23 / 12 / 2024

Gevale Kalesi'nde tarih gün yüzüne çıkıyor!

Gevale Kalesi'nde tarih gün yüzüne çıkıyor!

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Kültür Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin iş birliği ile 2012 yılında başlatılan Gevale Kalesi kazı çalışmaları devam ediyor.



Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Kültür Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin iş birliği ile 2012 yılında başlatılan Gevale Kalesi kazı çalışmaları devam ederken bin 700 rakımda yapılan çalışmalarda Selçuklu ve çeşitli dönemlere ait birçok bulguya rastlandı.


Konya, Takkeli Dağ’da bulunan Gevale Kalesi ve çevresinde 2012 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Proje kapsamında devam eden kazı çalışmalarında Selçuklu ve çeşitli dönemlere ait birçok bulguya rastlandı. Daha önceki kazılarda 100’e yakın sarnıç, bir sarnıçtan kaleye giden yol ve kale surları gibi birçok tarihi kalıntıya rastlanılmıştı. 2014 yılında devam eden kazı çalışmalarında ise birçok madeni ve seramik bulguların yanı sıra yeni mekanlar ve mekanların arasında ibadet alanlarının olduğunu gösteren bir mihrap tespit edildi. Konya’nın tarihine ışık tutacak ve turizmine de önemli bir kazanç sağlayacak bu çalışmalar ile ortaya çıkarılan eserler restore edilerek turizme kazandırılacak.

Gevale Kalesi’ndeki tarihi gün yüzüne çıkarmak için uzman bir ekiple çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Çaycı, “Kültür Bakanlığı, Selçuklu Belediyesi, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin ortaklaşa yürütmekte olduğu Gevale Kalesi kazı çalışmalarının 2014 yılı çalışmalarına başlamış bulunuyoruz. İlk çalışmalara 2012 yılında başlamıştık. 2013 yılında ilk kazıyı yaptık. 2014 yılında da 2013 yılından kalan kazı faaliyetlerine devam ediyoruz. 2013 yılında özellikle kalenin eteklerinde bulunan sarnıçta ve İbrahim Hakkı Konyalı’nın tapınak olarak ifade ettiği mekanın kazısıyla başlamıştık. Geçen yıl bu iki mekanda kazı çalışmalarını büyük oranda tamamlamıştık. 2014 yılında ise 4 Ağustos tarihinden itibaren geçen seneki kazıdan arta kalan kısımlardaki çalışmalara başlamış durumdayız” dedi.



"YENİ MEKANLAR TESPİT ETTİK"

Yürütülen kazı çalışmalarında gelinen son aşama hakkında bilgiler veren Çaycı, “Bu senede özellikle o tapınağın devamı durumundaki mekanları ortaya çıkardık, oralarda yeni yeni mekanlar tespit ettik. Özellikle bir mihrabın tespiti o mekanın bir ibadet mekanı olduğuna dair önemli bir delil teşkil etmektedir. Bunun dışında kalenin zirvesindeki yapılar topluluğu etrafındaki çalışmalarımıza başlamış durumdayız. Şu anda yüzeydeki çalışmalar devam ediyor. Bol miktarda küçük obje diyebileceğimiz buluntular elde ettik. Bunların içerisinde seramik parçaları ilk sırayı almaktadır. Maden buluntular bir hayli zengin bir şekilde çıkmıştır. Dolayısıyla 2014 yılının kazı çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. Özellikle çalışmalarımıza olan katkılarından dolayı Selçuklu Belediyesine hassaten teşekkürlerimi sunuyorum. Bin 700 metre rakımda, zor şartlar altındaki bütün ihtiyaçlarımızı teminde her türlü kolaylığı sağlıyorlar. Tekrar teşekkür ediyor, çalışmaların hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.


Hürses 


Geri Dön