02 / 05 / 2024

Gıda fiyatları 5 ayda yüzde 53 arttı!

Gıda fiyatları 5 ayda yüzde 53 arttı!

Gıdadaki fiyat artışı 5 ayda yüzde 53’ü buldu. Uzmanlar, “Fiyatlardaki gerçek zamları 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur seçimlerinden sonra göreceğiz” dedi.



İkinci tur seçimlerine sayılı günler vatandaşın temel derdi olan fiyat artışları sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre (TÜİK) baz etkisiyle enflasyon yüzde 43’e gerilemiş gibi görünse de market fiyatları artmaya devam ediyor.

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, 28 Mayıs tarihinde yapılacak ikinci tur seçim sonrası zamların artacağını belirterek “Sonbahar ürkütüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Gıda fiyatları 5 ayda yüzde 53 arttı!

Cumhuriyet’in haberine göre, TÜİK gıda enflasyonunu yıllık yüzde 53 olarak paylaşıldı. Öte yandan, fiyat değişimlerinin takip edildiği ürünlerde 5 aylık artış yüzde 53 olarak kayıtlara geçti. Markette etiketlerin düzenli bir şekilde takip edildiği yaklaşık 40 üründen 22’si bu süreçte zamlandı. Bunun yanı sıra, bu ürünlerin toplam fiyatı son 1.5 ayda yüzde 14.38, son 4 ayda yüzde 36.52, 2023’ün başından bugüne kadar ise yüzde 53.72 zamlandı. Önü alınamayan zamlar nedeniyle durum her geçen ay daha da kötüleşiyor. Seçim tarihinin belli olması ile birlikte marketler üzerindeki fiyat baskısı daha da artırılmıştı. Aynı zamanda, pek çok market sabit fiyat uygulamasını duyurmuştu. Fakat döviz kurundaki hareketler, akaryakıt zamları ve artan diğer maliyetler yüzünden market rafları tekrar alevlendi. 

İşte detaylar...


Geri Dön