16 / 05 / 2024

Gıdada yeni zamlar kapıda: Ekmek 8-10 TL'ye yükselebilir! 

Gıdada yeni zamlar kapıda: Ekmek 8-10 TL'ye yükselebilir! 

Döviz kuru, girdi ve akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş, sofralara da yansıyacak. Başta ekmek olacak şekilde gıdada yeni zamlar bekleniyor. İŞte ayrıntılar...



Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, konu ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu ve "Kurun nerede duracağını bilmediğimiz için fiyatlara yansıması ne kadar olur şu anda öngöremiyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Açıklamasında "Soyayı, yağlı tohumu ithal ediyoruz. Onu ithal etmezsek karma yem yapamayacağız. Saman ve otu dışarıdan alıyoruz" diye konuşan TZD Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, senede 50 milyon ton ota ihtiyaç olduğunu, bunun 25 milyon tonunun ithal edildiğini dile getirdi. 

Mazot, pamuk ve ayçiçeğinin yarısının da ithal olduğuna vurgu yapan Demirtaş, "Yaş çaya yüzde 64 zam verilirken buğdayda açıklanan taban fiyat kabul edilemez" açıklamasında bulundu. 

Gıdada yeni zamlar kapıda: Ekmek 8-10 TL ye yükselebilir! 

TZD Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, TMO'nun geçtiğimiz sene durmadan stok yaptığının altını çizdi ve "Ne kadar ürün var bilmiyoruz. Bu yıl devlet 20.5 milyon ton buğday üretimi bekliyor" diyerek, seller sebebiyle bu rakamın 20 milyon tona kadar düşebileceğini söyledi. 

Demirtaş, söz konusu açıklamasını "Bu maliyet artışlarıyla, elektrik, doğalgaz, asgari ücret fiyatı da eklenirse ekmek fiyatı gramaja göre en az 8-10 lira olur" ifadelerini kullanarak tamamladı.

Gıdada yeni zamlar kapıda: Ekmek 8-10 TL ye yükselebilir! 

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez de konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu ve "Dövizdeki artış yeni başladı. Mazot gübre, ilaç, tohum, yem gibi girdilerin fiyatları artıyor. Bu durum tabii ki ürün fiyatlarını artıracak" şeklinde konuştu. 

Ayrıca, buuğdayda açıklanan taban fiyatın düşük olduğuna ve üretimi bırakan çiftçi sayısının artabileceğine dikkat çeken Remzi Suiçmez, "Buğday taban fiyatı geçen yılki enflasyona göre açıklansaydı primle birlikte 11 liranın üzerinde olacaktı. Çiftçi bu yıl buğdayı fazla ekmişti" şeklinde konuştu ve maliyetlerini karşılayamamaları halinde gelecek senelerde buğday ekiminden vazgeçebileceğinin altını çizdi. 

Gençlere 1.000 lira bayram ikramiyesi verilecek mi?

Benzin, motorin, LPG fiyatlarında son dakika Haziran zammı! Rakamlar bir bir verildi! Sürücüler tam bu kadar zam gelecek

Otomobil ve ev krizi nasıl çözülür?

 


Geri Dön