18 / 05 / 2024

Türk Hava Yolları, Polonya Hava Yolları'na talip!

 Türk Hava Yolları, Polonya Hava Yolları'na talip!

Çağlayan, THY ile LOT arasında görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "THY'nin LOT'un %50'sini alması şeklinde bir operasyon olacak" dedi



Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Polonya'nın başkenti Varşova'da Türkiye-Polonya İş Forumu'na katıldı. Forumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, THY'nin çok önemli bir gelişme gösterdiğini söyledi. THY'nin Avrupa'nın 4. büyük hava yolu şirketi olduğunu, yıl sonu itibarıyla da 200'e yakın uçağa sahip olacağını belirten Çağlayan, bundan övünç duyduklarını ifade etti. Bu performansın devam etmesi halinde THY'nin bir kaç yıl içerisinde Avrupa şampiyonu olacağını dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:


''Türk Hava Yolları (THY), geçen yıl 30 milyon yolcu taşıdı. Bu yılki hedefleri 35-37 milyon yolcu taşımak. Hükümet olarak THY'nin Polonya Hava Yolları (LOT) ile olan görüşmelerini çok önemsiyoruz. Şu anda teknik detaylar görüşülüyor.  THY'nin LOT'un yüzde 50'sini satın alması şeklinde bir operasyon olacak, ama teknik çalışmalar devam ediyor. Umarım Bu süreç uzamaz''


5 bin traktör ihraç edilecek


Bakan Çağlayan, Hattat Holding'in, 5 bin adet HEMA markalı traktörlerini Polonya'ya ihraç edeceğini, bunun için 350 milyon avroluk bir anlaşmanın imzalandığını bildirdi.


Bakan Çağlayan, Yeni Teşvik Sistemi'nin yüksek teknoloji ve yüksek katma değeri desteklediğini vurgulayarak, ''Sayın Başbakanımızın yerli otomobil talebinin ve bununla ilgili babayiğit aramasının altında yatan gerçek budur. Bizim istediğimiz bugün otomotiv sektöründe Türkiye'nin yerlilik oranını çok daha artırmak. Bunun yolu da Türk mühendisinin, Türk yatırımcısının, emekçisinin, tasarımcısının ortaklaşa yaptığı yatırımla olacak" dedi.


Bakan Çağlayan daha sonra HEMA markalı traktörü, Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Waldemar Pawlak'la birlikte test etti. Çağlayan, traktörün direksiyonuna oturarak kameralara görüntü verdi.


Fransız halkı Sarkozy'yi tıraş etti


Türkiye'de önümüzdeki 10 yıl içerisinde 130 milyar dolardan fazla enerji yatırımı, 100 milyar dolarlık demiryolu yatırımı yapılacağını belirten Çağlayan, şöyle konuştu:


''Biz aramızdaki bu yapıyı güçlendirdikçe iş yapmamız daha da kolaylaşacaktır. Yunanistan'ın bugün böyle bir krize girmesinin temel nedeni, Avrupa'nın bu krizi yönetmesindeki başarısızlıktan kaynaklanmaktadır. Maalesef Merkozy ikilisi, yani Merkel ve Sarkozy ikilisi aylarca hatta yıllarca Yunanistan'a nasıl bir tıraş yapacağını konuştu ama onlar bunu konuşurken Fransız halkı Sarkozy'yi tıraş etti ve onu devre dışı bıraktı.''


Polonyalılarla ortak traktör fabrikası


Ekonomi Bakanı Çağlayan,  Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Waldemar Pawlak ile de görüştü.


Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin 600 yıl öncesine kadar gittiğini vurgulayan Çağlayan, Türkiye ile Polonya arasındaki dış ticaret hacimlerine de değindi.


Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Waldemar Pawlak da Türkiye'yi çok önemli bir ortak olarak gördüklerini belirterek, ''Firmalarımız arasında önemli işbirlikleri var. THY ile Polonya Havayollarının işbirliğini buna örnek olarak gösterebiliriz. Aynı zamanda traktör fabrikası kurma konusunda Türk ve Polonyalı iki firma arasında bir işbirliği kurma amacımız var. Tüm bunlara bakınca ilişkilerimizin ileriye doğru gittiğini söyleyebilirim'' dedi.

Akşam


Geri Dön