İsviçreli Viatrans-Meydanbey ortaklığı ile eski likör fabrikası yenileniyor!
Mecidiyeköy'deki eski Likör Fabrikası, İsviçreli Viatrans-Meydanbey ortaklığının 200 milyon dolarlık yatırımıyla yenileniyor. Projede 400 konut, otel, ofis ve sanat merkezi olacak
Geçtiğimiz hafta GYODER'in düzenlemiş olduğu 12. Gayrimenkul Zirvesi'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 2B Yasası ve yabancılara mülk satışında mütekabiliyet şartını ortadan kaldıran yasaların ardından kentsel dönüşüm yasasının da büyük bir olasılıkla Meclis genel kurulundan bu hafta geçeceğini söyledi.
Bakan Bayraktar'ın adeta manifesto niteliği taşıyan sözlerine yeniden göz atalım:
Zenginliğin en temel unsuru gayrimenkuldür Kentsel dönüşümde vatandaşın desteğini alacağız Kaçak yapıyı Türkiye'den silip atacağız Yoğunluk artışına izin vermeyeceğiz Binalarda enerji tasarrufunda ve yapı denetimi kontrolleri daha fazla yapılacak Yerinde kentsel dönüşümü gerçekleştirmek en büyük amacımız. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın diğer iki yasanın yanına eklenmesiyle birlikte Türkiye'de yeni bir dönem başlayacak.Bunu hep söylüyoruz. Ama yine de zirveye katılan sektör temsilcilerinin kafasında, özellikle kentsel dönüşüm yasası tasarısının uygulamasıyla ilgili pek çok soru işareti var. Öte yandan riskli bölgelerde yaşayanlar da bölgelerinde büyük bir rantın oluşması sonucunda bundan zarar görecekleri ve yerlerinden ayrılmak zorunda kalacaklarına dair ciddi endişeler taşıyorlar.
Tüm soruların ve endişelerin ortadan kalkması için yapılacak şey belli:
Yerleşme, yapılaşma ve arazi kullanımına yön veren her tür ölçekteki plân ve uygulamalara altlık teşkil edecek ülke ve bölge düzeyinde mekânsal strateji plânlarını, ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte yapmak, onaylamak ve uygulamaları bu stratejilere göre yürütmek. Ve tabii hemen ekleyelim, bu plânlamalara uygun projeleri yaşama geçirmek, diğer yasa ve yönetmeliklerde de gerekli düzenlemeleri de yapmak gerekli.
Bu noktada geçmişteki uygulamalara göre farklılık yaratabilmenin yolu ortaya konacak vizyoner yaklaşımları ve projeleri gelecek nesillere sunabilmekten geçiyor. Birgül Yanık-İstanbul Ev sahibimiz çocuklarının yerleşeceğini söylediği için kiracısı olduğumuz evi mahkeme kararı ile boşalttık. Ancak 6 ay sonra evin başkasına kiraya verildiğini öğrendik. Oysa çok zor koşullarda yeni ev bulduk. Bu haksızlığa karşı ne yapabiliriz? 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanuna göre kiralayanın, kiracısını tahliye etmesinin koşulları belirtilmiştir.
Önce sizin başınıza gelen örnek olaydaki ev sahiplerinin haklarına bakalım.
Ev sahipleri kiracılarından, kira akdinin sonunda, kiradaki evlerini aşağıdaki şartlarda boşaltmalarını isteme hakkına sahiptir:
1- Gayrimenkulü kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma ihtiyacında kalırsa,
2- Gayrimenkulü kendisi, eşi veya çocukları bir meslek ya da sanatı bizzat icra etmek için kullanma ihtiyacında olursa,
3- Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisap eden kimse kendisi veya eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak ve yine kendisi veya eşi veya çocukları için bir meslek veya sanatın bizzat icrası maksadıyla iş yeri olarak kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında kiracıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartıyla altı ay sonra.
Ancak ev sahipleri yukarıdaki sebeplerden dolayı tahliye ettirdiği gayrimenkulü zorunlu sebep olmaksızın yasalara göre üç sene müddetle eski kiracısından başka kimseye kiralayamaz.
Bu yüzden ev sahibiniz altı ay sonra boşalttığınız evi kiraya vermiş ise, yasal yollardan hakkınızı arayabilirsiniz.
Sabah