22 / 12 / 2024

Girişimciler Türkiye'de teknopark kuruluyor!

Girişimciler Türkiye'de teknopark kuruluyor!

Girişimciler teknoparkları sevdi. Yüzde 100 dolulukla faaliyet gösteren teknoparklar, daha da büyüme peşinde. Vergi muafiyeti ve Ar-Ge desteği gibi pek çok avantaj sunan teknoloji bölgelerine yenileri de eklenecek...




Girişimciler teknoparkları sevdi. Yüzde 100 dolulukla faaliyet gösteren teknoparklar, daha da büyüme peşinde. Vergi muafiyeti ve Ar-Ge desteği gibi pek çok avantaj sunan teknoloji bölgelerine yenileri de eklenecek. 



Bulundukları bölgeleri geliştiren ya da yeni arazi arayışı içinde olan teknoparklarda 2 bin 247 şirket faaliyet gösteriyor. 2018 yılında bu bölgelerde toplam 4 bin adet şirketin faaliyet göstermesi hedefleniyor. 


Bundan yaklaşık 60 yıl önce. Stanford Üniversitesi. mali zorluklardan dolayı özel sektörle bir işbirliği yaptı, işte bu yapılan işbirliğiyle bugünkü Silikon Vadisi'nin temeli atıldı. Çünkü soğuk savaş dönemi özellikle ABD'de Ar-Ge projelerinde üniversitelerin rolünü önemli ölçüde artırmıştı. Bu da "MİT Route 128' gibi pek çok yeni araştırma parkının kurulmasına neden oldu. Bu araştırma parklarının veya bugünkü adıyla teknokent ya da teknoparkların Avrupa'da yayılması ise 1980'li yıllarda hız kazanacaktı. 


Yaşanan politik ve ekonomik değişimlerle Avrupa da daha çok Ar-Ge'ye önem verdi ve teknoparkları deyim yerindeyse göz bebeği yaptı. 19901ı yıllarda girişimciliğe verilen önem kuluçka merkezleri gibi yeni açılımlar yarattı. 2000'li yıllarda ise artık bu bölgeler teknolojik rekabetin olmazsa olmazıydı. Bugün ABD, İngiltere, Fransa, Japonya, Çin, Güney Kore, Hindistan, İsrail, Finlandiya gibi birçok ülke, yaratmış olduğu katmadeğerin önemli bölümünü teknoparklar bünyesinde yürütülen Ar-Ge çalışmalarına borçlu.

 

Peki Türkiye bu gelişimin neresinde? Türkiye'nin teknoparklarla tanışması 1990'lı yıllara denk geliyor. Türkiye'nin ilk bilim ve araştırma parkı olan ODTÜ-Teknokent için çalışmalara 1980'li yılların sonunda başlandı. 1991 yılında teknoloji geliştirmeye yönelik kuluçka merkezleri kurmak ana hedefi altında KOSGEB ile işbirliği içinde ODTÜ-TEKMER hizmete açıldı. Bugün ise çoğu üniversitenin bünyesinde teknoloji bölgeleri mevcut. Üniversite-sanayi işbirliğine de güzel bir rol modeli oluşturan bu bölgeler girişimciler tarafından oldukça rağbet görüyor. 



Vergiden muaf bölgeler Neden teknoparklar diye sorduğumuzda ise aklımıza ilk olarak bölgesel avantajlar geliyor. Zira devlet teknoloji bölgelerindeki girişimciler için pek çok avantaj sunuyor. 4 bin 691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri mevzuatı ile sağlanan önemli teşvikler bulunuyor. Firmaların teknoloji bölgelerindeki Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 2023 yılı sonuna kadar kurumlar vergisinden muaf tutuluyor. Ayrıca bölgede çalışan Ar-Ge ve nitelikli destek personelinin ücretleri vergiden muaf ve beş yıl süre ile SSK işveren payının yarısı istisna "İnovatif girişimcilerin yanındayız" Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere "Teknoparklar, büyük üniversitelerin teknolojik kaynaklarından yararlanarak. KOBİ'lere yenilikçi alanlara yapacakları yatırımlarda destek oluyor. Değişik sektörlere yönelik özel ürünler, kapsamlı finansman çözümleri, aracılık ettiğimiz kaynaklarla inovatif girişimcilerin yanlarında olmayı hedefliyoruz, 'işimi Kuruyorum Destek Paketi' kapsamında yeni iş kurmak isteyen girişimcilere, finansman desteği sağlayacak, bilgilendirme hizmeti veriyoruz. Paket, finansmana ihtiyaç duyan ancak teminat sıkıntısı çeken girişimcilere önemli fırsatlar sunuyor. Paket kapsamında maksimum üç yıldır faaliyet gösteren, yıllık ciro/bilanço büyüklüğü 2 milyon Euro'nun altında olan ve çalışan sayısı 10'u aşmayan işletmelere, AYF desteğiyle yatırımlarını uygun geri ödeme seçenekleri ve cazip faiz oranlarıyla 50 bin TL'ye kadar finanse etme imkanı sunuyoruz. 



