30 / 09 / 2024

Geza Dologh: Tersaneyi Karadeniz modeli ile yapalım

Geza Dologh: Tersaneyi Karadeniz modeli ile yapalım

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, "Karadeniz'deki gibi bir yerin uygunluğu onaylandıktan sonra özel sektöre ihale edilsin" dedi




Deniz Ticaret Odası  İzmir  Şube Başkanı Geza Dologh, Denizcilik Müsteşarlığı'nın Ege kıyılarında kurulması planlanan tersane için "Liman yeri gösterin, biz inceleyip onaylayalım" tezine sıcak bakmadıklarını ifade etti. Dologh, "Karadeniz Bölgesi'ndeki bazı yörelerde yapıldığı gibi Denizcilik Müsteşarlığı bir yerin uygunluğunu tamamladıktan sonra özel sektöre ihale etsin" dedi. Dologh, tersane için uygun yerlerden birinin Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'nin bir kısmı veya Horoz Gediği yöresi olabileceğini ifade etti.

DESTEĞE İHTİYAÇ VAR
Ege Bölgesi'nin sivil tersane ihtiyacınin bir türlü giderilemediğini ifade eden Dologh, "Geçtiğimiz yıllarda Çandarlı Bölgesi'ne yapılması planlanan Kuzey Ege Limanı için ayrılan 4 bin 500 hektarlık alanı kapsayan sahanın bir bölümünün tersane yeri olarak ayrılması düşünüldü. Ama sonradan bu düşünceden vazgeçildi. Bu konuda da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın her zamanki desteklerine muhtacız. Karadeniz Bölgesi'ndeki bazı yörelerde yapıldığı gibi, Denizcilik Müsteşarlığı'nca Aliağa Söküm Bölgesi'nin bir kısmı veya Horoz Gediği gibi yörelerdeki bir yerin uygunluğu tamamlandıktan sonra özel sektöre tersane yapılmak üzere ihale edilmesini öneriyoruz" diye konuştu.
Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, İzmir Ticaret Odası'nın dergisi İTO Vizyon'un Ekim ayı sayısında yaptığı açıklamada, Egelilere tersane yeri bulmaları konusunda çağrıda bulunmuştu.

DERHAL BAŞLARIZ
Naiboğlu, "Ege'de yeni inşa ve bakım-onarım tersanesi kurulması, pazara yakınlığı nedeni ile önem taşıyor. Bakım-onarım tersanesi, Müsteşarlığın hazırlamış olduğu stratejik plan içerisinde hedef olarak belirlendi ve Master Planı'nda da tersanelerin mutlaka yapılması öngörüldü. Çalışmalar başlatıldı ama turizm alanlarının var olması, SİT, özel çevre alanları gibi durumlardan dolayı tersane alanı bulmakta yaşanan zorluklar nedeniyle hayata geçirilemedi. Ege kıyılarında uygun yerde büyük tonajlı gemilerin bakım-onarımlarının yapılabileceği tersane veya tersanelerin kurulması için başlatılan çalışmalar, valilikler, kaymakamlık, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve hatta muhtarlıklar nezdinde yürütülüyor. Uygun alan bulunması durumunda derhal proje bazlı çalışmalara başlanacaktır" diye konuşmuştu.

Rakamlarla Türk gemi inşa sanayi
* Türkiye'de 68 tersane var.
* 68 yeni tersanenin yapımı devam ediyor.
* Çanakkale'den Adana'ya kadar kıyılarda hiç tersane yok.
* Gemi inşa sanayinde ortalama 30 bin kişi çalışıyor.
* 2009'da 1.8 milyar dolarlık ihracat yapıldı.
* Geçen yıl 161 gemi siparişi gerçekleşti.
YeniAsır/Sinan Doğan

 


Geri Dön