için avantaj’ 

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Türkiye’nin genç nüfusunun sektör açısından önemli bir potansiyel oluşturduğunu belirterek, “Türkiye’nin genç bir nüfusu var ve hâlâ talep var. İnsanlar almak istiyorlar. Ama Türkiye’nin gelir seviyesinin biraz daha artması, piramidin sadece sivri tarafından öte, şişman olan taraflara hitap edilmesi gerekiyor. Bu da zamanla oluşacak bir şey” ifadesini kullandı.  


İhracata terör engeli

2015 yılında 7 Haziran sonrası Ankara’daki patlama ve 120 kişinin ölmesi yüzünden yurtdışı satışlarında azalma olduğunu belirten Uğur Dumankaya, “Normalde satışlar içinde yurtdışının payı yüzde 30 iken, yüzde 20’lere düşmüştü. Bu sene de biraz onun etkilerini görüyoruz. Yurtdışı satışlarda biraz azalma var. Çünkü terörün çok kötü bir propagandası oluyor yurtdışından bakıldığında. 


Türkiye terör ile anılmaya başladığı zaman, her ne kadar müşterimizin birçoğu gelişmekte olan pazarlardan veyahut Körfez ülkelerinden gelmiş olsa bile Türkiye ve İstanbul’a o şekilde bakmak istemiyorlar ve bir beklentiye geçiyorlar. Bu da bizim satış ivmemizi engelliyor” dedi. 


Meydan 



Haber Zaman'da şu şekilde yer aldı;


Resmi verilere göre bu yılın ocak ayı itibarıyla Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 azaldı.


'İpotekli' konut satışları yüzde 19,9 düştü. Yabancılara satış ise yüzde 13,4 artmış durumda. Sektörün önde gelen firmalarından Dumankaya'nın Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, iç ve dış siyasi gelişmeler ile terör olayları yüzünden bir gerileme olsa da Genç nüfusun da etkisi ile gayrimenkule talebin genel olarak devam edeceğini belirtti. Şirketlerin, sadece aynı segmentte çok fazla proje üretilmesinden kaynaklı sıkıntı yaşayabileceğini dile getiren Dumankaya, gelir piramidinin orta ve daha geniş olan alt kısmına hitap edecek projeler üretilmesi gerektiğini ancak bunun zaman alacağını dile getirdi. Dumankaya, "Burada ekonomi açısından sıkıntı; firmaların fazla arzı, talebin üzerinde arzı yapmasının firmaları sıkıntıya sokması, firmaların satamaması, firmaların finansal borca, dışarıdan yabancı kaynak kullanıp yani banka kredilerine girmesi ve bunu döndürememesi ve bunun da ekonomiye vereceği zarar. Tüketici açısından bu şey yok, tam tersi fiyatları baskı altında tutuyor, fiyatları daha düşük tutuyor." dedi. Diğer yandan Türkiye'nin genç nüfusunun sektör açısından önemli bir potansiyel oluşturduğu aktaran Dumankaya, "Türkiye'nin genç bir nüfusu var ve hâlâ talep var. İnsanlar almak istiyorlar. Ama Türkiye'nin gelir seviyesinin biraz daha artması, piramidin sadece sivri tarafından öte şişman olan taraflara hitap edilmesi gerekiyor. " şeklinde konuştu.


"2016'NIN BAZI RİSKLERİ VAR"

Dumankaya olarak bu sene satış hedeflerini 750 milyon liraya çıkardıklarını vurgulayan Uğur Dumankaya, "Eğer 2016'da, 2015 şartlarından daha kötü şartlar olursa tabii satışlarımıza etkisi olur. Geçen sene 7 Haziran sonrası Ankara'daki patlama ve 120 vatandaşımızın vefat etmesi dolayısıyla  yurtdışı satışlarımız azalmıştı. Normalde satışlar içinde yurtdışının payı yüzde 30 iken, yüzde 20'lere düşmüştü. Bu sene de biraz onun etkilerini görüyoruz." ifadelerini kullandı.


Zaman 


Geri Dön