İyi planlanmış, yaratıcı ve inovatif iş fikirlerine en çok ihtiyaç duyulan alanlardan biri olan mobil kanallarda faaliyet göstermek isteyen mobil girişimcilere ise iş kurmaları ve büyütmeleri için destek sağlamak amacıyla, İşimi Kuruyorum Destek Paketi kapsamında Mobil Girişimci Destek Kredisi'ni sunuyoruz. Krediden, mobil platformlarda oyun, sosyal medya ve finans uygulamalarını hayata geçiren girişimciler faydalanabiliyor. 50 bin TL'ye kadar verilen kredi kapsamında; teminat sıkıntısı çeken girişimcilere, vade boyunca tüm hesaplarından işletim ücreti muafiyeti ve altı ay boyunca ücretsiz para transferi imkanı da sunuyoruz. Girişimciler, tüm bunların yanı sıra, Girişimci El Kitabı'ndan da faydalanabiliyor. Yeni işletme sahipleri, Girişimci El Kitabı'yla, başlarken, büyürken ve olgunlaşırken yani başarı hikayelerini yazarken ihtiyaç duyabilecekleri tüm bilgilere kolayca ulaşabiliyor. Bölgede üretilen yazılımlar da KDV'den muaf oluyor. 

Teşvikler sayesinde maliyetlerini düşüren firmalar Ar-Ge'ye daha fazla pay ayırabiliyor ve daha fazla nitelikli eleman istihdam edebiliyor. Ayrıca teknoparkta yer alan firmalar, üniversite öğretim elemanlarını bünyesinde istihdam edebiliyor ve bu kişilere ödeyecekleri ücretler üniversite döner sermaye kapsamı dışında tutuluyor. Öğretim elemanları yaptıkları araştırmaların sonuçlarını ticarileştirmek amacı ile bu bölgelerde şirket kurabiliyor, kurulu bir şirkete ortak olabiliyor ya da bu şirketlerin yönetiminde de görev alabiliyor. 

20 bin kişiye istihdam sağlanıyor Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığfnın verilerine göre. Türkiye'de 52 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunuyor. 


Teknoparklarda 2 bin 247 adet şirket faaliyet gösteriyor. İstihdam edilen personel sayısı ise 19 bin 786'ya ulaşmış durumda. 

Bunların 16 bin 275'i Ar-Ge, 3 bin 514'ü ise destek personeli. Bugüne kadar bu bölgelerde tamamlanan proje sayısı ise 10 bin 835'e ulaştı. 

Üzerinde çalışılan 5 bin 768 adet proje bulunuyor. Teknoparklardan bugüne kadar yapılan ihracat ise 897 milyon dolar. 71 adet yabancı ve yabancı ortaklı firmanın faaliyet gösterdiği bu bölgelerde yabancı yatırım 2 binden fazla firma faaliyet gösteriyor Kaynak: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstihdam 20 bine yaklaştı .


Boğaziçi yer bakıyor Örneğin Boğaziçi Üniversitesi Teknopark. 2010 yılından bu yana. Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü'nde, 3 bin m21ik alan içindeki bin m2'lik binasında faaliyet gösteriyor. Bilgisayar ve işletişim teknolojileri, yazılım, mobilya, medikal, kimya, inşaat, enerji ve elektronik sektörlerindeki Ar-Ge firmalarının faaliyet gösterdiği Boğaziçi Teknopark'ta kiralar ise metrekare başına 34 TL. Bunun dışında 6 TL de aidat bedeli alınıyor. 24 firmanın faaliyet gösterdiği teknopark, yüzde 100 doluluğa ulaşmış durumda. Büyümeye yönelik olarak üniversiteye yakın bölgelerde uygun alan arayışlarının sürdüğünü söyleyen Boğaziçi Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Fatih ilkus, "Bu çalışmaları en kısa sürede sonuçlandırarak Boğaziçi Üniversitesinin girişimcilik potansiyelinden daha çok ArGe ve yazılım firmasını yararlandırmayı hedefliyoruz" diyor. 


EKONOMİST



Geri Dön