26 / 12 / 2024

Binali Yıldırım: Marmaray projesinin 2013 yılının sonunda bitirilmesi öngörülüyor!

Binali Yıldırım: Marmaray projesinin 2013 yılının sonunda bitirilmesi öngörülüyor!

Bakan Yıldırım: 1950-2002 arasında 946 kilometrelik demiryolu yapılmışken, 2002'den sonra 888'i hızlı tren hattı olmak üzere bin 109 kilometrelik demiryolu yapıldı



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, maliyeti 5 milyar dolar olan  Marmaray  projesinin 2013 yılının sonunda bitirilmesinin öngörüldüğünü belirterek, ''Günde 1.5 milyon İstanbul'lu karşıdan karşıya geçecek'' dedi. 

Yıldırım, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. 

Ardahan Belediyesi'nin, ilin şehir içi trafik ışıklarının yenilenmesi çalışmalarına başladığını ve çalışmaların bu yılın Eylül ayında tamamlanacağını ifade eden Yıldırım, Türkiye'de karayolu taşımacılığının doğu-batı istikametinde olduğunu kaydetti. Yıldırım, Hükümetin kuzey-güney koridorunun geliştirilmesi, Akdeniz ile Karadeniz'in birleştirilmesi için yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu, 11 bin 797 kilometrelik yolun 8 bin 511 kilometresinin bitirildiğini anlattı. 

Yıldırım, ülkede karayolu taşımacılık oranının yüksek olduğunu belirterek, taşımacılıkta hava, denizyolu ve demiryolu payını artırmak istediklerini söyledi. Binali Yıldırım, İstanbul'da 3. köprü ve bağlantı yolu projesinin ihalesinin bugün yapıldığını, 3. köprüyü yapacak firmanın belli olduğunu anımsattı. 

1950-2002 yılları arasında 946 kilometrelik demiryolu yapılmışken, 2002'den bugüne kadar normal hat 220 kilometre, hızlı tren hattı olarak da 888 kilometre olmak üzere toplam bin 109 kilometre demiryolu yapıldığını anlattı. Yıldırım, ayrıca toplam 11 bin 940 kilometrelik demiryolu ağının 6 bin 415 kilometrelik bölümünün yenilendiğini kaydetti. Bakan Yıldırım, bin 54 hemzemin geçidin otomatik, ışıklı, bariyerli geçide dönüştürüldüğünü söyledi. 2004'te başlayan Marmaray projesinin 2013 yılının sonunda bitirilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Yıldırım, ''Maliyeti 5 milyar dolardır. Uzunluğu 76 kilometredir, 15.5 kilometresi deniz altından ve yeraltından geçmektedir. Saatte 75 bin yolcu, günde 1.5 milyon İstanbul'lu karşıdan karşıya geçecek'' dedi. 

Yıldırım, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi'nin çalışmalarının 3 ülkede de devam ettiğini kaydederek, projenin 2014 yılı gibi tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. 

Van Gölü geçişindeki feribotların çok yavaş olduğunu ifade eden Yıldırım, yapım çalışması devam eden 2 feribotun 2013-2014'te teslim edileceğini bildirdi. 

     

'9 havaalanı yapım aşamasında'

     

Havayolunda 2002'de iç hatlarda 8.7 milyon yolcu taşınırken bu sayının bugün 58.4 milyona çıktığını, dış hatlarda da 25 milyon yolcudan 59.3 milyon yolcuya ulaşıldığını belirten Yıldırım, ''36 havaalanına sefer yapılırken, bugün 47 havaalanına sefer yapılır duruma gelmiştir. 9 havaalanı da yapım aşamasındadır' dedi. 

Binali Yıldırım, havacılıktaki THY tekelinin 2003'te kaldırıldığını, bu uygulamayla birlikte havacılıkta çok önemli gelişmeler olduğunu belirtti. Yıldırım, havacılık sektörü dünyada küçülürken Türkiye'de büyümeye devam ettiğini, 2015 için öngörülen hedeflerin 2005'te tamamlandığını söyledi. 

Yıldırım, bugün dış hatlarda 174 noktaya, iç hatlarda ise 47 noktaya sefer yapıldığını ifade etti. 

     

'Nasıl bakacaksın onların yüzüne'


Daha sonra korsan taksilere ceza verilmesini öngören kanun teklifinin görüşmelerine geçildi. 

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, teklifin tümü üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, iktidarın grev hakkını yasaklamayı maharet sanmasının üzücü olduğunu ifade etti. 

''Grev yoksa sendikanın da bir anlamı yok'' ifadesini kullanan Kaplan, kürsüden cep telefonunu göstererek şöyle devam etti: 

''Bakın şu alet çıkmış ya bunun üzerinden 'tık tık' bir SMS ile adamı işten atıyorsun. Onun geleceğini, dünyasını alt üst ediyorsunuz, işten atıyorsunuz. İşten atılma nasıl bir duygu- Direnme hakkı işçilerin, emekçilerin en meşru hakkıdır. Tarih onlara direne direne kazanmayı öğretmiştir. Adınızı değiştirin, adaletsiz partisi yapın ya da adaletli olun'' diye konuştu. 

Kaplan, teklifi hazırlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'e, ''Sayın Külünk, sen nasıl bu oyuna geldin, ben sana acıyorum. Ben kabin memuru olsam her serviste bir kolayı üzerine dökerim ya da sıcak bir şeyİ. Hak ediyorsun bunu. Ben olsam bunu yaparım. Bu oyuna gelmemeliydin. Vallahi billahi ben AK Parti'de milletvekili olsam bu oyuna gelmezdim. Nasıl bakacaksın onların yüzüne'' diye seslendi. 

MHP Grubu adına söz alan MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem ise yaklaşık 30 yıldır havacılık iş koluna grev yasağı getirmenin kimsenin aklına gelmediğini belirterek, ''AK Parti bu alanda da bir ilki başarmıştır'' dedi. 

Teklif ile havacılık sektöründeki toplu sözleşme sürecinin ''baltalanmaya çalışıldığını'' öne süren Erdem, ''Sayın Külünk, bundan sonra Türk Hava Yolları uçaklarına binecek misiniz- Bunu fedakarca çalışan bu personele ödül mü sanıyor musunuz- Dünyada bu konuda ilk olmak sizin düşündüğünüzün aksine iyi birşey değildir. Ağlayanın malı gülene fayda vermez bunu unutmayın'' diye konuştu. 

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Erdem'in konuşmasının ardından çalışma süresinin sona ermesi nedeniyle birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı. 


A.A.



Geri Dön