30 / 04 / 2024

Giresun Özel İdaresi Hizmet Binası'nın inşaatına ilişkin 8 soru TBMM'de!

Giresun Özel İdaresi Hizmet Binası'nın inşaatına ilişkin 8 soru TBMM'de!

Giresun Teyyaredüzü Mahallesi'nde yapılan yeni İl Özel İdaresi Hizmet Binası inşaatı TBMM gündemine taşındı. CHP'li Tığlı konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Giresun Teyyaredüzü Mahallesi'nde yapılan yeni İl Özel İdaresi Hizmet Binası inşaatına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tığlı, sorularının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılmasını istedi. 

Tığlı, ''Giresun'da Teyyaredüzü mahallesinde yer alan Giresun İl Özel İdaresi Yeni Hizmet Binası İnşaatı, başladığı günden itibaren kurumun hizmet binası ihtiyacı dahilinde yapılmadığı bilinen fakat inşaat harcamaları yanında atıl beklediği süre zarfında kamunun milyonlarca Türk Lirası zarara uğratılmasına sebep olmuştur'' diye konuştu. 

''İl Özel İdaresi'ne ait atıl durumdaki taşınmazın ne olacağı ne şekilde değerlendirileceği sorularına yıllardır cevap verilmediği gibi binanın artık çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu iddiaları bulunmaktadır'' diyen Tığlı, 8 soru sordu.

Tığlı'nın soruları

1. Bu inşaat bir otel mi, kamu kurumu hizmet binası mı düşünülerek inşaa edilmiştir? Bu bina niçin inşaa edilmiştir? Bir ihtiyaç doğrultusunda inşaa edilmişse neden bu amaca hizmet etmemektedir?
2. Bahsedilen bina inşaatı; bir ihtiyaç doğrultusunda değil de, Giresun merkezde yer alan İl Özel İdare Eski Hizmet Binası ve İş Merkezinin 2013 yılında adrese teslim satılabilmesi için bir gerekçe üzerine mi başlatılmıştır?
3. Giresun İl Özel İdaresi hangi hizmeti nerelerde ve kaç ayrı binada vermektedir? Kurum bu binaların tadilatları için ne kadar harcama yapmıştır?
4. Valilik yanında yer alan emniyet binasını, tadilat yaptırıp kullanmak üzere İl Özel İdare bütçesinden ne kadar para harcanmıştır? Bu bina İl Özel İdare binası olarak kısa süre kullanılıp tekrar emniyete niçin verilmiştir? Dahası bu bina yıkılıp yerine yenisi yapılırken, İl Özel İdaresinin  yıkılacak bir bin için bu kadar tadilat masrafı yapması nasıl bir ihmal savurganlık, sorumsuzluk örneğidir?
5. Eski Doğumevi binasının hizmet binası olarak kullanılmak üzere yine İl Özel İdaresine tahsisi söz konusu olduğunda, buraya tadilat için harcandığı para ne kadardır? Bu binanın daha sonra Sağlık Bakanlığı'na devrinin Özel İdare bütçesine ayrı bir zarar olarak yüklenmesinin sorumluları kimlerdir? Bahsi geçen bina, hizmet binası, otel, yurt yada alışveriş merkezi mi olsun diye karar verilmeyi beklerken bu süreçte il merkezi ve ilçelerde hizmet vermek kaç bina ve gayrimenkul kiralamış bunlar için ne kadar kira ödemiştir?
6. Borç batağında olan Özel İdare kurumu söz konusu binaya ne kadar harcama yapmıştır? Özel idare yaklaşık 22 trilyon harcayarak yatırdığı bina kaderine mi terk edilmiştir? Binanın bulunduğu alanın konut yapılmak üzere kullanılacağı doğru mudur? Bu durumda mevcut bina yıkılacak mıdır? Yıkılacağı doğruysa kamunun uğratıldığı telafisi mümkün olmayan maddi kaybın hesabını kimden sormayı düşünüyorsunuz?
7. Ayrıca binanın çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu yönünde iddialar konuşulmaktadır. Bu iddialar doğru mudur? Bu binanın yapı denetim işini ve kontrolünü hangi firma yapmıştır? Bu konudaki raporların kamuoyu ile paylaşılması mümkün müdür?
8. Bu bina dolayısıyla ortaya çıkan kamu zararı ve ihmaller nedeniyle bir soruşturma yürütülmüş müdür? Bu sebeple açılmış bir dava söz konusu mudur?


Geri Dön