29 / 08 / 2024

Gıda fiyatları uçtu! Gübre, mazot, elektrik ve tohumda indirim gelecek mi? 

Gıda fiyatları uçtu! Gübre, mazot, elektrik ve tohumda indirim gelecek mi? 

Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, artan girdi maliyetleri karşısında gübrenin, mazotun, elektriğin ve tohumun indirimli şekilde bu seneye özel çiftçilere sübvanse edilmesine ilişkin çağrı yaptı. İşte gıda fiyatlarındaki son durum...



Sözcü'den Kemal Atlan'ın haberine göre; Şeker pancarı ton fiyatının bugünün şartlarına göre 1.500 Türk Lirası oljması ve pancar bedellerinin alımdan hemen sonra çiftçilere ödenmesinin gerektiğini belirten Erdemli, besicilere de gereken desteğin verilmesini de talep etti. 

Erdemli, "Süt üretiminde yem aşırı pahalı. Tüm dünya ülkelerinde uygulanan 1 kilo süte 1,3 kg yem paritesi ülkemizde de uygulanmalı. Süt inekleri kesilmemeli. Besi için hayvan yetiştiren çiftçilerimizin şikayetleri, kesim fiyatlarının yemi karşılamaması, ürettikleri etin karşılığını alamamalarıdır" açıklamasında bulundu ve Tarım Bağ-Kur primleri çok yükseldiğini, yüzde 36,2'lik artış yapıldığını aktardı. "Bunu çiftçimiz ödeyemiyor. Bunun da yarısı Hazine’den karşılanmalıdır" diyen Erdemli, çiftçi kredileriyle ilgili de konuştu.

Gıda fiyatları uçtu! Gübre, mazot, elektrik ve tohumda indirim gelecek mi? 

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin faiz oranlarının düşürülmesi, kredi limitlerinin de artırılması gerektiğine dikkat çeken Erdemli, "Teminatlarımızın tamamına kredi verilmelidir. Grup adı altında aile bireylerinin limitleri düşürülmemelidir. Gerekli kredinin verilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı ve tarımdaki tüm girdilerin  yüzde 200-300 artmasına rağmen kredi limitlerinin bu oranda artmadığını dile getirdi. 

“Girdi maliyetlerimizi karşılayabilmek için özel banka ve faktoring şirketlerine gitmek zorundayız”  ifadelerini kullanan erdemli, "Kredi kullanmak için dijital ortamda başvurular kabul edilmeli, bir iki gün içinde sonuçlandırılmalı. Çiftçimiz günlerce üretimden uzak kalarak kredi peşinde koşmamalı. Expertiz rakamları gerçek değerleri göstermeli, her yıl kredi limiti arttırmak için bankalara müracaat edilmemeli" açıklamasında bulundu ve kredi limitlerinin dijital ortamda her sene enflasyon oranı kadar otomatik olarak arttırılması gerektiğine dikkat çekti. 

Gıda fiyatları uçtu! Gübre, mazot, elektrik ve tohumda indirim gelecek mi? 

Tarımda kullanılan elektrik enerjisinden, kayıp kaçak bedeli, tüketim vergisi, KDV, trafo kaybı bedellerinin kaldırılması ve enerji faturalarının hasat mevsiminde senede iki kez Ağustos ve Kasım aylarında ödenmesi çağrısında da bulunan Erdemli,  “7 ilde çiftçiye ücretsiz hazine arazisi verildi. Bu iller arasında da Eskişehir yok. İlimizin de bu iller arasına alınmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu. 

TMO'nun sözleşmeli yağlık ayçiçeği ekimi yaptırması gerektiğini aktaran erdemli, konuyla ilgili olarak, "Alım fiyatlarını açıklayıp, tohum, gübre ve nakit avans vererek yağlık ayçiçeği fiyatlarını belirlemeli. Çiftçimizi tüccarın eline bırakmamalı" şeklinde konuştu. 

Üretene destek verilmesi ve desteklemelerin o yıl içerisinde açıklanarak ödenmesi gerektiğine de vurgu yapan Erdemli, 1 yıl sonra yapılan ödemelerin destek olmadığını, ithalatın üreticileri zora soktuğunu ifade etti. 

"Geçmişte 1 kg mazot, 1 kg gübre, 1 kg buğday fiyatları eşitti. Şimdi ise 1 kg buğday satarak 300 gr mazot, 200 gr gübre alabiliyoruz" açıklamasını yapan Erdemli, mazotun buğdayın 3 katı, gübrenin ise 4 katı fiyatta olduğunun altını çizdi. 

Erdemli, "Gıda artışının önüne geçebilmek için yapılması gereken, çiftçinin girdi maliyetlerinin azaltılmasıdır" dedi ve bbazı gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'nin, yüzde 1'e düşürüldüğünü, bunun diğer gıda ürünlerini de kapsaması gerektiğini, çiftçi girdilerindeki ÖTV ve KDV gibi vergilerin ise yüzde 1'e indirilmesinin gerektiğini ifade ederek, "Çiftçinin tarlada kullandığı mazottaki KDV-ÖTV yüzde 1'e indirilmeli" diye konuştu. 

Çiftçiler dikkat! Faizsiz kredi limiti yükseltildi! Yüzde 100 faiz indirimi de uygulanıyor!

Ucuz arsaya rekor başvuru geldi! Dikkat! Son tarih 7 Kasım!

Doğal gaz faturanızı devlet ödeyecek! 2.500 liralık Doğal Gaz Tüketim Desteği nasıl alınır? Ödemeler ne zaman verilecek?

Benzin, motorin ve LPG'de son dakika! Akaryakıta zam geldi mi? Opet, BP, Petrol Ofisi, Shell 23 Ekim 2022 fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön