09 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm adalara'da sıçradı!

 Kentsel dönüşüm adalara'da sıçradı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na kentsel dönüşümle ilgili 400 proje gönderildi. Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada'da belli kısımlar, riskli alan olarak tespit edildi



Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesiyle ilgili kanun, dün TBMM'de kabul edildi. Kentsel dönüşüm sürecinde 81 ilin belediye ve valileri, jeolojik, jeofizik, jeoteknik, mülkiyet hakkı, hak sahipliği gibi çalışmalarını tamamladıktan sonra riskli alanları belirleyerek, taleplerini Bakanlığa iletti.


İllerden Bakanlığa 400 proje ulaşırken, bunlar arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Düzce, Kocaeli, Sakarya gibi afet riski yüksek, gecekondulaşmanın yoğun olduğu iller dikkati çekiyor.


BÜYÜKADA VE HEYBELİADA'DA RİSKLİ BÖLGELER


İstanbul Valiliği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün gönderdiği projeye göre, Büyükada'da İDO İskelesi-Lokantalar Sahili-Belediye-Balıkçı Barınağı ve Büyükada Su Sporları Kulübü'ne kadar olan sahil kesimi, riskli alan olarak tespit edildi.


Heybeliada'nın riskli yerlerinin de Askeri Çınar İskelesi-Heybeliada Su Sporları Kulübü'ne kadar olan sahil kesimi ile Balıkçı Barınağı-Deniz Lisesi Komutanlığı-Askeri Afak Moral Tesisleri arası ve Çam Limanı bölgesi olduğu belirtildi.


Burgazada'da Su İskelesi-6 No'lu plaja kadar olan kısım-Kalpazankaya mevkisi, Kınalıada'da ise adanın batısı-Kınalıada Su Sporları Kulübü'ne kadar uzanan sahil-Jarden İskelesi ve devamının, kentsel dönüşüm kapsamına alınması istendi.


AYAZAĞA, BOSTANCI, KUŞTEPE


Proje gönderen belediyeler arasındaki Ataşehir Belediyesi; Yeniçamlıca, Mimarsinan, Mevlana mahallelerinin bir kısmının kentsel dönüşüm planına dahil edilmesini talep etti. Ayrıca İçerenköy Mahallesi'nde Bostancı, Orta Sanayi Bölgesi ile Örnek ve Esatpaşa mahallelerinin riskli alanlar olduğu ifade edildi.


Şişli Belediyesi, gecekondu önleme bölgesi Kuştepe ve Ayazağa'da kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini iletti. Küçükçekmece Belediyesi; Halkalı, İnönü, İstasyon, Kanarya, Kartaltepe, Cennet, Yeşilova'nın bazı alt bölgelerinin, Esenler Belediyesi ise Çiftehavuz ve Oruçreis mahallelerinin kapsama alınmasını istedi.


ANKARA DEMETEVLER


Ankara Valiliği, Bakanlığa gönderdiği projede, özellikle Yenimahalle Belediyesi sınırlarındaki Demet 1. Bölge'nin olası afetlerden etkilenebileceğini ve bölgenin kentsel dönüşüme alınması gerektiğini belirtti. Valilik, ayrıca Sincan ve Polatlı'nın da kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenmesini istedi.


Çankaya Belediyesi ise projesinde, Akpınar ile Arka Topraklık mahalleleri çevresinde heyelan tehlikesinin yapılaşmaya izin vermemesi nedeniyle, bu alanların kentsel dönüşüm kapsamına dahil edilmesi gerektiği görüşünü açıkladı.


Bakanlığa gönderilen bazı projeler de yetersiz ve eksik bulundu. Uzman kuruluşların görüşü alınmadan hazırlanan projelerde; jeolojik, jeofizik, jeoteknik, mülkiyet haklığı, hak sahipliği gibi çalışmaların yapılmadığı, sadece alanın belirlenip gönderildiği öğrenildi.


Bakanlık, projeler hazırlanırken uzman kuruluşlar ve üniversitelerle ortak çalışılmasını, gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra projelerin gönderilmesini istiyor.


ntvmsnbc


Geri Dön