02 / 05 / 2024

Gıda fiyatlarındaki artış endişe verici boyutta! Kış nasıl geçecek?

Gıda fiyatlarındaki artış endişe verici boyutta! Kış nasıl geçecek?

Gıdada tedarik zincirinde sorunlar yaşayan Avrupa ülkelerinde buğday fiyatlarında yıllık artış yüzde 68.5, ette yüzde 27.8, yağda ise yüzde 24.9 oldu. Fiyatların beklenen kuraklık ile daha da artması söz konusu.



Avrupa'da pandemi sonrası yaşanan gıda talebindeki artış, tedarik zincirlerinde büyüyen sorunlar, Ukrayna'da devam eden savaş ve yükselen enerji ve lojistik maliyetleri nedeniyle son bir yılda gıda fiyatları endişe verici boyutlara ulaştı. İklim krizinin etkileri nedeniyle gelecek dönemlerde fiyatların daha da artması söz konusu.

Avrupa Birliği  Komisyonu tarafından Ağustos ayında hazırlanan 'Avrupa'da Kuraklık 2022' raporunda tahminler umut verici değil. AB genelinde hasat tahminleri yaşanan aşırı kuraklık nedeniyle şimdiden tahıl ve mısır için yüzde 16, soya fasulyesi için yüzde 15, ayçiçeği için ise yüzde 12 aşağı çekilmiş durumda.

ARTIŞLAR ORTALAMANIN ÜZERİNDE

Avrupa ülkelerinde yaşanan söz konusu tarımsal üretim düşüşünün gıda fiyatları üzerindeki enflasyon baskısını artırması bekleniyor.

Örneğin, temmuz ayı itibarıyla buğdayda yıllık fiyat artışı yüzde 23.7 ile Avrupa Birliği genelinde yüzde 68.5'e kadar yükseldi.

Dünyada temmuzda sığır eti yıllık bazda artışla yüzde 4.6'da kalırken, Avrupa Birliği genelinde ise yüzde 27.8'e kadar yükseldi.

Dünya genelinde katı yağ fiyatı aynı dönemde yıllık bazda yüzde 24.9 artarken, Avrupa genelinde yıllık bazda yüzde 81.3, peynir fiyatı ise dünyada yıllık bazda yüzde 23.2 yükselirken Avrupa genelinde yıllık yüzde 43.6 arttı.

Gıda fiyatlarındaki artış endişe verici boyutta! Kış nasıl geçecek?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön