08 / 01 / 2025

Gerçek kişilerin gayrimenkul satış kazançları!

Gerçek kişilerin gayrimenkul satış kazançları!

Hürses Gazetesi yazarlarından Şükrü Kızılot bugünkü köşe yazısında gerçek kişilerin gayrimenkul satış kazançları konusuna değindi. Kızılot yazısında gerçek kişilerin gayrimenkul satış kazançları konusu ile ilgili bilgi verdi...



 1- Vergilendirilecek Kazançlar Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan kazançların değer artış kazançları olarak vergilendirilmesi için; - Öncelikle elden çıkarılan gayrimenkulün, bir bedel karşılığında edinilmiş olması, -Edinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılması, - Elde edilen kazancın, elde edildiği yıl için belirlenen istisna tutarını aşması gerekir. 


5 yıllık sürenin hesabında iktisap (edinme) tarihi; - Satın almada iktisap tarihi, tapuya tescil tarihidir. 

- Kooperatif ortaklıklarına tahsis edilen gayrimenkuller, tahsis tarihinde iktisap edilmiş sayılır. 

- inşa edilen gayrimenkullerde, yapı kullanma belgesinin alındığı tarih geçerlidir. 

- Arsa karşılığında daire alanlarda, inşaatın tamamlanıp yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarih esastır. 

- Cebri (zorla) icra ve şuyun izalesiyle (ortaklığın kaldırılmasında) satın almada tapuya tescilden önce resmi işlemlerin tamamlanmasıyla iktisap gerçekleşir. 

- Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile teslim alınarak kullanılmaya başlanan gayrimenkulün iktisap tarihi, tapuya tescil edildiği tarih değil, taşınmazın tasarruf hakkının tapuya tescil edilmeden önce, mükellefe bırakıldığı tarihtir (1). 


2-Vergilendirilmeyecek Kazançlar ivazsız olarak iktisap edilenler hariç olmak üzere bina (mesken, işyeri), arsa ve arazilerin iktisap (edinme) tarihinden başlayarak, 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı sayılmaktadır. Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl geçtikten sonra elden çıkarılması halinde ise elde edilen kazancın tutarı ne olursa olsun değer artış kazancı sayılmayacak, bu gelirler için beyanname verilmeyecek, vergi ödenmesi söz konusu olmayacak. 


Ayrıca, gayrimenkullerin elden çıkartılmasından sağlanan değer artış kazançlarının her yıl için belirlenen belli bir kısmı, vergiden istisna edilmiştir. Buna göre, iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılan gayrimenkullerin, elden çıkarılmasından sağlanan kazancın vergilendirilmesi için kazanç tutarının satışın yapıldığı yıl için tespit edilen istisna tutarını aşması gerekiyor. Başka bir anlatımla, gayrimenkul satışından elde dilen değer artış kazancının, satışın yapıldığı yıl için tespit edilen istisna tutarını aşmaması halinde beyanname verilmeyecek, başka gelirlerden dolayı beyanname verilmesi halinde gayrimenkul satış kazancı beyannameye dahil edilmeyecektir. 


Ayrıca, ticari kazanç kapsamına girmemek şartıyla, ivazsız (bedelsiz) olarak (bağış, veraset vb.) elde edilen gayrimenkullerin, elde bulundurma süre sınırlaması olmaksızın (1 yıl, 2 yıl, 5 yıl, 10 yıl, ne kadar süre ile elde bulundurulmuş olursa olsun) elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar (2) ile satın alınan veya trampa suretiyle edinilen arazinin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçtikten sonra parsellenerek satılması durumunda elde edilen kazançlar, değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir. 


Şükrü Kızılot/Hürses Gazetesi


Geri Dön